Loading...
 Start Page

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών

Ξεκίνησαν τα επικίνδυνα παιχνίδια σε βάρος της υγείας συμπατριωτών μας από το αμερικανικό fund Farallon Capital Management LLC και μάλιστα όπως μας ενημερώνουν τα ΜΜΕ με τις «ευλογίες» της ελληνικής Δικαιοσύνης, σε μια προσπάθεια που, όπως όλα δείχνουν, γίνεται για να εξασφαλίσει το fund τον μετοχικό έλεγχο του ιατρικού ομίλου.

Συγκεκριμένα, η εφημερίδα «δημοκρατία» είχε προειδοποιήσει, με δημοσιεύματά της, από τις αρχές της χρονιάς για τους κινδύνους που εγκυμονεί η εξαγορά από το συγκεκριμένο αμερικανικό fund και μάλιστα με αδιαφανείς διαδικασίες που έγιναν μέσω της Deutsche Bank, μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους περίπου 200.000.000 ευρώ, τα οποία διακατείχαν τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Alpha Bank, Eurobank και Εθνική).

Το σκάνδαλο έφτασε και στο Κοινοβούλιο με την κατάθεση σχετικής ερώτησης από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος και να που τώρα τα πρώτα δείγματα, για τον αμείλικτο τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να κινηθεί το κερδοσκοπικό fund, φαίνονται πλέον ξεκάθαρα.

Συγκεκριμένα, στις αρχές Αυγούστου έγινε γνωστό ότι το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών αποφάσισε την προσωρινή δέσμευση όλης της κινητής περιουσίας της Euromedica, συμπεριλαμβανομένου και του ταμείου της, έως τις 21 Σεπτεμβρίου, οπότε και αναμένεται η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που έχει καταθέσει η Farallon. Η απόφαση απαγόρευε οποιαδήποτε μεταβολή στο ταμείο και τα λοιπά κινητά περιουσιακά στοιχεία της μητρικής εταιρίας του ομώνυμου ομίλου, με εξαίρεση την καταβολή μισθοδοσίας στους εργαζομένους.

Ο όμιλος Euromedica, ωστόσο, δεν είναι μία απλή επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή άλλων προϊόντων. Όπως όλοι καταλαβαίνουμε, το «πάγωμα» των πληρωμών προς προμηθευτές, Ταμεία, ΔΕΚΟ και Δημόσιο σε πολλές περιπτώσεις συνεπάγεται αδυναμία παροχής πολύτιμης ιατρικής βοήθειας προς ανθρώπους για τους οποίους η περίθαλψη, τη συγκεκριμένη στιγμή, είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Τι θα γινόταν, δηλαδή, εάν κάποιος ασθενής είχε άμεση ανάγκη ιατρικού μηχανήματος το οποίο ο προμηθευτής αρνιόταν να δώσει στον όμιλο εξαιτίας του «παγώματος» πληρωμών; Ή τι θα γινόταν εάν κάποια ΔΕΚΟ αποφάσιζε τη διακοπή παροχής ρεύματος ή νερού στον όμιλο; Υπήρχε η πιθανότητα, σαφώς, να θρηνήσουμε ακόμη και θύματα.

Ευτυχώς, πρόσφατα το δικαστήριο έπειτα από δικόγραφο που κατέθεσαν από κοινού Euromedica και Farallon δέχθηκε να εξαιρεθούν από το προσωρινό «πάγωμα» οι πληρωμές προς προμηθευτές, Ταμεία, Δημόσιο, ΔΕΚΟ, αλλά και όσες ενήμερες ρυθμίσεις είχε πριν από την απόφαση η εταιρία.

Ωστόσο, η κινητή περιουσία της Euromedica συνεχίζει να παραμένει προσωρινά μπλοκαρισμένη ως την 21η Σεπτεμβρίου, έως δηλαδή και την εκδίκαση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων, καθώς το δικαστήριο απέρριψε την αναίρεση της απόφασης που είχε ζητήσει η διοίκηση του ομίλου.

Η υπόθεση φυσικά αναμένεται να έχει ενδιαφέρουσα συνέχεια, καθώς εκτός από τις κινήσεις της Farallon, που κατέχει ήδη μικρό ποσοστό του ομίλου και επιθυμεί να γίνει ο κύριος μέτοχος, ασκεί πιέσεις και η Τράπεζα Πειραιώς, που έχει στα χέρια της δάνεια ύψους, επίσης, 200.000.000 ευρώ.

Η συγκεκριμένη τράπεζα, η οποία με περίεργο τρόπο, όπως είχαμε καταδείξει, δεν συμμετείχε τελικά στον διαγωνισμό πώλησης των δανείων στη Farallon και προσπαθεί να θέσει σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης τη μητρική Axon Συμμετοχών και να προχωρήσει σε ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων της, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και το μεγαλύτερο πακέτο μετοχών της Euromedica, ύψους 47,62%.

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε:

  1. Θα ζητήσετε εξηγήσεις από τους διορισμένους από την Κυβέρνηση στο Δ.Σ. της Τράπεζας Πειριαώς, γιατί η Τράπεζα Πειραιώς, που έχει στα χέρια της δάνεια ύψους, επίσης, 200.000.000 ευρώ και με περίεργο τρόπο δεν συμμετείχε τελικά στον διαγωνισμό πώλησης των δανείων στη Farallon και προσπαθεί να θέσει σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης τη μητρική Axon Συμμετοχών και να προχωρήσει σε ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων της, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και το μεγαλύτερο πακέτο μετοχών της Euromedica, ύψους 47,62%;
  2. Έχουν ελεγχθεί από την Τράπεζα Ελλάδος, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, την Επιτροπή Ανταγωνισμού, την Εισαγγελία κατά της διαφθοράς και την Αρχή κατά του Μαύρου Χρήματος οι διαδικασίες εξαγορές της Euromedica από το Αμερικανικό fund Farallon Capital Management LLC; Γνωρίζετε κ. Υπουργοί εάν είναι, πράγματι, αδιαφανές το πλαίσιο της εξαγοράς και εάν έτσι τα συμφέροντα του Δημοσίου θίγονται από τις περίεργες αποφάσεις της διοίκησης της ανακεφαλαιοποιημένης Τράπεζας;
  3. Τι θα πράξετε για να προχωρήσει η διαδικασία με σύννομο τρόπο ώστε να μην ζημιωθεί το δημόσιο;
  4. Η επιθεώρηση δικαστηρίων και η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, μήπως χάριν του δημοσίου συμφέροντος, μελέτησαν την απόφαση του Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών που αποφάσισε την προσωρινή δέσμευση όλης της κινητής περιουσίας της Euromedica, συμπεριλαμβανομένου και του ταμείου της, έως τις 21 Σεπτεμβρίου; Η απόφαση απαγόρευε οποιαδήποτε μεταβολή στο ταμείο και τα λοιπά κινητά περιουσιακά στοιχεία της μητρικής εταιρίας του ομώνυμου ομίλου; Το «πάγωμα» των πληρωμών προς προμηθευτές, Ταμεία, ΔΕΚΟ και Δημόσιο σε πολλές περιπτώσεις συνεπάγεται αδυναμία παροχής πολύτιμης ιατρικής βοήθειας προς ανθρώπους για τους οποίους η περίθαλψη, τη συγκεκριμένη στιγμή, είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Τι θα γινόταν, δηλαδή, εάν κάποιος ασθενής είχε άμεση ανάγκη ιατρικού μηχανήματος το οποίο ο προμηθευτής αρνιόταν να δώσει στον όμιλο εξαιτίας του «παγώματος» πληρωμών; Ή τι θα γινόταν εάν κάποια ΔΕΚΟ αποφάσιζε τη διακοπή παροχής ρεύματος ή νερού στον όμιλο; Υπήρχε η πιθανότητα, σαφώς, να θρηνήσουμε ακόμη και θύματα;

 Ο Ερωτών Βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος