Loading...
 Start Page

Αρ.  Πρωτ.  6935  /  09-04-2019

 

Ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Με την από 1.4.2019/Αρ. Πρ. 106  απάντηση σας σε ερώτηση συναδέλφου με θέμα «Πόρισμα ειδικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για την αναμόρφωση του Οικογενειακού Δικαίου για το θεσμό της συνεπιμέλειας τέκνου», ενημερώσατε τη Βουλή ότι η Επιτροπή αυτή μετά από ένα ολόκληρο έτος περάτωσε τις εργασίες της.

Θεωρούμε λοιπόν αυτονόητα ότι οι προτάσεις της βρίσκονται ήδη «στα χέρια» σας, ως αρμόδιου Υπουργού της Δικαιοσύνης και των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων. 

Όπως βιώνουν επί δεκαετίες τα αμέτρητα θύματα της υφιστάμενης δικαστηριακής πρακτικής, η συντριπτική πλειοψηφία, δηλαδή άνω του 95% των δικαστικών αποφάσεων, ορίζει την ανάθεση της αποκλειστικής επιμέλειας στον ένα γονέα και ακυρώνει στην πράξη τη δυνατότητα της συνεπιμέλειας.

Η ηγεσία του Υπουργείου οφείλει να ενσκήψει στο αληθινό βίωμα που ζουν εκατοντάδες χιλιάδες αθώα παιδιά και οι καταρρακωμένοι και αποξενωμένοι -χωρίς να φταίνε- γονείς τους. Πρέπει να μπει φραγμός στην αναπαραγωγή έωλων επιχειρημάτων που είτε αγνοούν ή υποβαθμίζουν σκοπίμως τα αποδεδειγμένα οφέλη της συνεπιμέλειας από την πολύχρονη διεθνή επιστημονική εμπειρία.

Οι υπέρμαχοι της προάσπισης της υφιστάμενης συστημικής γραφειοκρατίας και κλαδικών συμφερόντων, επιχειρηματολογούν ότι δήθεν θα πρέπει, να ορίζεται ως προϋπόθεση για την εφαρμογή της συνεπιμέλειας το αυτονόητο, να είναι δηλαδή κοντινοί οι τόποι διαμονής των γονέων και εκφράζουν επιφυλάξεις για την ύπαρξη δήθεν «δύο κέντρων» στη ζωή του τέκνου. Σήμερα με έναν άθλιο, αντιπαιδαγωγικό, ανήθικο και απάνθρωπο τρόπο, μέσω δικαστικών αποφάσεων-καρμπόν, το «σύστημα» προτιμά -έτσι απλά- να εξαφανίζει τον ένα γονέα από την καθημερινή ζωή του παιδιού! Αυτό δε, εντελώς αβάσιμα «βαπτίζεται» ως ορθότερο, δικαιότερο και τελικώς αποδεκτό!

Αποσιωπείται όμως το γεγονός ότι ο γονέας που ξέρει εκ προοιμίου, βάση της παρωχημένης νομολογίας, ότι θα "κερδίσει" την αποκλειστική επιμέλεια επιζητεί και επιτείνει ο ίδιος τη σύγκρουση. Έτσι, η σύγκρουση μεταξύ των γονέων οξύνεται με το υπάρχον καθεστώς και ουδόλως δεν μειώνονται οι αρνητικές συνέπειες για το τέκνο από την εφαρμογή της αποκλειστικής επιμέλειας.

Αντίθετα, η ορθή εφαρμογή της συνεπιμέλειας έχει αποδείξει ότι κάνει εφικτότερη τη συνεργασία των γονέων. Και αυτό γιατί υπάρχουν οι ασφαλιστικές δικλείδες του Κοινού Σχεδίου Ανατροφής που θα συνομολογούν υποχρεωτικά οι δύο γονείς ενώπιον του Δικαστηρίου (ή εφόσον συναινετικά στη σχετική συμφωνία).

Ένα από τα κυριότερα σημεία του Κοινού Σχεδίου Ανατροφής είναι ο τόπος διαμονής τέκνου, όπου η λύση έχει δοκιμασθεί επιτυχώς διεθνώς χρόνια τώρα. Ως τόπος διαμονής πρέπει να ορίζεται η Περιφερειακή Ενότητα στην οποία κατοικούσε το τέκνο αμέσως πριν το διαζύγιο, δηλαδή όσο υπήρχε γάμος των γονέων του, εκτός κι αν υπάρχει άλλη κοινώς συμφωνημένη απόφαση κι από τους δύο γονείς.

Με άλλα λόγια, αν η οικογένεια πριν το διαζύγιο ζούσε στην Αχαΐα, τότε ο τόπος κατοικίας του τέκνου είναι η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας και εντός αυτής το τέκνο διαμένει στις οικίες και των δύο γονιών του (χρονικά εναλλάξ), ενώ η επιμέλεια του τέκνου ασκείται από κοινού. Θα σταματήσει λοιπόν εν τοις πράγμασι το σημερινό αίσχος της αποξένωσης του ενός γονέα με το τέκνο του, επειδή ο άλλος γονιός που λαμβάνει την αποκλειστική επιμέλεια, μετακομίζει όπου θέλει και εκβιάζει σε πάρα πολλές περιπτώσεις τον άλλον (που δεν έχει επιμέλεια) για μεγαλύτερη διατροφή, με την απειλή ότι θα πάρει το παιδί μακριά του.

Ιδιαιτέρως σημειώνω ότι τον διεθνώς αποδεκτό όρο της αρχής της «εναλλασσόμενης κατοικίας» και μετά το διαζύγιο ή τη διάσταση, εισηγείται και το Συμβούλιο της Ευρώπης με το υπ’ αρ. 2079/2.10.2015 ψήφισμά του, με το οποίο καλεί τα κράτη μέλη να την εισαγάγουν στη νομοθεσία τους για όλες τις υποθέσεις. Αυτό το ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης, στηρίχθηκε σε ανάλυση πολυάριθμων διεθνών επιστημονικών μελετών, που κατέδειξαν τα οφέλη από την εναλλασσόμενη κατοικία και τις αρνητικές επιπτώσεις που προέρχονται από την αποκλειστική επιμέλεια.

Το αίτημα νομοθέτησης της υποχρεωτικής συνεπιμέλειας, δεν είναι "αποσπασματικό", αλλά αντιθέτως ολοκληρώνει το σημερινό παρωχημένο και επικίνδυνο οικογενειακό δίκαιο. Οφείλετε ως Υπουργός να σταθείτε υπέρμαχος και αρωγός της κατάργησης των διακρίσεων των γονέων με βάση το φύλο τους, καθώς χρέος σας είναι να εφαρμόζονται στη χώρα μας οι διεθνείς συμβάσεις που έχουμε συνυπογράψει και να νομοθετήσετε τη νομικά δεσμευτική εφαρμογή της κοινής επιμέλειας και από τους δύο γονείς (αποκλείοντας αυτονοήτως την εφαρμογή της από τα δικαστήρια μόνο σε περιπτώσεις κακοποίησης ή αδιαφορίας), όπως έχει γίνει προ πολλού στις χώρες της ΕΕ.

Στο όνομα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του Διεθνούς Δικαίου και κυρίως των εκατοντάδων χιλιάδων παιδιών που στερήθηκαν και στερούνται του στοιχειώδους δικαιώματος τους για ίση παρουσία και των δύο γονιών στην ανατροφή τους, οφείλετε να προβείτε άμεσα στην εισαγωγή το ταχύτερο στη Βουλή των Ελλήνων προς ψήφιση, σχετικού σχεδίου νόμου περί της υποχρεωτικής εφαρμογής της συνεπιμέλειας και της εναλλασσόμενης κατοικίας τέκνου από τα ελληνικά δικαστήρια. 

Μη ξεχνάμε ότι πρόκειται για υγιή παιδιά που το υφιστάμενο νομολογιακό «καθεστώς», με ανέντιμο και ανήθικο τρόπο, τα φορτώνει με αχρείαστα ψυχολογικά τραύματα που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί από χρόνια τώρα εάν μπορούσαν να μεγαλώσουν και με τους δύο γονείς τους, όπως άλλωστε είναι το φυσιολογικό.

Αυτό είναι απαράδεκτο, στο πλαίσιο ενός δημοκρατικού κράτους Δικαίου.   

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

  1. Σε ποιο στάδιο ετοιμότητας βρίσκεται η υπόθεση του σχεδίου νόμου περί της υποχρεωτικής εφαρμογής της Συνεπιμέλειας και της εναλλασσόμενης κατοικίας τέκνου από τα Δικαστήρια;
  2. Πότε θα φέρετε προς ψήφιση από τη Βουλή του σχεδίου νόμου περί της υποχρεωτικής εφαρμογής της Συνεπιμέλειας και της εναλλασσόμενης κατοικίας τέκνου από τα Δικαστήρια;
  3. Ποιες ήταν οι προτάσεις της ειδικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής που σας παραδόθηκαν;

 

 

 Ο Ερωτών Βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
Πολιτικό Γραφείο Αθήνα:
Διεύθυνση: Σέκερη 1, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 3624 992
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2021 Νίκος Ι. Νικολόπουλος