Loading...
 Start Page

Αρ.  Πρωτ.  6508  /  19-03-2019

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Η θυσία της Probank και η χρησιμοποίησή της ως «Ιφιγένειας» για να σωθεί και να μπορέσει να κρατηθεί ζωντανή η Εθνική Τράπεζα ή, ακριβέστερα, να βρει ένα μικρό μεν, αλλά αποτελεσματικό για εκείνη την εποχή σωσίβιο είναι πλέον αποδεδειγμένη με τον πλέον σαφή τρόπο από την «κυριακάτικη δημοκρατία» με το ρεπορτάζ της περασμένης Κυριακής και για τούτο δεν υπήρξε καμία αμφισβήτηση από κανέναν…

Από την ενδελεχή εξέταση των γεγονότων και την έρευνα προκύπτει ότι χρονικά η απόφαση να θυσιαστεί η Probank και να σωθεί η Εθνική ελήφθη στις αρχές Μαρτίου του 2013. Τότε η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος αποφάσισαν να διαχωρίσουν τις τράπεζες ουσιαστικά σε εκείνες που θα έσωζαν και στις υπόλοιπες που θα χρησιμοποιούσαν για να σώσουν τις πρώτες. Οι μεν χαρακτηρίστηκαν συστημικές και ήταν οι τέσσερις μεγαλύτερες, και οι άλλες μη συστημικές.

Οι πρώτες θα λάμβαναν -και έλαβαν- απλόχερη βοήθεια από το κράτος μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, οι δεύτερες αποκλείστηκαν, παρότι σε περιπτώσεις όπως της Probank η αιτία των προβλημάτων ήταν το βενιζέλειο PSI, το οποίο κατέστρεψε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, χιλιάδες μετόχους και καταχρέωσε το Ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή τους φορολογουμένους, για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Οι πρώτες θα δίνονταν ως δώρο και σωσίβιο στις μεγάλες (σε ορισμένες περιπτώσεις πλήρωναν ένα ευτελές τίμημα για να ρίξουν στάχτη στα μάτια του κόσμου) και τα βάρη από τις «κακές», τα οποία ανήλθαν σε 9 δισ. ευρώ, θα τα αναλάμβαναν τα συνήθη θύματα, οι φορολογούμενοι.

Επιπλέον, οι συστημικές πήραν και μπόνους πολλών δισεκατομμυρίων από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Οι διαχωρισμός σε συστημικές και μη τράπεζες ήταν το μεγαλύτερο τραπεζικό σκάνδαλο από καταβολής του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Το μοντέλο που προαναφέρθηκε, ακολουθήθηκε κατά γράμμα στην Probank και, μάλιστα, ως προς το δεύτερο σκέλος το ομολογεί η ίδια η Εθνική Τράπεζα, στην οποία δωρίστηκε η «καλή» Probank.

Σε ανακοίνωση για την απορρόφηση της τράπεζας, η Εθνική αναφέρει ότι «η απορρόφηση των στοιχείων ενεργητικού θα συνοδευτεί με ανάλογη κεφαλαιοποίηση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ το επόμενο χρονικό διάστημα ανεξάρτητη ελεγκτική εταιρία θα αξιολογήσει τα στοιχεία του ισολογισμού της Probank. Αν προκύψει διαφορά μεταξύ της προσωρινώς αποτιμηθείσας αξίας των μεταβιβαζόμενων στοιχείων Ενεργητικού και Παθητικού και της τελικής αξίας όπως προκύψει από την αξιολόγηση, θα καλυφθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, σύμφωνα με την ισχύουσα διαδικασία, και θα έχει ως αποτέλεσμα την παροχή πρόσθετης ρευστότητας».

Μπορείτε κ. Υπουργέ να μας απαντήσετε εάν αληθεύει ότι ήδη ασχολείτε, κάποιος Έλληνας Εισαγγελέας με το «δώρο» στην Εθνική, που προκάλεσε ζημιά 500.000.000 ευρώ στη Δημόσιο και 360.000.000 στους μετόχους της τράπεζας αλλά και με το κόλπο που εφάρμοσε η Τράπεζα της Ελλάδος που το αποκαλύπτει εμμέσως η ίδια, όταν γραπτώς αναφέρει:

«Δεδομένης της παρούσας δυσμενούς δημοσιονομικής και οικονομικής συγκυρίας στην Ελλάδα, η εμπιστοσύνη του κοινού στη σταθερότητα και την εύρυθμη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος θα κλονιζόταν από τη διακοπή των τραπεζικών συναλλαγών τού υπό ειδική εκκαθάριση πιστωτικού ιδρύματος».

Ακριβώς, γιατί λέει πρακτικά η Τράπεζα της Ελλάδος:

Πρώτον: Το κλείσιμο της Probank θα προκαλούσε αποσταθεροποίηση στο τραπεζικό σύστημα και γι' αυτό πρέπει να δοθεί στην Εθνική.

Δεύτερον: Τίθεται θέμα εμπιστοσύνης, το οποίο για την Probank το δημιούργησε η ίδια, όταν ξαφνικά, στις 28 Μαρτίου 2013, καταργεί σε μία νύχτα τη διοίκηση και τοποθετεί ειδικό εκκαθαριστή.

Τρίτον: Αφού δημιούργησε το πρόβλημα για να δώσει λύσει στον επερχόμενο κίνδυνο που θα προκαλούσε το κλείσιμο εξαιτίας της δικής της απόφασης είναι απαραίτητο να δοθεί στην Εθνική. Δηλαδή το κόλπο είναι απλό: Εκεί που δεν υπάρχει, δημιουργούμε ένα πρόβλημα, το αναβαθμίζουμε σε γενικότερο κίνδυνο και, για να λύσουμε το πρόβλημα, εξαφανίζουμε την Probank παραχωρώντας την στην Εθνική.

Αυτό κ. Υπουργέ  δεν συνιστά τον ορισμό του σκανδάλου;

Πως απαντάτε στις διεκδικήσεις των μετόχων που έχασαν 360.000.000 ευρώ, οι οποίοι δια του δικηγόρου τους καταγγέλλουν ως αναιτιολόγητη, παράνομη και αδιαφανή απόφαση της ΤτΕ να οδηγήσει με μία απόλυτα μεθοδευμένη και προσχεδιασμένη σειρά «χειρουργικών» αποφάσεών της στην ανάκληση της άδειας της τράπεζας Probank στον οικονομικό αφανισμό χιλιάδων μικροεπενδυτών και εκατοντάδων εργαζόμενων της τράπεζας και στην επιβάρυνση του Ελληνικού Δημοσίου με 500.000.000 ευρώ, και μέσω αυτής στην προκλητική ‟εύνοια υπέρ των ‟συστημικών τραπεζών, αποτελεί άλλη μία απόδειξη ότι η πολιτική εξουσία στην Ελλάδα έχει υποκατασταθεί κυριολεκτικά και ολοκληρωτικά από την υπερεξουσία της Τραπέζης της Ελλάδος».

Γνωρίζετε κ. Υπουργέ ότι «αν η Probank δεν είχε αποκλειστεί από τη δημόσια χρηματοδότηση με τον χαρακτηρισμό της ως μη συστημικής τράπεζας, όχι μόνο θα είχε εξακολουθήσει τη λειτουργία της, αλλά θα είχε επιτύχει πολύ σημαντικό ποσοστό αυτοχρηματοδότησης - αφού είχε συγκεντρώσει με άνεση ποσοστό πολλαπλάσιο του 10% που θα απαιτείτο από αυτήν, εάν είχε ‟βαπτιστεί και αυτή συστημική τράπεζα»;

Γνωρίζετε κ. Υπουργοί ότι με ένα ποσό 40.000.000 έως 60.000.000 ευρώ το μέγιστο δεν θα είχε ζημιωθεί το Δημόσιο με 500.000.000, δεν θα είχαν χάσει οι μέτοχοι 360.000.000 ευρώ και δεν θα είχαν υποστεί τεράστια μείωση μισθών οι εργαζόμενοι, οι οποίοι, όταν πήγαν στην Εθνική, υπέγραψαν νέες συμβάσεις;

Ο ερωτών Βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

 

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος