Loading...
 Start Page

Αρ.Πρωτ. 6990/10-04-2019

 

Ερώτηση προς τον Υπουργό  Εσωτερικών

 

Αφιερωµένη στην Παγκόσµια Ηµέρα Αυτισµού, ήταν η πρόσφατη εξαιρετικά πετυχηµένη ενηµερωτική εκδήλωση του Σωµατείου Γονέων, Κηδεµόνων και Φίλων Ατόµων µε Αυτισµό Αχαΐας (ΕΨΥΕΠΕΑ), που πραγµατοποιήθηκε στην κατάµεστη αίθουσα τουΤΕΕ ∆υτικής Ελλάδας.

Η ηµερίδα έδωσε την ευκαιρία για να παρουσιαστούν οι σύγχρονες απόψεις στη ιατρική διάγνωση, την εκπαίδευση, τη θεραπευτική παρέµβαση και τη ζωή µετά το σχολείο, για τη διαταραχή αυτιστικού φάσµατος.

Οπως είπε στον χαιρετισµό του, ο πρόεδρος του σωµατείου Θωµάς Γκορίλας, αυτές οι εκδηλώσεις επιδιώκουν να περάσουν την αποδοχή και κατανόηση που χρειάζονται τα άτοµα µε αυτιστική διαταραχή και παράλληλα να προκαλέσουν την κινητοποίηση συλλόγων, υπηρεσιών, επιστηµονικών και κοινωνικών φορέων και των πολιτών, για να γίνουν αυτά που χρειάζονται τα άτοµα στο φάσµα του αυτισµού, γιατί τα ίδια δεν είναι σε θέση να διεκδικήσουν τίποτα.

Όπως τόνισε ο Θωµάς Γκορίλας, µόνο µε σύγχρονες υπηρεσίες και υποδοµές µπορεί να αντιµετωπιστεί κατά κάποιο τρόπο ο αυτισµός, τον οποίο χαρακτήρισε ως την υπ΄αριθµόν ένα παγκόσµια επιδηµία που θα πρέπει να απασχολεί όλη την κοινωνία.

Μάλιστα, επικαλέστηκε πρόσφατες έρευνες, οι οποίες δείχνουν ότι υπάρχει µια θεαµατική αύξηση 2% των γεννήσεων παιδιών µε αυτισµό, µια διαταραχή για την οποία αυτή τη στιγµή δεν υπάρχει πρόληψη ή θεραπεία.

Αυτό κατά τον κ. Γκορίλα σηµαίνει ότι 1 στα 45 παιδιά γεννιούνται µε αυτισµό και αν αντιστοιχήσουµε αυτό το στατιστικό ποσοστό µε τον πληθυσµό της Πάτρας, τότε θα δούµε ότι στην πόλη έχουµε πάνω από 5000 άτοµα στο φάσµα του αυτισµού.Οπως είπε ενδεικτικά ο κ. Γκορίλας, έχουµε φτάσει σήµερα, τα παιδιά που γεννιούνται µε αυτισµό να ξεπερνούν το σύνολο των παιδιών που πάσχουν από νεοπλασίες, aids, σύνδροµο down και παιδικό σακχαρώδη διαβήτη µαζί.

Η πολυπλοκότητα της αυτιστικής διαταραχής και η ανάγκη εξατοµικευµένης προσέγγισης, καθιστούν το πρόβληµα εξαιρετικά περίπλοκο. Αυτό όµως που προβληµατίζει τις  οικογένειες πιο πολύ, είναι η απουσία δοµών εκπαίδευσης, µετεκπαιδευτικής φροντίδας και ενός συστήµατος εργασίας, µε αποτέλεσµα αυτά τα άτοµα να στηρίζονται σχεδόν αποκλειστικά στις οικογένειές τους, µε αποτέλεσµα να επικρατεί µεγάλη αβεβαιότητα και άγχος για το µέλλον τους.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Γκορίλας χαιρέτησε την έγκριση της πρότασης του σωµατείου για τη δηµιουργία κέντρου ηµέρας για τα άτοµα µε αυτισµό, ένα έργο το οποίο θα λειτουργήσει στον χώρο του Σταθακοπούλειου Ιδρύµατος.

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε:

1ον Υιοθετείτε τις επισημάνσεις του Σωματείου Γονέων, Κηδεμόνων και φίλων Ατόμων με Αυτισμό κι αν ναι, ποια μέτρα στήριξης θα λάβετε;

2ον Θα προχωρήσετε στην λειτουργία και Γυμνασίου στην Πάτρα, για τα παιδιά με αυτιστικές διαταραχές

 Ο Ερωτών Βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2022 Νίκος Ι. Νικολόπουλος