Loading...
 Start Page
Η σκυτάλη στη Δικαιοσύνη για το «μπάχαλο» της λαϊκής αγοράς της Αγίας Σοφίας!
Κατάθεση Νικολόπουλου μετά και την κοινοβουλευτική του παρέμβαση

 
Ο δικαστικός έλεγχος ακολουθεί τον κοινοβουλευτικό για τις ευθύνες της δημοτικής αρχής Πελετίδη όσον αφορά την μη τήρηση κανόνων υγιεινής στη ΛΑΙΚΗ ΑΓΟΡΑ της Αγίας Σοφίας!
Ο Εισαγγελέας κάλεσε και ήδη κατέθεσαν ο βουλευτής Αχαΐας και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΝΕΑ ΠΑΤΡΑ» Νίκος Νικολόπουλος, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Παν. Μελάς, καθώς επίσης και ο αρμόδιος προϊστάμενος Β. Τσιγάρας.

Ως γνωστόν το ζήτημα έφθασε στη Βουλή από τον ανεξάρτητο βουλευτή μετά την έγγραφη αίτηση περισσοτέρων των 160 κατοίκων της περιοχής Αγίας Σοφίας, οι οποίοι καταγγέλλουν σωρεία παρανομιών και παραβίαση της αρχής της νομιμότητας εκ μέρους της Δημοτικής αρχής Πελετίδη. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη κατάθεσή του ο κ. Μελάς έκανε λόγο για ασήμαντες διαμαρτυρίες από ελάχιστο αριθμό κατοίκων.
Σήμερα ο Νικολόπουλος, πληροφορήθηκε ότι ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος διατείνεται ότι δεν υπάρχουν παρά μόνον ελάχιστοι συμπολίτες- κάτοικοι της περιοχής της «Λαικής Αγοράς» που διαμαρτύρονται και προκειμένου να υποβοηθήσει την δικαστική έρευνα, θα καταθέσει συμπληρωματικό υπόμνημα με το οποίο και ζητάει να κληθούν και να καταθέσουν συγκεκριμένοι περίοικοι που έχουν υπογράψει το κείμενο διαμαρτυρίας, το οποίο, έχει κατατεθεί στο κοινοβουλευτικό έλεγχο. 

Ας σημειωθεί ότι ο Νίκος Νικολόπουλος, επιπλέον, προσκόμισε τις απαντήσεις των αρμοδίων Υπουργών καθώς επίσης και του Συνηγόρου του Πολίτη που έχει αποσταλεί προς τον Δήμαρχο Πατρέων. Ο συνήγορος του πολίτη μεταξύ άλλων παραθέτει σειρά νόμων και αναφέρεται αυτολεξεί στα «χημικά αποχωρητήρια σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Υ1γ/Γ.Π/οικ.47829/21.06.2017 υπουργική απόφαση, στην οποία παραπέμπει το άρθρο 27, παρ. 1β ν. 4497/2017». Στο ίδιο έγγραφο αναφέρει ότι «σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κύριο Μελά, υπήρξε διαβεβαίωση ότι- εκ μέρους του Δήμου- θα ακολουθήσει και έγγραφη απάντηση- ενημέρωση». 

Τέλος, ο Συνήγορος του πολίτη  ζητά «από την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Αχαΐας να ενημερώσει  για νεώτερη αυτοψία της στο σημείο, τις διαπιστώσεις της και τα μέτρα στα οποία προτίθεται να προβεί προκειμένου να τηρούνται από τους πωλητές οι κανόνες υγιεινής».

Αξίζει να υπογραμμισθεί πως οι κάτοικοι ενυπογράφως καταγγέλλουν, μεταξύ άλλων, ότι «ούτε κατά φαντασία υπάρχει αστυνόμευση ή έστω υποτυπώδης έλεγχος από τις αρχές» και καταλήγουν αυστηρά: «αξιώνουμε την έννομη προστασία μας».

Ο Νίκος Νικολόπουλος στην κατάθεση που έδωσε στο πταισματοδίκη κ. Κ. Πριόβολο επανέλαβε όσα και στους αρμόδιους Υπουργούς είχε καταγγείλει αναφορικά με την Λαϊκή αγορά που λειτουργεί στους δρόμους Μακεδονίας, Σαρανταπόρου και τους λοιπούς παράπλευρους δρόμους κάθε Πέμπτη.

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΝΕΑ ΠΑΤΡΑ Νίκος Νικολόπουλος μετά την κατάθεση δήλωσε στα ΜΜΕ τα εξής:
Οι κάτοικοι από τον Οκτώβριο 2016, υπέβαλαν αφού συγκέντρωσαν 160 περίπου υπογραφές προς τον Δήμαρχο Πατρέων  Κ.Πελετίδη, αίτηση μεταφοράς της άνω λαϊκής αγοράς και μάλιστα ο κ. Δήμαρχος τους διαβεβαίωσε και υπεσχέθη ότι θα πραγματοποιηθεί. Πιο συγκεκριμένα όμως ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Μελάς σε συνεργασία με τον κ. Τσιγάρα ύστερα από αυτοψία που ενήργησε στα πλαίσια της εν λόγω λαϊκής  αγοράς διατύπωσε εισήγηση στο  κεντρικό Διαμέρισμα του Δήμου της Πάτρας για μεταφορά στην οδό Κιλκίς από Ναυμαχίας Έλλης μέχρι και το στάδιο της Παναχαϊκής η οποία πρόταση- εισήγησή του όπως πληροφορούμαι έγινε δεκτή ομόφωνα  από το κεντρικό διαμέρισμα με απόφαση η οποία πάρθηκε τον Ιούνιο 2017, ωστόσο ουδέποτε υλοποιήθηκε αφού δεν προχώρησε στην διαδικασία υλοποίησής της.

Κρίνω σκόπιμο να σας θυμίσω πως η άδεια λειτουργίας της λαϊκής αγοράς στην οδό Μακεδονίας και λοιπών παράπλευρων οδών έχει ληφθεί με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το έτος 2014 πλην όμως από το 2017 αντικαταστάθηκε ο προϊσχύον νόμος του  2014 με τον ν. 4497/2017 ο οποίος μάλιστα καταργεί ρητά τις διατάξεις του προϊσχύσαντος νόμου βάσει των οποίων λειτουργεί η ως άνω λαϊκή αγορά και συγκεκριμένα με ρητή διάταξη ο άνω νέος και ισχύων νόμος έθεσε προθεσμία 6 μηνών από την έναρξη ισχύος του προκειμένου να συνταχθεί κανονισμός λειτουργίας της λαϊκής αγοράς προσαρμοσμένος στα νέα νομοθετικά δεδομένα. Επ’ αυτού τι έπραξαν οι υπεύθυνοι και αρμόδιοι παράγοντες του Δήμου; Πρέπει να απαντήσουν στους συμπολίτες και στον εισαγγελέα εάν τήρησαν και εφάρμοσαν τις διατάξεις του νέου νόμου γιατί διαφορετικά έχουν καταστρατηγήσει κατάφορα την αρχή της νομιμότητας.

Ζήτησα από τη Δικαιοσύνη να καλέσει όλους τους αρμόδιους παράγοντες του Δήμου και να τους ζητήσει να απαντήσουν γιατί δεν πραγματοποιούν ελέγχους κατά την λειτουργία της λαϊκής αγοράς. Είναι συστημικές και καθ’ έξιν οι παραβάσεις; Γιατί δεν επέβαλαν τις νόμιμες κυρώσεις  όπως π.χ. καταλήψεις των πεζοδρομίων από τις αποθέσεις των ειδών της λαϊκής αγοράς επ’ αυτών με αποτέλεσμα να αποκλείεται η ελεύθερη πρόσβαση αυτών (πεζοδρομίων) τόσον από το καταναλωτικό κοινό όσο από τους ίδιους τους κατοίκους της περιοχής οι οποίοι μετά πλήρους δυσκολίας και ανυπέρβλητων εμπόρων εισέρχονται και εξέρχονται από τα σπίτια τους. Ειδικά δε οι συνθήκες όπου πωλούν τα βιομηχανικά τους προϊόντα είναι πραγματικά τριτοκοσμικές και υποβαθμίζουν υπέρμετρα, τόσο το περιβάλλον, όσο και την ποιότητα της ζωής των κατοίκων της περιοχής προδήλως εκμεταλλευόμενοι την απουσία ελέγχων από τους αρμόδιους φορείς του Δήμου οι οποίοι αδιαφορούν για την προστασία των περιουσιών των κατοίκων καθώς και για την υγεία τους.

Επίσης γιατί επιτρέπουν να μην τηρείται το ωράριο που προβλέπει ο κανονισμός λειτουργίας;

Ποιοι ευθύνονται για το γεγονός πως δεν υπάρχουν χημικές τουαλέτες  η ύπαρξη των οποίων είναι αναγκαία και χρήσιμη για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, καθώς και για την καθαριότητα των χώρων οπού πωλούνται προϊόντα θαλάσσης και ο όποιος έλεγχος είναι πλημμελής;

Τέλος, από ότι γνωρίζω οι κάτοικοι της άνω περιοχής με έγγραφό τους που απεύθυναν στις αρμόδιες υπηρεσίες  (Διεύθυνση υγιεινής και Περιφέρεια), πράγματι διαπίστωσαν τις ανωτέρω σχετικές λειτουργικές ελλείψεις και συνακόλουθα  οι άνω αρχές διέταξαν τον Δήμο να συμμορφωθεί προς τις συγκεκριμένες υποδείξεις και οδηγίες προκειμένου να μεριμνήσει για την κάλυψη των λειτουργικών ελλείψεων της άνω Λαϊκής. Πραγματικά οι κάτοικοι δεινοπαθούν.

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2023 Νίκος Ι. Νικολόπουλος