Loading...
 Start Page
Νίκος Νικολόπουλος: Συνέντευξη για τη “νέα Πάτρα” που ονειρεύεται

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος έρχεται να ταράξει με την υποψηφιότητά του για τη Δημαρχία της Πάτρας τα “λιμνάζοντα” νερά της πόλης.

Έχει σηκώσει τη σημαία κατά της Δημοτικής Αρχής την οποία κατηγορεί «ως ενεργούμενο του ΚΚΕ», εδώ και καιρό. Ειδικά τους τελευταίους μήνες που φλέρταρε κε την ιδέα της υποψηφιότητας για τον Δήμο Πατρέων, η κριτική έφτασε στο κατακόρυφο. Κάποια στελέχη και μέλη της τοπικής Νέας Δημοκρατίας πρότειναν να του δοθεί η στήριξη του κόμματος, ως υποψήφιος Δήμαρχος Πατρέων. Όμως άλλες ήσαν οι βουλές της Συγγρού που ήδη ανακοίνωσε στήριξη στον πρώην βουλευτή Νίκο Παπαδημάτο.

Μετά από αυτή την εξέλιξη το thebest.gr αναζήτησε τον κ. Νίκο Νικολόπουλο για να διευκρινίσει αν θα εξακολουθήσει το ενδιαφέρον του για τον Δήμο Πατρέων, ή πλέον υπάρχουν δεύτερες σκέψεις για αποχώρηση.

«Μα έβγαλα ήδη ανακοίνωση με την οποία καλωσορίζω τον Νίκο Παπαδημάτο στην εκλογικό αγώνα, αν δεν σας ήλθε ακόμα η ανακοίνωση, σας έρχεται», ήταν η άμεση απάντησή του.

« Και χωρίς τη ΝΔ πια, τι έχετε στο μυαλό σας;» ήταν η επόμενη ερώτηση για να λάβουμε την απάντηση:

«Στο μυαλό μου δεν υπάρχουν κομματικά χρίσματα, δεν υπάρχει καν η εικόνα του κλασικού δημάρχου μιας πόλης, έστω μιας μεγαλούπολης. Δεν θα σκεφτόμουν καν μία τέτοια υποψηφιότητα εάν πίστευα ότι είναι μάταιος κόπος η απόδραση από τη μιζέρια και την παρακμή, αλλά και ότι η Πάτρα μπορεί να γίνει μία πόλη που θα ξεφύγει από τα ελληνικά δεδομένα και μπορεί, αυτόνομα και αυτόφωτα, να λάμψει στην Μεσόγειο. Στα δικά μου μάτια, η Πάτρα μπορεί να γίνει πολύ καλύτερη της Μασσαλίας ή της Γένοβας. Και αυτό δεν είναι οραματικό. Στηρίζεται σε πολύ συγκεκριμένα στοιχεία. Σε δυνάμεις της πόλης που κρατάμε εν υπνώσει και δεν εκμεταλλευόμαστε».

Όπως ήταν λογικό, η συζήτηση συνεχίστηκε και κατέληξε στην ακόλουθη συνέντευξη:

–      Όπως θα έλεγε και ο Ανδρέας Παπανδρέου κινδυνεύετε να χαρακτηρισθείτε αιθεροβάμων…

Και για τον Ανδρέα το 1974 φαινόταν ως ουτοπία η αναρρίχησή του στην εξουσία. Μετά από 7 χρόνια, όμως, την κατέκτησε και την διατήρησε για μια 11ετία συνολικά. Σας επαναλαμβάνω, όμως: Αυτό που περιγράφω στηρίζεται σε στοιχεία και δυνατότητες που ήδη υπάρχουν. Πάντα είχα ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την Πάτρα, το οποίο πλέον εμπλουτίζεται και επικαιροποιείται. Και οσονούπω, θα φροντίσω να κοινοποιηθεί

–      Θα επιμείνω. Αναφέρεστε σε κάτι πολύ μεγάλο για μία πόλη που μοιάζει καθηλωμένη πολλά χρόνια. Πόσο ρεαλιστικό είναι να… εξαγοράσει η Πάτρα ένα τέτοιο όνειρο; Και εν πάση περιπτώσει, πως μπορούμε να μιλάμε για «απογείωση» μίας πόλης που καλά – καλά δεν στέκεται στα πόδια της;

Θα επιμείνω και εγώ. Υπάρχουν πολλές δυνατότητες. Δεν υπάρχει σχέδιο, μέθοδος, υπομονή και… γνώση της πόλης. Χωρίς να θέλω να φανώ υπερφίαλος, πείτε μου: Ποιος γνωρίζει την Πάτρα καλύτερα από μένα; Και μόνο η εμπειρία μου τόσα χρόνια στον δημόσιο βίο, αλλά και η ίδια μου η ζωή, από την φτωχοσυνοικία της Αγίας Τριάδας μέχρι το Κοινοβούλιο, με έκανε να ξέρω τους πάντες και τα πάντα. Γι’ αυτό και ξέρω τι ακριβώς μπορεί να γίνει στην Πάτρα. Αλλά και τι πρέπει να γίνει. Γιατί, για να φέρουμε επενδύσεις, για να φέρουμε κόσμο, πρέπει πρώτα να φτιάξουμε το σπίτι μας, τη γειτονιά μας. Και θα τα φτιάξουμε όλα. Θα κάνουμε την Πάτρα κούκλα!

–      Συγχωρέστε μας την δυσπιστία, αλλά μήπως… έχετε κάποιο μαγικό ραβδί;

Όχι. Έχω όμως… γαλότσες! Έχω και φόρμα εργασίας και γάντια και ό,τι άλλο χρειαστεί για να είμαι παρών σε κάθε έργο, σε κάθε γειτονιά. Με ξέρετε. Όλοι με ξέρουν στην Πάτρα. Εγώ, λοιπόν, δεν θα είμαι ένας δήμαρχος μόνο της οδού Μαιζώνος. Και γαλότσες θα βάλω για να πάω στους πλημμυρισμένους δρόμους επιβλέποντας τις επιδιορθώσεις και σε απορριμματοφόρο θα ανέβω και στον καθαρισμό της πλατείας θα πάω. Βήμα – βήμα και μέρα – μέρα, θα αλλάζουμε την Πάτρα. Και θα το κάνουμε όλοι μαζί!

–      Τα «πυρά κατά ριπάς» σε βάρος του Κώστα Πελετίδη ωθούν κάποιους να λένε ότι διακατέχεστε από εμμονικά αντικομουνιστικά σύνδρομα. Πώς είναι δυνατόν να πείσετε ότι έχετε ένα όραμα για όλους τους Πατρινούς;

Απλά και ξεκάθαρα: Δεν έχω τίποτα με τον Κώστα Πελετίδη, ως άνθρωπο και επαγγελματία. Μάλιστα, ήμουν από εκείνους που τον υποδέχθηκαν ζεστά και ανθρώπινα όταν ήρθε από την Κοζάνη στην Πάτρα. Και το ξέρει και ο ίδιος. Επίσης, ασφαλώς και δεν έχω τίποτα με τους συμπολίτες του Κομμουνιστικού Κόμματος. Δεν είμαι κομμουνιστής και το ξέρουν όλοι. Είμαι όμως συμπολίτης και γείτονας με κομμουνιστές, είμαι ακόμα και φίλος με πολλούς.

Όμως, τόσο ο Κώστας Πελετίδης, όσο και το ΚΚΕ διέπραξαν ένα μεγάλο λάθος. Ο μεν πρώτος διεκδίκησε και κέρδισε το 2014 τις δημοτικές εκλογές με την «Λαϊκή Συσπείρωση» και όχι με το «ΚΚΕ Πάτρας». Αμέσως μετά τις εκλογές όμως, πέταξε τον αυτοδιοικητικό μανδύα και κράτησε το κομματικό κοστούμι. Και επί τέσσερα χρόνια, λειτουργεί κυρίως ως κομματικός εντεταλμένος του ΚΚΕ. Αυτό ήταν και μεγάλο σφάλμα του Περισσού. Που θέλησε μέσω της Πάτρας να δείξει σε όλη την Ελλάδα ότι η ιδεολογία που πρεσβεύει έχει ανοδικές τάσεις. Τα «εργαλεία» για να επιτευχθεί η κομματική σκοπιμότητα ήταν, μία πειθήνια δημοτική αρχή και η διατήρηση της πόλης σε φτώχεια και μιζέρια. Γιατί «όσο πιο φτωχή είναι η Πάτρα, τόσο πιο πρόσφορο είναι το έδαφος για να μεγαλώσει το καχεκτικό δένδρο του ΚΚΕ».

Ε, λοιπόν, ούτε η Πάτρα έγινε «κόκκινη», ούτε και μπορεί να μένει μίζερη για να καρπώνεται πολιτικά οφέλη το ΚΚΕ με την «επαναστατική γυμναστική» του.

Και ξέρετε, κάτι; Αυτό το βλέπουν και το κατακρίνουν ακόμα και κομμουνιστές συμπολίτες! Μην περιμένετε, λοιπόν, να μασήσω τα λόγια μου. Και ας λένε ό,τι θέλουν… Είπαμε. Η κοινωνία μας ξέρει όλους…

–      Παραδεχτείτε το. Είστε συγκρουσιακός άνθρωπος και πολιτικός. Όμως, η απλή αναλογική επιβάλλει συμπλεύσεις και συνεργασίες. Εάν είστε υποψήφιος και εάν εκλεγείτε, θα προσαρμοστείτε ή προμηνύονται… καταιγίδες;

Ένας πολιτικός που θέλει να μιλάει καθαρά και να κοιτάζει τον κόσμο στα μάτια, πρέπει και να μπορεί να συγκρούεται. Δηλαδή, τι έπρεπε να κάνω τότε, στην «Πολιτιστική Πρωτεύουσα»; Να παριστάνω πως όλα πάνε καλά και ο θεσμός είχε επιτυχία; Αφού «ναυάγιο» ήταν… Το φώναξα, προειδοποίησα, έγινα κακός. Αλλά έγινα κακός για το καλό της Πάτρας. Για μία ακόμα ευκαιρία που χάθηκε… Έπειτα, πρέπει να σας πω ότι δεν πρέπει να συγχέεται η βουλευτική και πολιτική μου ιδιότητα με την ιδιότητα του πολίτη της Πάτρας, ενδεχομένως και του υποψηφίου δημάρχου. Αρνήθηκα τις μνημονιακές συνταγές, τα έβαλα με τη διαφθορά, προσπάθησα να υπερασπιστώ το δημόσιο χρήμα και το δημόσιο συμφέρον. Και ναι, συγκρούστηκα με πολλούς. Θυσίασα ακόμα και δικές μου φιλοδοξίες, πιστεύω θεμιτές. Όπως το υπουργιλίκι… Εσείς τι λέτε; Δεν θα περνούσα καλύτερα στην καρέκλα του υπουργείου επί Σαμαρά; Προτίμησα να μην τσαλακώσω τις πεποιθήσεις μου και τις δεσμεύσεις μου στους πολίτες και ας τσαλάκωσα… τον εαυτό μου.

Όμως, ο Νίκος Νικολόπουλος ως Πατρινός, είναι ο φίλος και ο γείτονας. Ο άνθρωπος που μπορεί να καθίσει σε όλα τα τραπέζια και να συνομιλήσει με όλους. Και μάλιστα, έχοντας κατοχυρώσει πλέον ανεξαρτησία σκέψης, λόγου και αποφάσεων, μπορώ εύκολα να ακούσω τους πάντες, να συνεργαστώ με τους πάντες, αλλά και να… συγκρουστώ με τους πάντες εάν πάνε κόντρα στα συμφέροντα της Πάτρας. Μάλιστα, δεν κρύβω ότι έχω διαγνώσει από πολλούς υποψηφίους δημάρχους μία πραγματική αγωνία για το μέλλον της Πάτρας και έχω ακούσει κάποιες καλές προτάσεις. Εδώ θα είμαι, να συζητήσουμε τα πάντα. Και από κοινού να βρούμε τις καλύτερες λύσεις. Το μόνο που δεν θα επιτρέψω, είναι στην εποχή του 5G να συνεχίσουμε να περπατάμε σε… καρόδρομους, επειδή έτσι θέλουν οι δήθεν υπεραπιστές των λαϊκών τάξεων.

–      Πόση επιτυχία μπορεί να έχει το εγχείρημά σας, ιδίως τώρα που και η Νέα Δημοκρατία αποφάσισε να στηρίξει την υποψηφιότητα του κ. Παπαδημάτου;

Κατ’ αρχάς, είναι καλοδεχούμενος στον δημοτικό στίβο ο Νίκος και σεβαστή η ιδεολογική του συνέπεια, που είναι ταυτόσημη με τη δική μου. Ταπεινά, όμως, θεωρώ ότι καθένας που ομνύει στην ανεξαρτησία της τοπικής αυτοδιοίκησης – και αυτό κάνει πλέον η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία – εκλαμβάνει το κάθε χρίσμα ως στίγμα. Άποψη καταθέτω και περιμένω τη δικαίωσή της στην κάλπη. Έχω, δηλαδή, τη βαθιά πεποίθηση ότι μια πραγματικά ανεξάρτητη υποψηφιότητα σαν την δική μου, μπορεί ευχαρέστερα και με περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας, ν’ απευθυνθεί σε μια μεγάλη κοινωνική δεξαμενή ψήφων, στην οποία εμπεριέχονται οι μικρότερες κομματικές δεξαμενές.

–      Από την Μεταπολίτευση του 74 έως σήμερα, δεν έχει εκλεγεί Δήμαρχος στην Πάτρα, χωρίς τη στήριξη κάποιου κόμματος έστω και μικρού. Ακόμα και ο Γιάννης Δημαράς είχε τη στήριξη του μικρού τότε ΣΥΡΙΖΑ και ο Κώστας Πελετίδης τη στήριξη του ΚΚΕ. Στη δική σα υποψηφιότητα δεν υπάρχει στήριξη από κάποιο έστω και μικρό κόμμα και μην μου πείτε ότι σας στηρίζει το «Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα», γιατί αφενός μεν είναι δικό σας κόμμα, αφετέρου δε, δεν έχει δοκιμαστεί εκλογικά. Σε τι ελπίζετε άραγε; 

Οι παραδόσεις είναι για να σπάνε. Οι τοπικές κοινωνίες του 21ου αιώνα, όταν πρόκειται για αυτοδιοικητικές εκλογές ,δεν έχουν κομματικά κριτήρια επιλογών. Έχουν μάθει να εκφράζονται ανεξάρτητα. Τείνει να γίνει κανόνας η επιλογή ανεξαρτήτων υποψηφίων  και εξαίρεση η επιλογή κομματικών. Γι αυτό άλλωστε , στις περισσότερες των περιπτώσεων αποφεύγουν, πλέον, τα κόμματα να δίνουν χρίσματα.

–      Μήπως σκέφτεστε τη δημαρχία ως… συνταξιοδοτικό σταθμό της πολιτικής σας σταδιοδρομίας;

Ούτε μία στο εκατομμύριο! Σκέφτομαι τη δημαρχία, πρώτον γιατί εκλήθην από συμπολίτες και δεν μου αρέσει να παριστάνω τον τυφλό και τον κουφό. Δεύτερον, γιατί η Πάτρα βρίσκεται πραγματικά σε κομβική στιγμή. Και τρίτον γιατί έχω πλέον όλες τις γνώσεις, τις γνωριμίες, αλλά και τις εμπειρίες που μπορούν να απογειώσουν την Πάτρα. Η παρουσία μου επί πολλά χρόνια στη Βουλή, αλλά και σε διεθνή φόρα, όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης, θα αποτελέσουν πλεονεκτήματα. Επουδενί όμως,  σκέφτομαι να απομακρυνθώ από τα επίκεντρα των πολιτικών διεργασιών. Άλλωστε, η πιθανή υποψηφιότητά μου ως δήμαρχος της Πάτρας δεν έχει κάποια σχέση με την άλλη μου ιδιότητα ως πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος. Και να σας δώσω και μία είδηση: Ακόμα και αν κατέβω για δήμαρχος της Πάτρας, το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα θα κατέλθει στις ευρωεκλογές, ενώ επίσης, θα αναζητήσει συνεργασίες για την κάθοδό του και στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Εννοείται πως εάν εκλεγώ δήμαρχος, θα αφιερωθώ στην Πάτρα και το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα θα συνεχίσει την πορεία του με κάποια διάδοχη κατάσταση. Και πάλι όμως, η βούλησή μου να μην απομακρυνθώ από τις πολιτικές εξελίξεις, εκτιμώ πως θα είναι προς όφελος της Πάτρας.

–       Υπάρχει κι ένα ακόμα σενάριο που κυκλοφορεί, σύμφωνα με το οποίο επιδιώκετε ένα καλό ποσοστό, προκειμένου να διαπραγματευτείτε την επάνοδό σας στη ΝΔ. Τι λέτε γι αυτό;

Κατ’ αρχάς, δεν θέλω υποψηφιότητα Δημάρχου για να λάβω ένα «καλό ποσοστό». Ο δικός μου στόχος είναι να γίνω Δήμαρχος και να είμαι ο καλύτερος της μεταπολιτευτικής περιόδου. Άρα, κάθε τι άλλο είναι άκυρο.

Όμως, για να μη μου πείτε ότι αποφεύγω να δώσω ευθείς απαντήσεις, εμμένω σε αυτό που πρεσβεύω από τότε που με διέγραψε ο Σαμαράς:

Ουδέποτε ξέφυγα, έστω και κατά ένα χιλιοστό, από τις ιδρυτικές καταστατικές αρχές της Ν.Δ. του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Από αυτή τη Ν.Δ. δεν έχω φύγει. Με την άλλη, την τωρινή είναι οι χωριστοί οι δρόμοι μας και για να συναντηθούν πρέπει η νύν Ν.Δ. να επανέλθει στην κοιτίδα της. Με τον σημερινό (που είναι απίθανο να το κάνει) ή με άλλον Αρχηγό…..

–       Ολοκληρώνοντας, είναι παρακινδυνευμένο να κάνετε τώρα πρόβλεψη για την πρώτη, τουλάχιστον, Κυριακή;

Προηγείται της πρόβλεψης η ευχή: Ας έχουμε έναν καλό προεκλογικό αγώνα. Ανταγωνιστικό και ουσιαστικό. Πολιτικό, αλλά όχι κομματικό. Στον οποίο θα τεθούν όλα τα ζητήματα και οι προσδοκίες της πατραϊκής κοινωνίας και θα απαντηθούν από τους υποψήφιους. Πιστεύω ότι εάν έτσι γίνει, τότε από την πρώτη Κυριακή κιόλας, το ΚΚΕ θα επιστρέψει στα πραγματικά εκλογικά ποσοστά του στον δήμο και θα ανοίξει ο δρόμος για μία διαφορετική μέρα στην Πάτρα.

Πηγή

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2022 Νίκος Ι. Νικολόπουλος