Loading...
 Start Page
Πάτρα: Ο Μητροπολίτης Πειραιώς μίλησε σε παιδαγωγικό συνέδριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα -ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Κάθε χρόνο το παιδαγωγικό συνέδριο στην Χριστιανική Εστία Πατρών συγκεντρώνει αρκετό κόσμο και έχει ενδιαφέρον. Η φετινή θεματική του αφορούσε στα Ανθρώπινα δικαιώματα: καπήλευση & διασφάλιση. Τελευταίος εισηγητής στο 34ο επιστημονικό συνέδριο ήταν την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019 το απόγευμα ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πειραιώς & Φαλήρου κ.κ. Σεραφείμ που ήρθε ειδικά για το σκοπό του συνεδρίου στην Πάτρα και ανέπτυξε το θέμα: «Εκκλησία και ανθρώπινα δικαιώματα».

Με χειμαρρώδη λόγο ο Μητροπολίτης Πειραιώς μίλησε για τα ανθρώπινα δικαιώματα μέσα από την βιβλική και χριστιανική ανθρωπολογία. Αναφέρθηκε στο ανθρώπινο αυτεξούσιο, στην αξία της ανθρώπινης ελευθερίας και στις αρχές της αδελφοσύνης, της ελευθερίας και της ισότητας. Τόνισε ότι η ανθρωπολογική διδασκαλία του Χριστιανισμού απετέλεσε το άριστο πλαίσιο, μέσα στο οποίο εμφανίσθηκαν για 1η φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας οι αρχές της ελευθερίας, της αδελφοσύνης και της ισότητας, τις οποίες αργότερα σφετερίσθηκαν διάφορες κοινωνικές ιδεολογίες και επαναστάσεις.

Το συνέδριο έκλεισε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, ο οποίος ευχαρίστησε από καρδιάς τους εισηγητές και τον Μητροπολίτη Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ για τον κόπο που κατέβαλαν για είναι παρόντες στο συνέδριο και ευχήθηκε στους διοργανωτές του Συνεδρίου και σε όλους πλούσια την ευλογία του Θεού. Ο κ.κ. Σεραφείμ μετά το τέλος του συνεδρίου αναχώρησε για να επιστρέψει στον Πειραιά.

Το συνέδριο διοργάνωσε ο Τομέας Επιστημόνων της Χριστιανικής Εστίας Πατρών. Αφορμή για την επιλογή του θέματος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στάθηκε το γεγονός ότι στην εποχή μας καταβάλλεται ιδιαίτερη προσπάθεια, μέσω μάλιστα της κατεξοχήν προβαλλόμενης «πολιτικής ορθότητας», να επιβληθεί στην κοινή γνώμη μία νέα πυραμίδα αξιών, στην οποία ο «δικαιωματισμός» σε ατομικό επίπεδο θα κατέχει την κορυφή, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση. Το θέμα αυτό εξέτασε το Συνέδριο προσεγγίζοντάς το από Νομική, Παιδαγωγική, Βιοηθική και Θεολογική σκοπιά με 4 εισηγήσεις, τις οποίες πραγματοποίησαν έγκριτοι ομιλητές.

Οι εργασίες του Συνεδρίου ξεκίνησαν με τον αγιασμό που τέλεσε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κανάνγκας κ.κ. Θεοδόσιος, ενώ τους συνέδρους καλωσόρισε ο Πρόεδρος της Χριστιανικής Εστίας Πατρών κ. Γ. Καραγεωργόπουλος, ο οποίος στη συνέχεια κάλεσε τον κ. Άγγελο Αντωνέλλη να προεδρεύσει των εργασιών του Συνεδρίου.

Η πρώτη εισήγηση είχε θέμα «Νομολογιακές συγκρούσεις γύρω από τα ανθρώπινα δικαιώματα» και αναπτύχθηκε από τον κ. Γεώργιο Ιατρού, Δρ Εκκλησιαστικού Δικαίου Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ-Δικηγόρο. Ο κ. Ιατρού αναφέρθηκε με την εμπεριστατωμένη εισήγησή του στις έννοιες του «αυτοπροσδιορισμού», του «δικαιώματος και του καθήκοντος» ενώ περιέγραψε και συγκεκριμένες περιπτώσεις νομολογιακών συγκρούσεων πάνω σε θέματα όπως το μάθημα των Θρησκευτικών, το Σύμφωνο Συμβίωσης ομοφύλων και το θέμα των εκτρώσεων.

Η δεύτερη εισήγηση πραγματοποιήθηκε από τον κ. Γεώργιο Τσικόπουλο, Δρ. Χειρουργό Παίδων, Διευθυντή της Παιδοχειρουργικής Κλινικής Γ.Ν. Θεσσαλονίκης, με θέμα: «Ανθρώπινα δικαιώματα και βιοηθικά διλήμματα». Ο εισηγητής κατέθεσε σύγχρονους βιοηθικούς προβληματισμούς (ευθανασία, πειράματα σε βλαστοκύτταρα, εκτρώσεις, εγκεφαλικός θάνατος κ.α.) που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα και προβληματίζουν τους σχετικούς επιστήμονες αλλά και την κοινή γνώμη.

Τρίτος εισηγητής στο Συνέδριο της Χριστιανικής Εστίας ήταν ο κ. Μάριος Μιχαηλίδης, Φιλόλογος – Καθηγητής Δ.Ε. & Συγγραφέας που εισηγήθηκε το θέμα: «Οριοθετώντας στις συνειδήσεις των παιδιών τα ανθρώπινα δικαιώματα». Ο καθηγητής κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε στο πώς διαχέεται ο υπαρξιακός σχετικισμός στον χώρο της Εκπαίδευσης και στο ρόλο των φορέων παιδείας για τη διαμόρφωση της κοινωνικής και πολιτικής συνείδησης του μαθητή. Ζήτησε την τόνωση της ελληνικής ταυτότητας και εθνικής συνείδησης και την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε ζητήματα δημοκρατικής παιδείας.

Το συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους οι βουλευτές Αχαΐας Ανδρέας Κατσανιώτης και Νίκος Νικολόπουλος, οι υποψήφιοι δήμαρχοι Αλέκος Χρυσανθακόπουλος και Σπύρος Πολίτης, πλήθος στελεχών εκπαίδευσης και εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων, πολλοί ιερείς ενώ το συνέδριο μεταδόθηκε ζωντανά από τον Ρ/Σ της Ι. Μητροπόλεως Πατρών και μαγνητοσκοπήθηκε για το τηλεοπτικό κανάλι Λύχνος.

Ένα από τα πορίσματα του συνεδρίου ήταν ότι η ισχυροποίηση της ιδιαίτερης ταυτότητας τού εφήβου πραγματώνεται στη βάση της ηθικής ανάπτυξης και της ενίσχυσης της πνευματικής αυτονομίας του. Η συγκρότηση εθνικής και πολιτικής συνείδησης συνιστά το όπλο ενάντια στην προπαγάνδα και την ιδεολογική χειραγώγηση των μαθητών.

Επίσης όπως τονίστηκε, πολλά είναι και τα βιοηθικά διλήμματα που συνδέονται με την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Αυτά μπορούν να αναφέρονται τόσο στην αρχή της ζωής (έκτρωση, κλωνοποίηση, εξωσωματική γονιμοποίηση), όσο και στο τέλος της (ευθανασία, μεταμόσχευση οργάνων από εγκεφαλικά νεκρούς).

Στη συνείδηση της κοινωνίας συχνά δυστυχώς πρυτανεύει ένας αφελής ωφελιμισμός, που συμβαδίζει με απώλεια ηθικών κριτηρίων. Μόνο με τον σεβασμό στο ανθρώπινο πρόσωπο ως εικόνα του Θεού και με την υπακοή στον αιώνιο λόγο του Θεού θα μπορέσουμε να προσεγγίσουμε σωστά τα διλήμματα αυτά.

Πηγή

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος