Loading...
 Start Page
Τσίμπησαν κύκλωμα για ύποπτους πλειστηριασμούς ακινήτων!

Στα δίχτυα του ΣΔΟΕ έπεσε συμβολαιογράφος που συμμετέχει σε πλειστηριασμούς ακινήτων  που διενεργούν οι τράπεζες, ο οποίος φέρεται να διευκόλυνε το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Την αποκάλυψη έκανε η υφυπουργός Οικονομικών Αικατερίνη Παπανάτσιου, ενώ παράλληλα έχει κινητοποιηθεί και η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Σημειώνεται ότι οι έλεγχοι πυκνώσει και έχουν καταστεί αυστηρότεροι μετά την ισχύ από το καλοκαίρι του δρακόντειου νόμου 4571/2018, για το μαύρο χρήμα. Ειδικότερα η υφυπουργός Οικονομικών  Αικατερίνη Παπανάτσιου, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, κοινοποίησε έγγραφο στη Βουλή στις 6 Φεβρουαρίου,σ το οποίο αναφέρει: «σας γνωρίζουμε ότι η Ε.Γ Σ.Δ.Ο.Ε. στο πλαίσιο Εισαγγελικής παραγγελίας διενεργεί έλεγχο σε συμβολαιογράφο ο οποίος συμμετέχει σε πλειστηριασμούς.

Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και τα στοιχεία αυτής καλύπτονται από το απόρρητο της ποινικής προδικασίας».

Οφείλουν να ενημερώνουν

Επίσης σε άλλο έγγραφο που κοινοποιήθηκε επίσης στη Βουλή, αναφέρεται ότι με το Ν. 4571/2018 τροποποιήθηκαν πολύ πρόσφατα οι διατάξεις της νομοθεσίας σχετικά με την υποβολή δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και οικονομικών συμφερόντων.

Σύμφωνα με αυτές, υπόχρεοι σε δήλωση περιουσιακής κατάστασης ορίζονται φυσικά πρόσωπα τα οποία, λόγω της ιδιότητας τους, είτε είναι πολιτικώς εκτιθέμενα, είτε ασκούν δημόσια εξουσία, είτε διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα και για το λόγο αυτό έχει κριθεί ως δικαιοπολιτικά ορθό να υπόκεινται σε διαφανή και ενδελεχή έλεγχο της περιουσιακής τους κατάστασης («πόθεν έσχες»), προκειμένου να αποτρέπεται η απόκτηση παράνομου περιουσιακού οφέλους, επ' αφορμή της θέσης τους, της επιρροής τους στο δημόσιο βίο ή της διαχείρισης δημοσίου χρήματος.

Ωστόσο, επί των τιθέμενων ερωτημάτων, επισημαίνεται ότι θεματοφύλακας του δημοσίου συμφέροντος από κάθε μορφής παράνομες δραστηριότητες είναι η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, η οποία αποτελεί ανεξάρτητη Αρχή και ελέγχεται κοινοβουλευτικά.

Σκοπός της ανωτέρω Αρχής, είναι μεταξύ άλλων, η λήψη και εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων για την πρόληψη, τον εντοπισμό και την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Ειδικότερα, κατά την απόκτηση ακινήτου μέσω πλειστηριασμού μπορεί να υποκρύπτεται ύποπτη συναλλαγή κατά την έννοια του ν. 4557/2018, με βάση συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως αυτά προβλέπονται στον νόμο, με την επισήμανση ότι η συμμετοχή για πλειοδοσία γίνεται πάντα με τραπεζική συναλλαγή. Επομένως, όλοι οι εμπλεκόμενοι στην συναλλαγή, όπως είναι ιδίως τα πιστωτικά ιδρύματα και οι συμβολαιογράφοι, έχουν την υποχρέωση να τηρήσουν την ισχύουσα νομοθεσία και τα μέτρα δέουσας επιμέλειας που επιβάλλει η νομοθεσία για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Σε περίπτωση που γεννάται υποψία ή υπόνοια ύποπτης συναλλαγής, προβλέπεται υποχρέωση αναφοράς της συναλλαγής αυτής στην Αρχή Καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Μάλιστα, προστίθεται στο έγγραφο,  η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδας, με την υπ' αριθ. 181/06-07-2018 έγγραφη ανακοίνωση της, προς όλους τους συμβολαιογράφους της χώρας, υπενθυμίζει την εκ του νόμου υποχρέωση τους να αποστέλλουν (εντός της προβλεπόμενης, για κάθε έτος, προθεσμίας) κατάσταση με τα στοιχεία των συμβολαίων που αφορούν σε συμβαλλόμενους αλλοδαπούς (φυσικά και νομικά πρόσωπα) στην ηλεκτρονική διεύθυνση που δημιούργησε η Ανεξάρτητη Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, για την υποδοχή και την επεξεργασία των στοιχείων αυτών.

«Μύριζαν» οι πλειστηριασμοί

Από την άνοιξη του 2018, υπήρχαν πληροφορίες και ενδείξεις ότι, μέσω των πλειστηριασμών ακινήτων διενεργείται ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ειδικά από αλλοδαπούς αγοραστές, γεγονός που σήμανε συναγερμό σε φορολογικές και εισαγγελικές αρχές.

Εντονότερο είναι το ζήτημα που έχει προκύψει από καταγγελίες για αλλοδαπούς που παίρνουν μέρος στις πλειοδοτικές διαδικασίες, οι οποίοι δεν έχουν Α.Φ.Μ και είτε τα εισοδήματα τους είναι μαύρα και τα ξεπλένουν είτε λειτουργούν ως «μπροστινοί» Ελλήνων.

Συγκεκριμένα ο πλειοδότης και πιθανός αγοραστής ενός ακινήτου που έχει μπει σε διαδικασία ηλεκτρονικού πλειστηριασμού δεν υποχρεούται σε αναλυτική δήλωση πόθεν έσχες με την οποία να εκθέτει και να δικαιολογεί τη νόμιμη πηγή προέλευσης των χρημάτων που αντιστοιχούν στο τίμημα του πλειστηριασμού, με συνέπεια να νομιμοποιείται η χρήση μαύρου χρήματος.

Όπως έχει γράψει το Σin, οι συμβολαιογράφοι υποχρεούνται σε οποιαδήποτε αγοραπωλησία, να ενημερώσουν τις διωκτικές αρχές, αν διαπιστώσουν ότι «κάτι δεν πάει καλά». Στην περίπτωση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ο ενδιαφερόμενους πλειοδότης υποχρεούται να δηλώσει τα στοιχεία του και τον ΑΦΜ του, 48 ώρες πριν την έναρξη της διαδικασίας, ώστε να γίνει ένας πρώτος έλεγχος, εάν τα στοιχεία είναι σωστά.

Αν όμως που ο ενδιαφερόμενος αγοραστής είναι κάτοικος εξωτερικού, μπορεί να μπει στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και να μην υποβάλλει τον ΑΦΜ του.

Εάν τον υποβάλλει, είναι δύσκολο ο συμβολαιογράφος να επικοινωνήσει με τις φορολογικές της χώρας του και να επιβεβαιώσει τα στοιχεία του σε διάστημα 48 ωρών.

Επίσης, για τους κατοίκους του εξωτερικού δεν υπάρχει «πόθεν έσχες» όπως ισχύει για τους έχοντες ελληνικούς ΑΦΜ. Σε κάθε περίπτωση ο ΑΦΜ θα χρειαστεί για τη μεταγραφή του ακινήτου και αν είναι αλλοδαπός που διαμένει στην Ελλάδα θα αποκτήσει ΑΦΜ από την ΑΑΔΕ, ο οποίος θα αναγραφεί στο συμβόλαιο μεταβίβασης. Κενό υπάρχει όμως στη διαδικασία ελέγχου της προέλευσης των χρημάτων, ενώ δεν υπάρχει έλεγχος εάν ο συμμετέχων είναι κάτοικος εξωτερικού.

Πηγή

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2023 Νίκος Ι. Νικολόπουλος