Loading...
 Start Page

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:

  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
  • ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ  

 

Πέρασαν μήνες και μήνες από τότε που υπογράφηκε το πρωτόκολλο συνεργασίας για την παραχώρηση τμήματος του θαλασσίου μετώπου της Πάτρας, από τον Ο.Λ.ΠΑ. στο Δήμο, το οποίο συνυπέγραψε ο τότε Δήμαρχος Πατρέων κ. Α. Φούρας και ο Πρόεδρος του ΟΛΠΑ κ. Ζεππάτος, παρουσία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλου. Σύμφωνα με αυτό, θα απελευθερώνονταν 3.500 μέτρα θαλασσίου μετώπου ιδιοκτησίας του ΟΛΠΑ και περιλαμβάνουν μέρος του παλαιού λιμανιού της πόλης. Μέχρι σήμερα δεν έχουν τηρηθεί τα συμφωνηθέντα.

Η Κυβέρνηση δια στόματος του Πρωθυπουργού δεσμεύτηκε και δια της υπογραφής του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης… μνημόνευσε, χωρίς όμως μέχρι τώρα να έχουν υλοποιηθεί οι δεσμεύσεις και οι εξαγγελίες.

Επιπλέον το Δ.Σ. του ΟΛΠΑ Α.Ε. επί προεδρίας Σωτηρίου Μαμμάση, είχε ομόφωνα . αποφασίσει για την απελευθέρωση των χώρων του παλαιού λιμένα και την απόδοσή του για χώρους αναψυχής και περιπάτου προς τους πολίτες.

Η βαλίτσα έχει πάει ήδη μακριά και όπως φαίνεται θα πάει ακόμα μακρύτερα. Και το χειρότερο είναι ότι στους σταθμούς που έχει σταματήσει μέχρι τώρα, δεν δημιουργήθηκε η παραμικρή ρεαλιστική αισιοδοξία γι αυτό που ποθούν και δικαιούνται οι πολίτες της Πάτρας.

Ετσι όλο και απομακρύνεται το όνειρο του θαλασσίου μετώπου. Κάτι ο σιδηρόδρομος που δεν βυθίζεται, κάτι τα δημοσιονομικά, δεν διαφαίνεται φως στο τούνελ.

Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι στο αίτημα της Κίνησης Πολιτών για απελευθέρωση απάντησε και το Υπουργείο Εσωτερικών με τρόπο που δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας ότι θα τηρηθούν οι κυβερνητικές δεσμεύσεις.

Πέραν τούτου, η απόδοση του θαλασσίου μετώπου είναι μόνο… η μισή δουλειά. Η άλλη μισή είναι η εύρεση του χρηματοδοτικού εργαλείου  με το οποίο θα υπάρξει ανάπλαση του θαλασσίου μετώπου.

Και αν κάτι τέτοιο δεν συμβεί, τότε το δώρο θα είναι… άδωρο! Θα θυμίσω πως και το έλος της Αγυιάς παραχωρήθηκε κάποτε στην πόλη, αλλά παραμένει ανεκμετάλλευτο καθώς ουδέποτε βρέθηκε η φόρμουλα αξιοποίησης του χώρου. Και να θυμίσω επίσης πως αυτή τη στιγμή στο θαλάσσιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης εκτελείται έργο ανάπλασης ενταγμένο στο ΕΣΠΑ. Το θαλάσσιο μέτωπο της Πάτρας θα παραδοθεί λοιπόν; Κι αν ναι, μετά τι θα απογίνει; Ένα κουφάρι που θα βαυκαλιζόμαστε πως είναι ανοιχτό, αλλά … νεκρό και άχαρο; Η Κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει άμεσα και πειστικά. Επί της ουσίας και όχι με θεωρίες που τίποτα δεν εκφράζουν…

 

Κατόπιν των ανωτέρω και βέβαιος όντας πως και εσείς γνωρίζετε την σπουδαιότητα του ζητήματος για την τοπική κοινωνία αλλά και την ανάγκη για πλήρη διαφάνεια και αλήθεια, ερωτάστε οι αρμόδιοι Υπουργοί:

 

  • Γιατί δεν έχει υλοποιηθεί το πρωτόκολλο; Ισχύει ή όχι ή δέσμευση του Πρωθυπουργού; Γιατί δεν ενεργεί τα δέοντα ο ΟΛΠΑ εφόσον έχει συνυπογράψει τη συμφωνία; Υπάρχει ενδεχόμενο το θαλάσσιο μέτωπο της Πάτρας να συμπεριληφθεί στους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης με στόχο την άντληση πόρων; Κατά ποιόν τρόπο και πότε; Το ζήτημα, όντως παρουσιάζει εμπλοκή στο Υπουργείο Οικονομικών, δηλαδή τον ένα και μοναδικό μέτοχο της ΟΛΠΑ ΑΕ; Αν ναι, τι είδους εμπλοκή και πως και πότε θα ξεπεραστεί;
  • Η ανάπλαση του θαλασσίου μετώπου και η απελευθέρωση των χώρων που δεν χρησιμοποιούνται πια από το παλιό λιμάνι λόγω μεταφοράς του στο νέο λιμάνι δεν θα γίνει; Επίσης θα παρακαλούσα να πληροφορηθώ αν στο διάστημα που μεσολάβησε από την υπογραφή του Πρωτοκόλλου (τον περασμένο Δεκέμβριο) έως σήμερα, υπήρξαν σχετικές διαβουλεύσεις και αλληλογραφία με τα συναρμόδια υπουργεία (Οικονομικών και Ναυτιλίας), ποια είναι η άποψη των υπουργείων επί του θέματος, καθώς επίσης και των νομικών υπηρεσιών των υπουργείων αλλά και του Οργανισμού Λιμένος Πατρών. Εχει ζητηθεί σχετική γνωμάτευση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και αν ναι, ποια είναι η άποψη που έχει εκφράσει, καθώς και κάθε άλλη πιθανή άποψη, εξέλιξη, διαβούλευση, που έχει υπάρξει.
  • Οι αποφάσεις της προηγούμενης διοίƺησης τ̯τ ΟΚΠΐ ΑΕ Γι̱ ̈́Φ ̻ε̹˄ουργί̱ ΜάίƽΡƂ με ʡΞΩξπƾΫʷσʗ̄ων ʀ±λαƩώ̴ ΄ποδξƼώΝ –̱ˀόʑ̓Ϋου θʺξƺάľυ άˁ΂ Βαρόʻ̿ρ – για πη̽ ̱ξΑί΀ƿΫƵǃƶ τωʽ π̀ˆʳέ ƥακȱτΐ̓τΤσερμǀζςΠαιρᾶƺ̪ς – Ơʱ˄ǁαNJκΎǂ έˇƯŅμ Ƒκρ́ωΨεʯ$ έ΃ξυμ μʵDŽȰ΢̻ƶƸʵƏ3
  • ΠƫιƵ΂Ε̍νΑΩ οι ε̽έ΁γε¹ʵǂ ̈́ὴ ̄ιĽί̺ἠης του ΟΛΠΑ για την εκμετάλλευση αυτών των σπουδαίων ανεκμετάλλευτων υποδομών;  

 

 

Ο ερωτών Βουλευτής

 

 

  Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
Πολιτικό Γραφείο Αθήνα:
Διεύθυνση: Σέκερη 1, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 3624 992
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2021 Νίκος Ι. Νικολόπουλος