Loading...
 Start Page

Προς τον υπουργό

 

  • Πολιτισμού και Τουρισμού

 

   Όπως είναι γνωστό στο Γ΄ ΚΠΣ είχε ενταχθεί προς ανάδειξη ο γεωμετρικός ναός της Αρτέμιδος Αοντίας στη Ρακίτα του Παναχαϊκού. Στην εγκεκριμένη από το ΚΑΣ μελέτη προβλέπονταν η κατασκευή α) στεγάστρου για την προστασία του ίδιου του ναού, β) περίφραξης για την προστασία του χώρου του ιερού, γ) διαδρόμων επίσκεψης και δ) βοηθητικών εγκαταστάσεων για την εξυπηρέτηση του φυλακτικού προσωπικού και των επισκεπτών. Και ενώ το έργο προχωρούσε κανονικά και μάλιστα η τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων πέτυχε σε συνεργασία με την τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αχαΐας και την απομάκρυνση τμήματος του Επαρχιακού δρόμου Ρακίτας-Αιγίου, που διχοτομούσε τον αρχαιολογικό χώρο, ώστε να ολοκληρωθεί η περίφραξη, λόγω αντιρρήσεων του ΚΑΣ για τη στατική μελέτη του στεγάστρου, το τελευταίο δεν κατασκευάστηκε ποτέ, ενώ όλες οι υπόλοιπες εργασίες ολοκληρώθηκαν. Η κατασκευή του στεγάστρου, ύστερα από την υποβολή της νέας τροποποιημένης μελέτης, που ζητήθηκε, παραπέμφθηκε στο ΕΣΠΑ, διότι ο χρόνος δεν επαρκούσε πλέον για να συνεχιστεί μέσω του Γ΄ ΚΠΣ.

   Δεδομένου ότι στα προς ένταξη και ανάδειξη στο ΕΣΠΑ μνημεία της Αχαΐας δεν περιλαμβάνεται η κατασκευή του στεγάστρου του ναού της Αρτέμιδος, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός για τα εξής:

 

  1. Υπάρχει νέα εγκεκριμένη στατική μελέτη για το στέγαστρο;
  2. Εάν όχι, έχει ανατεθεί η σύνταξη της σχετικής μελέτης;
  3. Σε περίπτωση που έχει ολοκληρωθεί ή θα ολοκληρωθεί η διαδικασία για την έγκριση του νέου στεγάστρου θα ενταχθεί η κατασκευή του στο ΕΣΠΑ;
  4. Πώς θα διασωθεί ο ναός εάν δεν κατασκευαστεί το στέγαστρο, δεδομένου ότι τα δομικά υλικά του είναι ευτελή, λόγω της αρχαιότητάς του και κινδυνεύει με άμεση διάλυση και απώλεια λόγω των καιρικών συνθηκών;

 

   Με την ευκαιρία αυτή παρακαλούμε να μας γνωρίσετε εάν θα συνεχιστεί η χρηματοδότηση της συστηματικής ανασκαφής του ιερού, που διακόπηκε το 1996, διότι, εξ όσων γνωρίζουμε, ουδέποτε βρέθηκε και από όσο φαίνεται δεν είναι δυνατόν να βρεθεί άλλη πηγή χρηματοδότησης εκτός του Υπουργείου Πολιτισμού, σύμφωνα με τις σχετικές εγκυκλίους.

   Για την Αχαΐα αποτελεί διαρκές ζητούμενο η ανάδειξη του ιερού και η μετατροπή του σε επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο, πέραν των άλλων και λόγω της φήμης που έχει αποκτήσει η συγκεκριμένη ανασκαφή στους Αχαιούς και διότι, σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Αθαν. Ριζάκη, ο οποίος προλόγισε σχετική παρουσίαση του ιερού από τον ανασκαφέα στο Δήμο Συμπολιτείας στις 29-5-2010, πρόκειται για τη σημαντικότερη ανασκαφή που διεξήχθη ποτέ στην  Αχαΐα και ο ναός της Αρτέμιδος άλλαξε τα δεδομένα για την καταγωγή του δωρικού ρυθμού, ο οποίος φαίνεται να έχει τις ρίζες του στην ανατολική Αχαΐα, στην οποία ανήκει και η Ρακίτα. Είναι δε τόσο μεγάλη η φήμη που έχει αποκτήσει η συγκεκριμένη ανασκαφή, ώστε, σύμφωνα με την Ιστοσελίδα «Ιδιωτική Οδός», της 17-3-2009, το Πανεπιστήμιο του Νόττιγχαμ στην Αγγλία τίμησε γι’ αυτήν τον ανασκαφέα, τον οποίο προσκάλεσε να μιλήσει στην Ετήσια Μεγάλη Διάλεξη του, της 27-2-2009, με θέμα ακριβώς το Ναό της Αρτέμιδος Αοντίας. Εξάλλου ήδη ο ναός διδάσκεται στις Αρχαιολογικές Σχολές των Ελληνικών Πανεπιστημίων, όπως φαίνεται και από τη συνημμένη ανακοίνωση στο Διαδίκτυο του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κατά την οποία ο Ναός διδάχθηκε σε Σεμινάριο για Μεταπτυχιακούς Φοιτητές.

   Γνωρίζουμε ότι τα αποτελέσματα των ανασκαφών έχουν δημοσιευθεί τόσο σε ελληνικά περιοδικά, όσο και σε Πρακτικά Διεθνών Συνεδρίων, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα, όπως μας ενημερώνουν οι ντόπιοι, πολλοί αρχαιολόγοι, Έλληνες και Ξένοι, να επισκέπτονται το χώρο για να δουν το ναό αλλά να αποχωρούν άπρακτοι, αφού ο χώρος δεν είναι ακόμη επισκέψιμος, ο δε ναός είναι καλυμμένος με πρόχειρο χαμηλό στέγαστρο που δεν επιτρέπει τη θέασή του. Εξάλλου η έλλειψη μόνιμου φύλακα, στην ερημική, κατά τους περισσότερους μήνες του χρόνου, περιοχή προκαλεί τους αρχαιοκαπήλους, ο δε φύλακας των Φαρών, που επισκεπτόταν περιοδικά το χώρο για έλεγχο, αποχώρησε προ πολλού λόγω συνταξιοδότησης και ουδέποτε αντικαταστάθηκε.

 

                                                             Ο ερωτών Βουλευτής

                                                                                                                                                                                                    

                                                                                Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος