Loading...
 Start Page
«Μεταγραφές» βουλευτών στη δίνη των μνημονίων

Η αποχώρηση της Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου από την Ένωση Κετρώων του Βασίλη Λεβέντη τον περασμένο Ιούλιο, μάλλον πέρασε στα «ψιλά» των ΜΜΕ, ωστόσο η υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου και η προσχώρησή της στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, τις προηγούμενες ημέρες, σίγουρα προκάλεσε αίσθηση και άνοιξε για ακόμα μία φορά τις συζητήσεις για τη «μεταγραφική περίοδο των βουλευτών» και τα χαρακτηριστικά της...

 

Μπορεί στο παρελθόν η αλλαγή κόμματος να μην ήταν τόσο εύκολη υπόθεση, ωστόσο, από το 1990 και μετά και ιδιαίτερα στα χρόνια της κρίσης και του μνημονίου, οι βουλευτές δείχνουν να αλλάζουν «κομματική φανέλα» με την ίδια ευκολία που οι ποδοσφαιριστές αλλάζουν ομάδα, ενώ κάποιες φορές επιστρέφουν εκεί από όπου ξεκίνησαν και αισθάνονται πιο... «ασφαλείς». Μοναδική εξαίρεση στο παιχνίδι των μεταγραφών το ΚΚΕ, τουλάχιστον στις... επιστροφές.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΟ 1993

 

Και αν το 1965 οι βουλευτές που αποχώρησαν από την Ένωση Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου, μεταξύ αυτών και ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, χαρακτηρίστηκαν «αποστάτες» και «προδότες», φτάνοντας να δίνουν εξηγήσεις για τα γεγονότα εκείνης της περιόδου μέχρι και 50 χρόνια μετά περίπου σε συνεντεύξεις τους, αναλύοντας τους λόγους που τους οδήγησαν σε εκείνη την απόφαση, τα πράγματα μάλλον έγιναν λίγο πιο εύκολα στο πέρασμα του χρόνου...

 

Το 1993 ήταν ακόμα μία χρονιά ηχηρών «αποχωρήσεων» που μάλιστα «έριξαν» την κυβέρνηση της ΝΔ και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, οδηγώντας σε εκλογές. Ο Αντώνης Σαμαράς παραιτήθηκε από την ΚΟ της ΝΔ, με αιχμή το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, που είναι και σήμερα στην επικαιρότητα και κάλεσε τους βουλευτές που πρόσκειντο σε αυτόν να άρουν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση, με τη χώρα να οδηγείται σε εκλογές μετά τη σχετική ενέργεια του Γ. Σιμπιλίδη. Ο Α. Σαμαράς ίδρυσε την Πολιτική Ανοιξη, στην οποία συμμετείχε μεταξύ άλλων και ο Νικήτας Κακλαμάνης. Η Πολιτική Άνοιξη μπήκε στη Βουλή στις εκλογές του 1993 ως τρίτο κόμμα, στις επόμενες αναμετρήσεις ωστόσο δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει το 3%. Το 2004 ανακοινώθηκε η αναστολή λειτουργίας του κόμματος, με τον Αντώνη Σαμαρά και άλλα στελέχη να επιστρέφουν στη ΝΔ.

 

Ο Κωστής Στεφανόπουλος επίσης υπήρξε βουλευτής με την ΕΡΕ, τη Νέα Δημοκρατία και τη ΔΗΑΝΑ, κεντροδεξιό κόμμα που ίδρυσε και του οποίου ηγήθηκε, ενώ εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το 1995 έως το 2005 επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ.

 

Η Άρια Αγάτσα πέρασε το 2012 από το ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ, ενώ παλαιότερα ο Ιωάννης Μπούτος αποχώρησε το 1984 από τη ΝΔ για να εκλεγεί με το ΠΑΣΟΚ το 1989. Ο Βασίλης Κοντογιαννόπουλος διεγράφη από τη ΝΔ το 1998 και εξελέγη βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ του Κ. Σημίτη το 2000.

 

1982 και οι Διονύσιος Μπουλούκος, Αριστόδημος Μπουλούκος, Δημήτριος Χονδροκούκης διαγράφονται από το ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια εκλέγονται με τη ΝΔ.

 

Ο αείμνηστος Αντρέας Λεντάκης, ο οποίος αποτέλεσε την έμπνευση για τον Μίκυ Θεοδωράκη να γράψει τα «Τραγούδια του Αντρέα», ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία ως ιδρυτικό μέλος της ΕΔΑ. Το 1990 εκλέχτηκε βουλευτής με τον Συνασπισμό, για να ανεξαρτητοποιηθεί μετέπειτα και να συνταχθεί με τη νεοϊδρυθείσα Πολιτική Άνοιξη.

 

Από τη ΝΔ στο ΠΑΣΟΚ πέρασε ο Στέλιος Ματζαπετάκης ενώ ο Διονύσιος Λιβανός, είναι άλλος ένας πολιτικός που προέβη σε μια ακραία μετάβαση. Εξελέγη πρώτη φορά με τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του 1974 το 1981 και το 1985. Προσχώρησε στο ΠαΣοΚ, το 1989.

 

Ένα ακόμα πρόσωπο που απασχόλησε με τις μετακινήσεις του είναι ο Στέφανος Μάνος, ο οποίος διεγράφη το 1998 από τη ΝΔ, το 1999, ίδρυσε το κόμμα των Φιλελευθέρων με έμβλημα τον «μαινόμενο ταύρο», το 2000 οι Φιλελεύθεροι συνεργάστηκαν ξανά με τη ΝΔ και ο Στέφανος Μάνος μπήκε στη Βουλή υπό το ψηφοδέλτιό της. Δύο χρόνια αργότερα ελλείψει οικονομικών πόρων αναστέλλεται η λειτουργία του κόμματος και το 2004 πραγματοποιεί τη μεγάλη μετάβαση όταν συμπεριλήφθηκε ως ανεξάρτητος-συνεργαζόμενος σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΠΑΣΟΚ. Και πάλι ανεξαρτητοποιείται και πέντε χρόνια μετά συνιδρύει νέο πολιτικό κόμμα, τη «Δράση» η οποία στις επόμενες εκλογές συνεργάζεται με τη Φιλελεύθερη Συμμαχία. Το 2012, ανακοινώνεται η κοινή κάθοδο της Δράσης με τη «Δημιουργία Ξανά» ενώ λίγο αργότερα ο Στέφανος Μάνος υποβάλει την παραίτησή του.

 

Αντίστοιχη και η ιστορία του Ανδρέα Ανδριανόπουλου βουλευτή της ΝΔ. Παραιτήθηκε δύο φορές από το κόμμα και το 2004, εξελέγη βουλευτής επικρατείας συνεργαζόμενος με το ΠΑΣΟΚ.

 

Ιστορία στις «μεταγραφές» έχει και ο Μίμης Ανδρουλάκης. Στέλεχος του ΚΚΕ, στη συνέχεια βουλευτής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ενιαίου Συνασπισμού, διαγράφηκε το 1993 μετά από διαφωνία του στο θέμα της ρύθμισης των χρεών του Ολυμπιακού. Το 2004 μετακινείται επισήμως στο ΠΑΣΟΚ μετά από πρόσκληση του Γιώργου Παπανδρέου ενώ στη συνέχεια συντάσσεται με τον Ευάγγελο Βενιζέλο...

 

Η Μαρία Δαμανάκη, η «φωνή του Πολυτεχνείου», εξελέγη το 1977 με το ΚΚΕ, όντας η νεότερη βουλευτής, εξελέγη πρόεδρος του Συνασπισμού σε ηλικία 39 ετών, το 1991. Το 1993 παραιτείται και το 1996 επανεκλέγεται βουλευτής. Το 1998 κατεβαίνει υποψήφια στο δήμο Αθηναίων με το Συνασπισμό και το ΠΑΣΟΚ, και το 2004 την βρίσκει στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΠΑΣΟΚ.

 

Υποψήφιος δήμαρχος με τον Συνασπισμό ο Σπύρος Βούγιας για το δήμο της Θεσσαλονίκης, το 1998, το 2002 πέρασε στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, παραιτήθηκε και εξελέγη ξανά με το ΠΑΣΟΚ το 2004.

 

Ο Μανόλης Γλέζος βουλευτής της μεταπολιτευτικής Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ), την περίοδο 1981 και 1985 συνεργάζεται αργότερα με το ΠΑΣΟΚ ως ευρωβουλευτής του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος για να εκλεγεί στη συνέχεια στο ευρωκοινοβούλιο με τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΚΑΙ Η ... ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ

 

Στα χρόνια της μνημονιακής κρίσης, οι μεταγραφές είναι μαζικές και συνεχείς, καθώς οι διαφορές των κομμάτων εκμηδενίζονται, ο λαϊκισμός εκτοξεύεται, οι εντάσεις οξύνονται και οι πολιτικές ισορροπίες μεταβάλλονται ταχύτατα... Κάποιοι αλλάζουν και κάποιοι προσπαθούν να σώσουν τη βουλευτική τους καριέρα...

 

Η περίπτωση των βουλευτών του ΛΑΟΣ: Μάκης Βορίδης και Άδωνης Γεωργιάδης οι τότε βουλευτές του ΛΑΟΣ, είχαν διαγραφεί από το κόμμα και στη συνέχεια προσχώρησαν στη Νέα Δημοκρατία. Στη ΝΔ πέρασαν από το ΛΑΟΣ και οι Βελόπουλος, Πλεύρης και Τζαβέλλα.

 

Από το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε ο Οδυσσέας Βουδούρης, για να περάσει στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως και ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης, με μία ενδιάμεση στάση στη ΔΗΜΑΡ.

 

Χάρης Καστανίδης, Γιάννης Αμοιρίδης, Μαριλένα Κοππά, πέρασαν από το ΠΑΣΟΚ στη ΔΗΜΑΡ.

 

Παναγιώτης Κουρουμπλής, Σοφία Σακοράφα, Κρίτων Αρσένης επίσης ξεκίνησαν από το ΠΑΣΟΚ και συνέχισαν με τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Η Ντόρα Μπακογιάννη ιδρύει το 2010 τη Δημοκρατική Συμμαχία στην οποία ακολούθησαν οι βουλευτές της ΝΔ Χρ. Μαρκογιαννάκης, ο Λ. Αυγενάκης και ο Γ. Κοντογιάννης, ενώ όλοι στη συνέχεια επέστρεψαν στη ΝΔ.

 

Ο Πάνος Καμμένος διεγράφη από τη ΝΔ και ίδρυσε τους ΑΝΕΛ, παίρνοντας μαζί του τους Ελενα Κουντουρά, Μίκα Ιατρίδη, Κώστα Μαρκόπουλο -ο οποίος στη συνέχεια επέστρεψε στη ΝΔ-, Παναγιώτη Μελς, Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά, Γιάννη Κουράκο και Γιάννη Μανώλη. Οι δύο τελευταίοι αποχώρησαν και από τους ΑΝΕΛ με προορισμό τη Νέα ΜΕΡΑ του Χρήστου Ζώη. Ο Κώστας Κιλτίδης, έφτασε να γίνει μέχρι και υπουργός της Νέας Δημοκρατίας, μεταπήδησε στη Δημοκρατική Συμμαχία και στη συνέχεια στο ΛΑΟΣ.

 

Πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ο Νίκος Νικολόπουλος ίδρυσε το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδας, το οποίο βρίσκεται σε ανοικτή επικοινωνία με τους ΑΝ.ΕΛ.

 

Κόμμα ίδρυσε και ο Ανδρέας Λοβέρδος φεύγοντας από το ΠΑΣΟΚ, τη «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα», στην οποία έχει προσχωρήσει και ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Αηδόνης. Επέστρεψε και ο κ. Λοβέρδος στο ΠΑΣΟΚ. Η Αννα Βαγενά ορκίστηκε βουλευτής ΠΑΣΟΚ ως πρώτη επιλαχούσα στη θέση της Πέμης Ζούνη, ωστόσο την επομένη ανεξαρτητοποιήθηκε και μεταπήδησε στον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Από το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ πέρασαν επίσης ο Αλέξης Μητρόπουλος (στη συνέχεια παραιτήθηκε και από τον ΣΥΡΙΖΑ), ο Δημήτρης Τσουκαλάς, ο Γιώργος Πάντζας και Χρήστος Σπίρτζης.

 

Ο Φώτης Κουβέλης διέσπασε τον Συνασπισμό, ίδρυσε τη ΔΗΜΑΡ και στη συνέχεια βρέθηκε κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ. Από τον Συνασπισμό ξεκίνησε επίσης ο Γρηγόρης Ψαριανός, πέρασε στη ΔΗΜΑΡ και σήμερα βρίσκεται στο Ποτάμι, που ενώνεται με το ΠΑΣΟΚ στο Κίνημα Αλλαγής.

 

Πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ο Βασίλης Οικονόμου, πέρασε από τη ΔΗΜΑΡ και σήμερα βρίσκεται στη ΝΔ.

 

Ο Κώστας Ζουράρις πέρασε από το ΚΚΕ, το ΚΚΕ Εσωτερικού και βρέθηκε συνεργαζόμενος με τους ΑΝΕΛ ως μέλος του κόμματος «Πυρίκαυστος Ελλάδα».

 

Και ο κατάλογος δεν έχει τέλος. Μάλιστα ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να συμβαίνουν αλλαγές που δεν τις έχουμε προλάβει ή να χάσαμε κάτι ενδιάμεσο μέσα στον ορυμαγδό πληροφοριών. Ζητάμε προκαταβολικά συγγνώμη. Καθώς επίσης και για όσους δεν συμπεριλάβαμε λόγω χώρου, καθώς εκτός από τους εν ενεργεία βουλευτές υπάρχουν και βουλευτές που «ανταμείφθηκαν» με άλλες θέσεις για τη διαφωνία τους και τη διαργαφή τους από το κόμμα τους, καθώς και πολιτικά στελέχη. Κακές προθέσεις δεν χρεώνουμε σε κανένα. Η πολιτική διαφωνία και η αλλαγή άποψης είναι δικαίωμα του καθενός, ανεξαρτήτως προθέσεων. Ειδικά την περίοδο 2010-2012 οι βουλευτές μετακινούνταν μεταξύ των κομμάτων, όπως οι ποδοσφαιριστές σε περίοδο μεταγραφής. Η αλλαγή «πολιτικής φανέλας» που κάποτε ήταν ταμπού έγινε αποδεκτό στη μεταπολίτευση και τάση στα χρόνια της μνημονιακής κρίσης, ακολουθώντας την κρίση αξιών και ιδεολογίας.

Πηγή

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος