Loading...
 Start Page
Μισθοδοσία κληρικών: Κάν΄ το όπως στα Θρησκευτικά.

Προσοχή στις επόμενες κινήσεις Αρχιεπισκόπου – Πρωθυπουργού.

Ανάλυση του ιστολογίου ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ.

Με ανακούφιση δέχτηκαν οι κληρικοί αλλά και η συντριπτική πλειονότητα των πιστών την απόφαση της Ιεραρχίας με την οποία ακυρώνεται κάθε προσπάθεια αλλαγής του καθεστώτος μισθοδοσίας του κλήρου.

Το Μέγαρο Μαξίμου αντιδρώντας μάλλον απερίσκεπτα έσπευσε να δηλώσει ότι θα προχωρήσει και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των Ιεραρχών ενώ εξέδωσε απανωτές ανακοινώσεις υποστήριξης του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, προφανώς γιατί γνωρίζουν πως μόνο σε εκείνον μπορούν να στηρίζονται και όχι στις συνοδικές αποφάσεις. Και είναι βέβαια κατανοητό ο Πρωθυπουργός να αγνοεί ή να υποκρίνεται πως αγνοεί το συνοδικό σύστημα λειτουργίας της Εκκλησίας, όμως επιπλέον γνωρίζει ότι ιεροκρυφίως, αυτός μόνος με τον Αρχιεπίσκοπο, με μερικές ακόμη μυστικές συναντήσεις, ίσως καταφέρουν να προχωρήσουν το σχέδιο. Δεν θα είναι άλλωστε η πρώτη φορά.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος απέδειξε και στο ζήτημα του μαθήματος των Θρησκευτικών ότι γνωρίζει τρόπους για να παρακάμπτει την Ιεραρχία. Η μοναδική απόφαση της Ιεραρχίας για τα Θρησκευτικά προέβλεπε την συνέχιση χρήσης των παλαιών βιβλίων Θρησκευτικών τα οποία θα μπορούσαν να εμπλουτιστούν με κάποιες ενότητες θρησκειολογικού περιεχομένου, σύμφωνα με την πρόταση του Μητροπολίτου Ναυπάκτου Ιεροθέου που έγινε ομόφωνα δεκτή. Στους μήνες όμως που ακολούθησαν ο Αρχιεπίσκοπος συγκρότησε άλλη Τριμελή Επιτροπή, συνέχισε τον διάλογο, έδωσε μυστικές διαβεβαιώσεις ότι θα «κατεβάσει τους τόνους» για το ζήτημα, κήρυξε σιγή ασυρμάτου στους επισκόπους και άφησε την κυβέρνηση ανενόχλητη να εφαρμόζει τα «νέα Θρησκευτικά» που εν τω μεταξύ κρίθηκαν πολλαπλώς αντισυνταγματικά από το ΣτΕ.

Η συγκρότηση και τώρα Ειδικής Επιτροπής που θα συνεχίσει το διάλογο με την Πολιτεία είναι προσφιλής τακτική του Αρχιεπισκόπου ώστε να κερδίσει χρόνο και ο ίδιος και ο αγαπητός του Πρωθυπουργός. Κρίσιμη είναι και η απόφαση των προσώπων που θα μετέχουν στην Επιτροπή αυτή αλλά σε κάθε περίπτωση ενυπάρχει ο φόβος να επιχειρηθεί συζήτηση μέσω της Επιτροπής αυτής και για το ζήτημα της μισθοδοσίας του κλήρου, παρά τη ρητή απόφαση της Ιεραρχίας ότι το ζήτημα αυτό δεν τίθεται καν σε συζήτηση. Άλλωστε η κυβερνητική πλευρά ήδη ενέπλεξε την Επιτροπή σε αυτή τη συζήτηση καθώς ανακοίνωσε ότι το νομοσχέδιο που θα ετοιμαστεί θα τεθεί υπόψιν της Επιτροπής, χωρίς κανείς από την Ιεραρχία να απαντήσει ότι η Επιτροπή θα είναι αναρμόδια για συζήτηση επί θέματος που η Ιεραρχία θεωρεί λήξαν.

Και μπορεί η κλεψύδρα της κυβερνητικής θητείας του Αλέξη Τσίπρα να αδειάζει ή κάποιοι ξεκάθαρα πλέον να ζητούν παραίτηση του Αρχιεπισκόπου, θα πρέπει όμως όλοι να προσέξουν ακόμη και το κύκνειο άσμα των δύο ανδρών που μπορεί να δημιουργήσει πλείστα όσα προβλήματα αφού θα αποτελέσει για κείνους ένα είδος ηρωϊκής εξόδου με στοιχεία εκδίκησης των αντιπάλων τους.

Από Θρησκευτικά

Δείτε και:

-Η παρέμβαση του Μητρ. Καισαριανής Δανιήλ στη Συνεδρία της εκτάκτου Συγκλήσεως της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας (Ι.Σ.Ι.)16.11.2018

-Τι δεν κατάλαβε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου

-π. Αρσένιος Βλιαγκόφτης, «Έλληνες ξεσηκωθείτε!»

-«Ουδετερόθρησκο κράτος τι θα πει;» (Μητροπολίτου Φθιώτιδος Νικολάου)

-Ιστορική… ήττα για Τσίπρα και Ιερώνυμο: Το «θείο» δώρο στην κυβέρνηση έκαψε τη συμφωνία

-Νίκος Νικολόπουλος: «Μακαριότατε δεν σας θέλουν, κλήρος και λαός»!

-Ο Πειραιώς Σεραφείμ για τη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου. Πήγαν να παγιδεύσουν την Εκκλησία

-Yπομνήματα Μητροπολίτου Πειραιῶς Σεραφείμ στήν συγκληθεῖσα Ἱεραρχία

-Πού το πάει ο Αρχιεπίσκοπος;

-Ὁ Ἱερώνυμος ἀπειλεῖ τούς ἱερεῖς μέ 2.784 ἀπολύσεις! «Ἐκβιάζει» γιά νά δεχθοῦν τό σχέδιό του – Διοχέτευσε τήν εἰσήγησή του στήν Ἱεραρχία

-Μητροπολίτης Μεσσηνίας: Η τοποθέτησή μου που «έκοψε» με «δημοκρατικό» τρόπο ο Αρχιεπίσκοπος

-Η παρέμβαση του Μητρ. Καραβρύτων και Αιγιαλείας στη Συνεδρία της εκτάκτου Συγκλήσεως της, Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας

-Πού οδηγεί τελικά την Εκκλησία ο κ. Ιερώνυμος;

-Όλοι οι διάλογοι: Ποιοι αμφισβήτησαν Ιερώνυμο και το προσύμφωνο με Τσίπρα

-Παραιτηθείτε Μακαριώτατε!

-Η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα!

-Η ιεραρχία «έθαψε» τη συμφωνία – Το Μαξίμου επιμένει για τη μισθοδοσία των κληρικών

-Οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος (16.11.2018)

-Ιερά Σύνοδος: Ομόφωνο «όχι» στο σημείο της συμφωνίας που αφορά τη μισθοδοσία των κληρικών

-Η ευθύνη των 82 Ιεραρχών!

-Ἡ προδοσία τῆς Όρθοδοξίας. Ἡ συναλλαγή ἑνός ἀθέου πρωθυπουργοῦ μέ ἕναν φοβισμένο(;) Ἀρχιεπίσκοπο!

Πηγή

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

Copyright © 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος