Loading...
 Start Page
Νίκος Νικολόπουλος: Ανεπαρκές το «καθεστώς» δασοπυρόσβεσης στην Ελλάδα! ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΕΣ ΥΠΕΡΤΙΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

Η δασοπυρόσβεση στην Ελλάδα «πάσχει», παρ’ ότι δαπανώνται πολλά χρήματα για πρόληψη ή κατάσβεση. Η πρόσφατη φονική πυρκαγιά στο Μάτι έδωσε το ερέθισμα στον Πρόεδρο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος και ανεξάρτητο βουλευτή Νίκο Νικολόπουλο να επαναφέρει το θέμα «ύποπτων» συμβάσεων που σχετίζονται με την «πάσχουσα» δασοπυρόσβεση, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών.

Ο Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής αναφέρει στην κοινοβουλευτική του παρέμβαση ότι το εύλογο συναίσθημα της ανασφάλειας των πολιτών αποτέλεσε το ισχυρό άλλοθι για την «τρελή κούρσα» της μίσθωσης των εναέριων μέσων. Στο πλαίσιο αυτό και καταγγελίες για καθήλωση στο έδαφος των ιδιόκτητων εναέριων μέσων καταγράφηκαν και σκανδαλώδεις συμβάσεις και παράνομες επεκτάσεις τους, που εν τέλει κατέληξαν σε εισαγγελικές δικογραφίες.

Ακολούθως εξιστορεί συνοπτικά τον αμφιλεγόμενο τρόπο μίσθωσης εναέριων μέσων για κατάσβεση πυρκαγιών, υπογραμμίζοντας:

«Δύο κατά βάση εταιρίες μίσθωσης εναέριων μέσων διαγκωνίζονταν τη δεκαετία του 2000 ποια θα λάβει τη μερίδα του λέοντος από το Ελληνικό Δημόσιο.

Η ICSS, που εκπροσωπούσε μέσω προμηθευτή (οικογένεια Οικονόμου) τα ελικόπτερα της αμερικανικής εταιρίας Erickson Air Crane και η εταιρία Scorpion μέσω του γνωστού από τα ποινικά δικαστήρια Κων. Δαφέρμου.

Το 2008 αυξήθηκαν οι τιμές στα ρωσικά εναέρια μέσα, διαφοροποιήθηκαν όμως και οι προδιαγραφές του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ το 2009 καταγράφεται αύξηση κατά 20% στις μισθώσεις των αμερικανικών αυτή τη φορά εναέριων μέσων, καθώς αυξάνονται οι ώρες και οι ημέρες που το Πυροσβεστικό Σώμα αιτείται. Το 2010 η σύμβαση κατακυρώνεται στην ICSS με τίμημα 3.200.000 ευρώ.

Τo 2011 η αμερικανική Erickson, διαπιστώνοντας και η ίδια εξωφρενικές υπερτιμολογήσεις μέσω του εν Ελλάδι προμηθευτή της, συνάπτει απευθείας σύμβαση με το Ελληνικό Δημόσιο».

Σε άλλο σημείο της ερώτησής του, ο Νίκος Νικολόπουλος αναφέρεται στους χειρισμούς του πρώην Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσή και τον αναπληρωτή Υπουργό Μ. Όθωνα, τονίζοντας:

«Το 2011, περίοδο κατά την οποία στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη κατέχουν αντίστοιχα θέσεις υπουργού και αν. υπουργού ο Χρ. Παπουτσής και ο Μ. Όθωνας, ενώ επικεφαλής της NSPA (πρώην NAMSA) είναι ο απόστρατος της Πολεμικής Αεροπορίας Δημήτρης Πετρίδης, αρχίζει ένα εκπληκτικό γαϊτανάκι για την υπαγωγή της χώρας υπό την ομπρέλα του νατοϊκού οργανισμού.

 

Αρχικά εκδίδεται τον Δεκέμβριο του 2010 από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δελτίο Τύπου με το οποίο ανακοινώνεται ότι «ακυρώθηκαν όλες οι εν εξελίξει διαγωνιστικές διαδικασίες που είχαν υπογραφεί από τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας. [...]

Λίγο καιρό μετά, συγκεκριμένα την 1η Φεβρουαρίου 2011, ο υφυπουργός Μ. ‘Οθωνας αποστέλλει εμπιστευτικό ενημερωτικό σημείωμα προς τον τότε αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας Π. Μπεγλίτη, ζητώντας την έγκρισή του για την υπαγωγή της συντήρησης των ιδιόκτητων εναέριων μέσων στην NSPA, καθώς το καταστατικό του οργανισμού τού επιτρέπει μεν να παρέχει υπηρεσίες και σε πολιτικούς φορείς, υπό την προϋπόθεση όμως ότι υπάρχει έγκριση από το αντίστοιχο υπουργείο Εθνικής Άμυνας».

Τα ερωτήματα του μαχητικού, ανεξάρτητου βουλευτή είναι τα ακόλουθα:

1ον Ποιο είναι το καθεστώς που υφίσταται στην δασοπυρόσβεση με εναέρια μέσα;

2ον Υφίστανται συμβάσεις που είναι υπό αναθεώρηση;

3ον Με ποιο τρόπο γίνεται η επιλογή για μισθώσεις με εταιρείες δασοπυρόσβεσης;

4ον Από το 2011 και εντεύθεν ποιες συμβάσεις συνήφθηκαν, ποιο το κόστος τους και ποιες βρίσκονται σήμερα σε ισχύ;

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
Πολιτικό Γραφείο Αθήνα:
Διεύθυνση: Σέκερη 1, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 3624 992
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2021 Νίκος Ι. Νικολόπουλος