Loading...
 Start Page
Νίκος Νικολόπουλος: Υπάρχουν, πράγματι, τα λεφτά για τον ΧΥΤΑ του Φλόκα  και για πόσο θα περιμένουν τις μελέτες;

Το ζήτημα του εργοστασίου επεξεργασίας και διαχείρισης αποβλήτων στον ΧΥΤΑ Φλόκα απασχόλησε το Ελληνικό Κοινοβούλιο, όπου εκλήθη ο αρμόδιος υπουργός περιβάλλοντος, να απαντήσει σε σχετική ερώτηση του ανεξάρτητου Αχαιού βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου.

Ο Υπουργός Σωκράτης Φάμελλος, έδωσε την εξής «στεγνή» υπηρεσιακή απάντηση: «Αποτελεί αρμοδιότητα του οικείου αναγκαστικού συνδέσμου διαχείρισης στερεών αποβλήτων ο οποίος, όπως προκύπτει από το έγγραφο του το οποίο και σας κοινοποιούμε, έχει προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίηση του ΠΕΣΔΑ με την χρήση προγράμματος του ΕΣΠΑ που έχει προβλεφθεί για το σκοπό αυτό».

Η παραπάνω απάντηση δόθηκε σε σχετική κοινοβουλευτική παρέμβαση του Νίκου Νικολόπουλου, ο οποίος θεώρησε πως αποτελεί καθήκον του επίμονα και μαχητικά να επανέρχεται και να υπενθυμίζει στην κυβέρνηση όσα εκείνη υποσχέθηκε στο αναπτυξιακό συνέδριο της Πάτρας και μάλιστα διά στόματος Πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, καθώς και των Υπουργών που τον ακολουθούσαν, ώστε να μην μείνουμε στα λόγια αλλά να προχωρήσουμε σε πράξεις και σύντομα να δούμε οι υποσχέσεις να γίνονται έργα.

Ο συγκεκριμένος Υπουργός Σωκράτης Φάμελλος που τώρα πετάει τη μπάλα στην εξέδρα κατά τη διάρκεια των εργασιών του 9ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου της Δυτικής Ελλάδος, είχε διαπιστώσει ότι:

«Υπάρχει καθυστέρηση στην υλοποίηση του σχεδιασμού για το εργοστάσιο επεξεργασίας αποβλήτων στου Φλόκα».

Και δεν έμεινε στη διαπίστευση αλλά ρητά δεσμεύτηκε ότι : «Το Υπουργείο θα στηρίξει, όπου χρειαστεί με μελέτες, ενώ αν χρειαστεί ,θα κρατήσει ακόμα ανοιχτή και αυτή τη δυνατότητα χρηματοδότησης του έργου...» Και έδωσε τότε και την αιτιολογία λέγοντας: «το περιβαντολογικό αποτύπωμα της Πάτρας στο συνολικό σχεδιασμό της χώρας είναι σημαντικό».

Και αφ’ ότου πέρασε τον Ισθμό Κορίνθου… και επανήλθε στον Υπουργικό θώκο… καθήκοντος επί της Υπουργικής καθέδρας μας απαντά «ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΑΡΜΟΔΙΟΣ…». Κρίμα… Δυστυχώς δεν φτάνει αυτό αλλά από τα έγγραφα που προσκόμισε στη Βουλή ο αναπληρωτής Υπουργός, προκύπτει ότι είμαστε πολύ μακριά ακόμα… αφού όπως αυτολεξεί σημειώνει η γραπτή απάντηση:

«Βρισκόμαστε στην φάση υπογραφής της σύμβασης για τις τεχνικές και περιβαντολλογικές μελέτες των έργων ΜΕΑ και ΜΕΒ και στην φάση δημοπράτησης των μελετών του έργου επέκτασης ΧΥΤΑ».

«ΙΣΧΥΕΙ, ΠΡΑΓΜΑΤΙ, Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΠΑ;»

Με αφορμή την απάντηση του Υπουργού, ο Νίκος Νικολόπουλος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η Κυβέρνηση, δυστυχώς, παρέχει πληροφόρηση με το… σταγονόμετρο.

Και μάλιστα για να το κάνει πρέπει κάποιος να την παρακινήσει.

Επειδή, βρισκόμαστε σε λεπτή, χρονικά, φάση, οφείλει να επισπεύσει τις αποφάσεις της για να μην βρεθούμε μπροστά σε κάποια οδυνηρή έκπληξη.

Τις επόμενες μέρες που θα αρχίσουν και πάλι οι συνεδριάσεις της Βουλής, θα επαναφέρω το ζήτημα του εργοστασίου επεξεργασίας ΧΥΤΑ ΦΛΟΚΑ και θα ζητήσω μάλιστα να απαντήσουν οι συναρμόδιοι υπουργοί, εάν οριστικά έχει εγκριθεί η πρόταση χρηματοδότησης των μελετών από το ΕΣΠΑ, η οποία έχει υποβληθεί από το Δεκέμβρη του 2017, όπως εγγράφως ενημέρωσε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου της 2ης Διαχειριστικής ενότητας Αχαΐας Σπ. Τραχάνης».

(αρ. πρωτ. Ερώτησης 3436/12.02.2018)

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

Copyright © 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος