Loading...
 Start Page
ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΠΟΥΛΟΣ: ΠΛΗΘΩΡΑ ΜΕΛΕΤΩΝ… για τις υποδομές Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) στην Πάτρα

«Σας ενημερώνουμε ακόμη, ότι σύμφωνα με τη ΔΕΠΑ, δεν υπάρχει, στην παρούσα φάση, εγκεκριμένο χωροταξικό σχέδιο για τις υποδομές Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) στην Πάτρα, και συνεπώς, δεν έχουν υποβληθεί για το σκοπό αυτό μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και μελέτη ασφαλείας»

 

«Καύσιμο-γέφυρα» είναι το φυσικό αέριο είπε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις του Νίκου Νικολόπουλου.

Δεν απέφυγε να αναγνωρίσει ότι το φυσικό αέριο θα διαδραματίσει κομβικό ρόλο, στη διαδικασία μετάβασης του ενεργειακού συστήματος, σε καθαρές μορφές ενέργειας και επίσης να υπογραμμίσει την αυξανόμενη σημασία του στην ενεργειακή μετάβαση, καθώς υποκαθιστά τα ρυπογόνα καύσιμα .

Σημειώνει επίσης το γνωστότατο αλλά πολύ σημαντικό, ότι η χρήση του φυσικού αερίου μειώνει το ενεργειακό κόστος για τα νοικοκυριά, καθώς και τις επιχειρήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, η επέκταση του δικτύου, καθώς και της χρήσης φυσικού αερίου στην ελληνική επικράτεια αποτελεί επιλογή στρατηγικής σημασίας για το ΥΠΕΝ.

Ο ανεξάρτητος Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος όπως δεσμεύτηκε έτσι και έκανε: ΠΗΓΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ που πρόσφατα επανέλαβαν ο Πρωθυπουργός και οι Υπουργοί του στη Πάτρα, ζητώντας χρονοδιαγράμματα υλοποίησης των έργων.

Ας σημειωθεί ότι ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, κατά τη διάρκεια των εργασιών του Περιφερειακού Συνεδρίου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Δυτικής Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα, τον προηγούμενο μήνα, εξήγγειλε την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου σε τρεις πόλεις της Περιφέρειας, την Πάτρα, το Αγρίνιο και τον Πύργο.

Επειδή, ωστόσο, οι τρεις πόλεις της Δυτικής Ελλάδας βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από τα υφιστάμενα και τα σχεδιαζόμενα συστήματα μεταφοράς αερίου, ενώ δεν προβλέπεται, ως οικονομικά ασύμφορη, η κατασκευή νέων συστημάτων μεταφοράς. Για το λόγο αυτό, η τροφοδοσία των τριών πόλεων της Περιφέρειας είναι εφικτή κυρίως με τη μεταφορά του φυσικού αερίου, χερσαία ή θαλάσσια, σε υγρή μορφή (LNG). Τούτων δοθέντων, βασικό στοιχείο της εφοδιαστικής αλυσίδας, είναι η κατασκευή και λειτουργία εγκατάστασης υποδοχής και αποθήκευσης LNG μικρής κλίμακας και είναι αποκαλυπτική η απάντηση Σταθάκη στα εξής ερωτήματα:

Υφίσταται χωροταξικό σχέδιο με τις εναλλακτικές θέσεις των δεξαμενών αποθήκευσης που δεν επηρεάζουν τις κατοικημένες περιοχές της Πάτρας και εν τέλει, σε ποιο ακριβώς σημείο, εντός των ορίων του ΟΛΠ θα εγκατασταθεί το φυσικό αέριο;

Γιώργος Σταθάκης: Λαμβάνουμε υπόψη τις εύλογες ανησυχίες του Δήμου και για αυτό το λόγο, εξασφαλίζουμε τις αυστηρότερες ευρωπαϊκές προδιαγραφές ασφαλείας και χωροθέτησης (Οδηγία SEVESO III), προκειμένου να προχωρήσει μια εφικτή και κοινωνικά αποδεκτή λύση.

Σας ενημερώνουμε ακόμη, ότι σύμφωνα με τη ΔΕΠΑ, δεν υπάρχει, στην παρούσα φάση, εγκεκριμένο χωροταξικό σχέδιο για τις υποδομές Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) στην Πάτρα και, συνεπώς, δεν έχουν υποβληθεί για το σκοπό αυτό μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και μελέτη ασφαλείας.

Με την ολοκλήρωση της ΜΠΕ και της αντίστοιχης Μελέτης Ασφαλείας για την πιθανή εγκατάσταση, θα εκκινήσει διαδικασία διαβούλευσης με τις τοπικές Αρχές, τους αρμόδιους φορείς και κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη.

Ο Νίκος Νικολόπουλος σχολιάζοντας την απάντηση είπε:

«Εσείς μετά από όλα αυτά τι καταλάβατε;

Ο κ. Κοντοές αυτά είπε ενώπιον των αιρετών στη κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του ΟΛΠΑ;

Επειδή όμως, ο επίλογος Σταθάκη, μπορεί να κρύβει και μια νέα «ΠΑΚΕΤΟΠΟΙΪΑ ΜΕΛΕΤΩΝ ΤΟΥ ΟΛΠΑ» αλά παλαιά, θα ζητήσουμε να έρθουν στη Βουλή και ευχόμαστε να μην χρειασθεί να ασχοληθούν και οι Ελεγκτικές Αρχές, καθώς και οι Οικονομικοί Εισαγγελείς με το ποιες είναι οι δαπάνες για τις πέραν των ως άνω υποχρεωτικών από την εθνική Νομοθεσία μελετών, που όμως ήδη εκπονούνται στα πλαίσια του προγράμματος POSEIDON MED II, οι οποίες αν και δεν προβλέπονται από την Εθνική Νομοθεσία, τεκμηριώνουν με κάθε δυνατό τρόπο, την ασφάλεια της προτεινόμενης, εντός των ορίων της Χερσαίας Ζώνης του Οργανισμού Λιμένος Πατρών, εγκατάστασης ΥΦΑ.

Καλό είναι, εκτός από τον διορισμένο Πρόεδρο και όσοι συμπολίτες συμμετέχουν ως μέλη στο Δ.Σ του ΟΛΠΑ, να ενημερώσουν τους φορολογούμενους πολίτες γιατί χρειάζεται «ΠΛΗΘΩΡΑ ΜΕΛΕΤΩΝ», όπως μας αποκαλύπτει ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, όταν μάλιστα ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ αυτές δεν ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ;

Με ποια διαδικασία και ποιες εταιρείες ή ποια πρόσωπα ανέλαβαν να εκπονήσουν την ΠΛΗΘΩΡΑ ΜΕΛΕΤΩΝ και με ΠΟΙΟ ΚΟΣΤΟΣ;

Πρέπει όλα να δουν το ΦΩΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΟΣ και μαζί να ΜΑΘΟΥΜΕ ποια είναι η ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΧΕΡΣΑΙΑΣ ΖΩΝΗΣ του ΛΙΜΑΝΙΟΥ θέση εγκατάστασης ΔΕΞΑΜΕΝΩΝ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ (ΥΦΑ)».

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
Πολιτικό Γραφείο Αθήνα:
Διεύθυνση: Σέκερη 1, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 3624 992
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2021 Νίκος Ι. Νικολόπουλος