Loading...
 Start Page
Νίκος Νικολόπουλος: Σκοτεινές οι διαδρομές των χρημάτων του «Ταμείου Μολυβιάτη» Ερώτηση- κόλαφος προς τους Υπουργούς Εσωτερικών- Οικονομικών

Το περιβόητο «ταμείο Μολυβιάτη» για τους πυροπαθείς της Ηλείας, έντεκα χρόνια μετά τις φονικές πυρκαγιές, ουδείς γνωρίζει αν και σε ποιο βαθμό επιτέλεσε τον σκοπό του κι αν υπάρχουν ακόμη αναξιοποίητα κονδύλια!

Το απαράδεκτο γεγονός υποχρέωσε τον Πρόεδρο του Χριστιανοδημοκρατικό Κόμματος Ελλάδος και ανεξάρτητο βουλευτή Νίκο Νικολόπουλο στην κατάθεση μιας ακόμη ερώτησης προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών, με την ελπίδα ότι αυτή τη φορά θα φιλοτιμηθούν να δώσουν επισήμως τα πλήρη οικονομικά στοιχεία της κατάστασης στην οποία βρίσκεται το «ταμείο» και πόσα είναι τα χρήματα που έχουν διατεθεί για άλλους «αλλότριους» σκοπούς.

Ο Νίκος Νικολόπουλος υπενθυμίζει στην κοινοβουλευτική του παρέμβαση ότι ο ίδιος ο κ. Μολυβιάτης σε δημοσιευθείσα απάντηση του προ ετών είχε πληροφορήσει: «Για την εκπλήρωση των σκοπών του, το Ταμείο δαπάνησε μέχρι την 8η Οκτωβρίου του 2009, οπότε και το Δ.Σ. υπέβαλε την παραίτησή του στη νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, 76.622.018,04 ευρώ, κυρίως στην Ηλεία αλλά και σε άλλες πληγείσες περιοχές. Το υπόλοιπο στην Τράπεζα της Ελλάδος την ημέρα εκείνη ήταν 131.692.410,03 ευρώ»

Και η ανοικτή επιστολή κατέληγε: «Τελικά, το Ταμείο καταργήθηκε το 2011 με απόφαση της κυβερνήσεως του ΠΑΣΟΚ, και το υπόλοιπο του λογαριασμού του στην Τράπεζα της Ελλάδος μετεφέρθη στον κρατικό προϋπολογισμό»

Σημειωτέον ότι προ πενταετίας είχε συσταθεί και σχετική επιτροπή στη Βουλή, ούτως ώστε να ελέγξει τι απέγιναν τα αρχικά χρήματα που κατατέθηκαν στον λογαριασμό αυτό, το πόρισμα της οποίας δημοσιοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2013. Τότε, οι βουλευτές όλων των κομμάτων στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής επεσήμαναν ότι υπήρξαν επιπλοκές στη χρηματοδότηση των έργων αποκατάστασης, ενώ αναπάντητα έμεναν ερωτήματα για το ποσό των 70 εκατ. που είχε διατεθεί επί προεδρίας Μολυβιάτη για την κατασκευή σπιτιών, καθώς είχαν υπάρξει καταγγελίες από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος για το αν έγιναν όλα αυτά τα σπίτια.

Μετά το πόρισμα της συγκεκριμένης επιτροπής για το ζήτημα αυτό, απάντησε στη Βουλή τον Αύγουστο του 2013 ο τότε ΥΠΟΙΚ Γιάννης Στουρνάρας σε ερώτηση βουλευτών και μεταξύ άλλων είπε ότι το υπόλοιπο του Λογαριασμού Αρωγής Πυροπλήκτων (πρώην Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών) ανερχόταν στις 10 Απριλίου του 2013, στο ποσό των 92.717.809,39 ευρώ.

Ακόμη συμπλήρωνε πως το συνολικό ποσό των χρηματοδοτήσεων ανερχόταν σε 27.686.811,45 ευρώ, εκ των οποίων το μεγαλύτερο ποσό κατευθύνθηκε για αιτήματα αρμοδιότητας του υπουργείου Ανάπτυξης, ενώ σε μόλις 2,69 εκατ. ευρώ είχε ανέλθει η χρηματοδότηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Ακολούθως, ο Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής επικαλείται αποκαλυπτικό δημοσίευμα της ηλεκτρονικής εφημερίδας patrisnews, το οποίο αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Το Ταμείο Μολυβιάτη αποτελεί πονεμένη ιστορία για την Ηλεία και καθρεφτίζει τις παθογένειες που αναπτύχθηκαν στην Ελλάδα της μεταπολιτευτικής δημοκρατίας. Συγκεντρώθηκαν πολλά χρήματα από δωρητές, άλλαξαν ταμείο όταν άλλαξε η κυβέρνηση, αρκετοί φορείς ήταν ανεπαρκείς να τα απορροφήσουν, μέχρι να φτάσουμε στο 2018 και να μην ξέρουμε με ακρίβεια τι ποσό έχει μείνει στα ταμεία πια».

Η εφ. «Πατρίς» εδώ και τέσσερα χρόνια προσπαθεί να ξετυλίξει τον μίτο του Ταμείου Μολυβιάτη, αναζητώντας την κατεύθυνση των κονδυλίων μέσα από δηλώσεις, ανακοινώσεις και απαντήσεις από τα χείλη επίσημων φορέων και προσώπων. Και αφού παραθέτει αποσπάσματα από τα πρακτικά του κοινοβουλευτικού ελέγχου, καταγγέλει  «”ύποπτα” μπερδέματα με τις πιστώσεις» και διατυπώνει το εύλογο ερώτημα : «πώς από τα 131 εκατ. ευρώ που ισχυρίζεται ο κ. Μολυβιάτης ότι άφησε το 2009, φτάσαμε στα 118 εκατ. ευρώ το 2011, κατά την εκκαθάριση του ταμείου;»

Τα «καυτά» ερωτήματα του Νίκου Νικολόπουλου είναι τα ακόλουθα:

  • Ποιο είναι το υπόλοιπο διαθέσιμο στο Λογαριασμό Αρωγής Πυρόπληκτων (με αριθμό 234110305) του οποίου τα στοιχεία τηρούνται στην 24η διεύθυνση λογαριασμών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ), στην οποία και μεταβιβάστηκε η αρμοδιότητα μετά την κατάργηση του ΕΤΕΑ;
  • Πόσα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν από τα 208 εκ ευρώ (215 εκ. μετά τους τόκους) για αυτό τον σκοπό;
  • Υποκρύπτεται κάποια σκοπιμότητα και αποφεύγετε την ενημέρωση της Βουλής και κατά συνέπεια των Ελλήνων πολιτών;
  • Προτίθεται η παρούσα κυβέρνηση να προχωρήσει στην κατανομή του;
  • Η διαχείριση του Ταμείου έχει ελεγχθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο του Κράτους;
  • Αληθεύει ότι ο πολύπαθος από τις πυρκαγιές Νομός Ηλείας έλαβε οικονομική ενίσχυση μόνο 80 εκ. ευρώ από τα συνολικά 208 εκ. ευρώ που συγκεντρώθηκαν από τους πολίτες του 2007;
  • Από τα 100 εκ ευρώ που δόθηκαν ως κρατική αρωγή στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για ανοικοδόμηση κατοικιών που καταστράφηκαν, ποιο ποσό δαπανήθηκε συνολικά και σε ποιες περιφέρειες; Το τυχόν εναπομείναν υπόλοιπο συνυπολογίστηκε στο τελικό ποσό της εκκαθάρισης;
  • Πόσα από τα χρήματα είναι δεσμευμένα για τρέχοντα έργα και πόσα προέρχονται από απεντάξεις έργων;

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2022 Νίκος Ι. Νικολόπουλος