Loading...
 Start Page
Νίκος Νικολόπουλος: Γιατί αφήνετε τις Τράπεζες «βορά» στα ξένα funds;

Παρέμβαση με κρίσιμα ερωτήματα προς τον Υπουργό Οικονομικών

Τα «κοράκια» που κερδοσκοπούν σε βάρος των Ελληνικών Τραπεζών βρίσκονται στο στόχαστρο του Προέδρου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος και ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου, ο οποίος κατέθεσε σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών.

Στην κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής είναι σαφής:

«Οι κερδοσκοπικές επιθέσεις στις τραπεζικές μετοχές έχουν στόχο τα «λάφυρα» των τραπεζών και της κρίσης: τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια. Όσο πιο χαμηλά κινούνται οι αξίες των ελληνικών τραπεζών, τόσο πιο φθηνά θα πάρουν «πακέτα» δανείων. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν να πάρουν «τζάμπα» τον έλεγχο ενός μεγάλου μέρους του ελληνικού επιχειρηματικού χάρτη. Μην ξεχνάμε ότι από τη στιγμή που θα μπει σε αναδιάρθρωση ένα «κόκκινο» δάνειο, υπάρχει η δυνατότητα να αλλάξει σε… μια νύχτα ολόκληρο το Δ.Σ. της εταιρείας».

Ακολούθως, ο Νίκος Νικολόπουλος επισημαίνει κάτι το εξής σημαντικό:

«Οι τραπεζίτες δεν μπορούν να βάλουν την υπογραφή τους στην πώληση δανείων σε εξευτελιστικά χαμηλές τιμές. Από τη στιγμή, όμως, που οι τραπεζικές μετοχές, οι αξίες και οι καλύψεις συρρικνώνονται συνεχώς με φόντο τις (κερδοσκοπικές) επιθέσεις μέσω του χρηματιστηρίου, αναγκάζονται να πουλήσουν δάνεια σε πολύ χαμηλές τιμές. Κάτω και από το επιτρεπόμενο –ίσως– όριο. Κερδισμένα φυσικά τα funds που αγοράζουν μαζικά δάνεια σε εξευτελιστικές τιμές».

Τέλος, ο ανεξάρτητος βουλευτής παρατηρεί:

«Αυτό που γίνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα θα πρέπει να μας απασχολήσει. Γιατί δεν είναι μόνο οι τράπεζες που δέχονται κερδοσκοπικές επιθέσεις, αλλά και ΔΕΚΟ, όπως η ΔΕΗ. Μια επιχείρηση με κεφαλαιοποίηση σχεδόν 390 εκατ. ευρώ, που «έσπασε» μετά την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ. Μια εταιρεία με τεράστιες υποχρεώσεις και πολλά «φέσια». Αυτή την εταιρεία βρήκαν τα funds και κερδοσκοπούν πάνω της. Αλλά για να μην τα ρίχνουμε όλα αλλού, είναι η επιχείρηση που αναγκάστηκε να πουλά ρεύμα φθηνά για να μην έχει το μονοπώλιο στην αγορά, προσπαθεί να αντεπεξέλθει στον ανταγωνισμό. Αλλά δεν έφτασε τυχαία έως εδώ. Ουδείς ξεχνά τους συνδικαλιστές της ΔΕΗ που συνέβαλαν καθοριστικά τα προηγούμενα χρόνια στην κατάρρευσή της, με τα τεράστια «φαγοπότια» που έγιναν».

Τα κρίσιμα ερωτήματα του Νίκου Νικολόπουλου προς τον Υπουργό Οικονομικών είναι τα ακόλουθα:

  1. Έναντι της «επέλασης» των ξένων funds στις Ελληνικές Τράπεζες, ποια θωράκιση επιφυλάσσετε σ’ αυτές;
  2. Οι τραπεζίτες έχουν «δεμένα» τα χέρια και αναγκάζονται να πουλήσουν χαμηλά για να πιάσουν τους αυστηρούς στόχους του SSM για τη μείωση των κόκκινων δανείων; Μπορούν να αντιδράσουν και γιατί «ανέχονται» τέτοιες επιθέσεις; Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς γνωρίζει το θέμα; Το παρακολουθεί και τι κινήσεις-ελέγχους κάνει; Πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και να πωλούνται τα δάνειά τους σε ξένα funds έναντι πινακίου φακής; Γιατί αν δεν έχουν καμία βιωσιμότητα, τι να τα κάνουν αυτά τα δάνεια οι ξένοι;
  3. Με ποιο τρόπο παρεμβαίνει και ποια τα (προστατευτικά) αποτελέσματα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς;
  4. Κάνει ελέγχους η Επιτροπή και ποια τα πορίσματά της; Αν όχι, γιατί;
  5. Έχουν πωληθεί «κόκκινα» δάνεια κάτω αν το επιτρεπόμενο όριο; Αν ναι, τι ύψους είναι και οι υπογράψαντες τραπεζίτες την αγοραπωλησία ποιες συνέπειες έχουν;
  6. Έχει ελεγχθεί η φερεγγυότητα των ξένων funds;
  7. Έχετε εντοπίσει και Έλληνες να κρύβονται πίσω από αυτά;
  8. Με ποιους τρόπους θα προστατεύσετε τη ΔΕΗ από τους κερδοσκόπους των funds;

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος