Loading...
 Start Page

Αρ.Πρωτ. 3305/13-11-2018

 

Ερώτηση

προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

 

Διαβάσαμε ότι η αποκαλυπτική εβδομαδιαία εφημερίδα το «Ποντίκι» έλαβε και δημοσίευσε «εξώδικη δήλωση διαμαρτυρία πρόσκληση» της ανώνυμης εταιρείας Global Visa Center World και των μελών του διοικητικού της Συμβουλίου Ελευθερίου Οικονόμου, Ιωάννη Ζέππου και Δημήτριου Πλατή για τα ρεπορτάζ που δημοσίευσε με τα εξής θέματα: «Δουλειές με… βίζες στο ΥΠΕΞ» (27.9.2018) και «Μούγκα στη στρούγκα του ΥΠΕΞ» (3.10.2018):

«Το παραπάνω δεύτερο κατά σειρά ανυπόγραφο άρθρο σας είναι επίσης παντελώς αναληθές, ψευδέστατο και εξόχως δυσφημιστικό και συκοφαντικό για την εταιρεία μας και εμάς προσωπικώς, προσβάλλον μείζον σημασίας αγαθό (τη συνεργασία μας με το ΥΠΕΞ), σημαντικότατο για την επιχειρηματική πορεία της εταιρείας μας, καθώς και το κύρος όλων ημών τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Περαιτέρω και όσον αφορά το δεύτερο κατά σειρά δημοσίευμα της εφημερίδας:

Επαναλαμβάνουμε για τελευταία φορά ότι ο εν λόγω διαγωνισμός έχει εξεταστεί πολλαπλώς από την ελληνική Δικαιοσύνη και αντίστοιχες φορές έχει δικαιωθεί η εταιρεία μας, η οποία λειτουργεί με πάσα νομιμότητα, διαφάνεια και κυρίως αποτελεσματικότητα στο αναληφθέν έργο.

Τα δήθεν “θέματα”, με τα οποία εργωδώς “καταπιάνεται” εκ νέου ο ανώνυμος συντάκτης είναι στο σύνολό τους παντελώς αναληθή, παραπλανητικά, εξόχως εξυβριστικά και συκοφαντικά. Ουδέποτε υπήρξε υπέρ ημών “σκανδαλώδης μεθόδευση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΞ υπέρ της ευημερίας μιας ‘παρέας αρίστων φίλων’” και η λειτουργία της εταιρείας μας ούτε “κρύβει φοροαποφυγή” ή “ενδεχομένως ξέπλυμα” χρημάτων, όπως εντελώς παράνομα και προσβλητικά για εμάς προσωπικά ή για την εταιρεία μας αναφέρετε, αλλά είναι κατά πάντα νόμιμη.

Πουθενά δεν είδαμε να αναφέρεται στο δημοσίευμά σας ότι η εταιρεία μας είναι μια καινοτόμος ελληνική εταιρεία που κέρδισε έναν Δημόσιο Ανοικτό Διεθνή Διαγωνισμό που διενεργήθηκε από το ΥΠΕΞ με όλες τις νόμιμες διαδικασίες που επιβάλλουν οι νόμοι του κράτους και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και μάλιστα διήρκεσε 2,5 χρόνια μέχρι την υπογραφή της τελικής σύμβασης. Μέχρι την ώρα του διαγωνισμού τον συγκεκριμένο χώρο καταλάμβαναν μόνο ξένες εταιρείες, ούτε καν ευρωπαϊκές.

Πουθενά δεν είδαμε να αναφέρετε ότι η ίδια η Πρόσκληση του διαγωνισμού έδινε το δικαίωμα και σε νέες εταιρείες να συμμετέχουν. Η Πρόσκληση ορθά έδινε δικαίωμα συμμετοχής εταιρειών που θα κρίνονταν όχι μόνο με βάση την εμπειρία τους (γιατί τότε θα αποκλείονταν όλες οι ελληνικές, καθώς για το θέμα δεν υπήρχε εντός Ελλάδος καμία εταιρεία με αντίστοιχη εμπειρία), αλλά με βάση τη γνώση και την εμπειρία των διοικούντων την εταιρεία πάνω στο ειδικό θέμα των θεωρήσεων. Η εμπειρία όλων των ανωτάτων στελεχών της εταιρείας μας επί του ειδικού θέματος δεν νομίζουμε ότι τέθηκε ποτέ σε αμφισβήτηση.

Πουθενά δεν είδαμε να αναφέρεται στο δημοσίευμά σας ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν επιβαρύνεται ούτε με ένα ευρώ από την παραχώρηση στην εταιρεία μας της συγκεκριμένης δημόσιας υπηρεσίας, αντίθετα επωφελείται:

 • Με το να μην αποστέλλει εκατοντάδες υπαλλήλους στο εξωτερικό κάθε χρόνο που θα πρέπει να στελεχώνουν τα Προξενεία μας ώστε να μπορούν να διαχειριστούν μέσα σε εξαιρετικά μικρό χρονικό διάστημα εκατοντάδες χιλιάδες αιτήσεις θεώρησης (η εταιρεία μας αναλαμβάνει όλα αυτά τα κόστη με πρόσληψη δικών μας υπαλλήλων σε 70 πόλεις του κόσμου όπου λειτουργούμε, βοηθώντας έτσι το έργο των οικείων Προξενείων μας και απαλλάσσοντας το Ελληνικό Δημόσιο από υπέρογκα έξοδα αποστολής δικών του υπαλλήλων σε πάνω από 15 Προξενεία σε όλον τον κόσμο).
 • Με το να μην αγοράζει, αποστέλλει στα Προξενεία μας ανά τον κόσμο, και καλύπτει κόστος συντήρησης εκατοντάδων μηχανημάτων και ηλεκτρονικού εξοπλισμού που απαιτείται για την υλοποίηση του έργου της διαδικασίας έκδοσης visa. Αντιθέτως, με το να παραχωρηθεί μέρος της διαδικασίας αυτής σε μια ιδιωτική εταιρεία, το συγκεκριμένο κόστος μετακυλίεται στον ιδιώτη Πάροχο. Έτσι η εταιρεία μας έχει αναλάβει καθ’ ολοκληρίαν το κόστος αυτό, έχοντας αγοράσει, αποστείλει, εγκαταστήσει, και συντηρώντας μέσω του ΟΤΕ, με τον οποίο διατηρούμε μακροχρόνιο συμβόλαιο, όλον τον απαιτούμενο ηλεκτρονικό εξοπλισμό κυρίως από την Ελλάδα, καθώς και συναφείς υπηρεσίες ασφάλειας δεδομένων.
 • Με την επιστροφή στο Ελληνικό Δημόσιο ενός μεγάλου ποσοστού των εσόδων μας (προσοχή: των εσόδων μας, όχι των κερδών) από κάθε αίτηση αλλοδαπού για visa που χρεώνεται με τέλος εξυπηρέτησης από εμάς. Το ποσοστό αυτό επιστρέφει στο Ελληνικό Δημόσιο υπό μορφή επένδυσης και συμμετοχής της εταιρείας στην επίσημη τουριστική προβολή της χώρας μας.

Πουθενά δεν είδαμε ότι όλα αυτά τα κόστη αγοράς, αποστολής, εγκατάστασης και λειτουργίας όλου του προαναφερόμενου εξοπλισμού, αλλά και η εκπαίδευση 300 και πλέον ατόμων που εργάζονται στα γραφεία μας ανά τον κόσμο, έχουν αναληφθεί από την εταιρεία μας.

Αντίθετα, αυτό που είδαμε στο δημοσίευμά σας, το οποίο όχι μόνον βρίθει ανακριβειών, αλλά και περιλαμβάνει εντελώς υποτιμητικές κρίσεις (“μπίζνες με το τίποτα”, “κοπανιστός αέρας” κ.λπ.) και μας κατηγορεί για “φοροαποφυγή” και “ενδεχομένως ξέπλυμα”, είναι μια απαράδεκτη και σκόπιμη παράθεση στρεβλών στοιχείων, που στόχο έχουν να απαξιώσουν ένα από τα πλέον επιτυχημένα εγχειρήματα παραχώρησης δημόσιας υπηρεσίας στα οποία προέβη το Ελληνικό Δημόσιο, που κρίθηκε θετικά από τα αρμόδια ανώτατα Δικαστήρια της χώρας μας, αλλά και να δυσφημίσουν την εταιρεία μας και εμάς προσωπικά.

Όπως αντιλαμβάνεται ο οιοσδήποτε αναγνώστης, και το παραπάνω επίσης αναληθές, ψευδέστατο, δυσφημιστικό και εξόχως συκοφαντικό δεύτερο δημοσίευμά σας προσέβαλε βάναυσα την επιχειρηματική υπόσταση της Εταιρείας μας και αναπόδραστα την προσωπικότητα και την ηθική όλων των διοικούντων και συνεργατών αυτής, διότι μας παρουσιάζετε αναίσχυντα ως δήθεν παραβάτες του κοινού ποινικού δικαίου, άνευ κύρους και αξιοπρέπειας, μη σεβόμενους τους νόμους και τις συμβατικές υποχρεώσεις μας, διότι δήθεν έχουμε χρησιμοποιήσει παράνομα μέσα και αθέμιτες πρακτικές, για τα οποία άμεσα τάχα πρέπει να λογοδοτήσουμε στη Δικαιοσύνη».

Κατόπιν όλων τούτων ερωτάσθε:

 1. Αποτελεί πολιτική της Κυβέρνησης Τσίπρα «η παραχώρηση δημόσιας υπηρεσίας» σε ιδιωτικές επιχειρήσεις;
 2. Όντως, απεδείχθη συμφέρουσα η συνεργασία του Υπουργείου σας με την ανώνυμη εταιρεία Global Viza Center World;
 3. Ποια τα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου ετησίως που σας προσκομίζει η εν λόγω εταιρεία από τις αιτήσεις αλλοδαπών για βίζα;
 4. Οι αρμόδιες φορολογικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ και οι οικονομικοί εισαγγελείς με αφορμή τα όσα κατήγγειλε το «ΠΟΝΤΙΚΙ» που αναφέρονται και στο εξώδικό όπως «μπίζνες με το τίποτα», “κοπανιστός αέρας”, “φοροαποφυγή” και “ενδεχομένως ξέπλυμα” με την παράθεση και κάποιων ελεγκτέων στοιχείων, προχώρησαν σε έκτακτους ελέγχους της ανώνυμης εταιρείας Global Viza Center World;
 5. Τι έδειξαν οι έλεγχοι;
 6. Εάν όχι θα διαταχθεί να διερευνηθούν όλες οι δημοσιευθείσα καταγγελίες ώστε να μην υπάρξει ουδεμία περίπτωση ζημιάς του Δημοσίου και μάλιστα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ;
 7. Οι καταγγελίες της εφημερίδος έχουν αποτελέσει αντικείμενο δικαστικής- εισαγγελικής έρευνας;
 8. Η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης έχει αποστείλει επιθεωρητές να ελέγξουν τα ανωτέρω όταν μάλιστα είναι πρωτόγνωρο να «παραχωρούνται δημόσιες υπηρεσίες» σε Α.Ε.;

 

 

 Ο Ερωτών Βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
Πολιτικό Γραφείο Αθήνα:
Διεύθυνση: Σέκερη 1, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 3624 992
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2021 Νίκος Ι. Νικολόπουλος