Loading...
 Start Page

Αρ.Πρωτ. 3516/20-11-2018

 

Ερώτηση προς τον Υπουργό

Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Το κατώφλι του εισαγγελέα Εφετών αναμένεται  να διαβούν το προσεχές διάστημα πάνω από 30 δήμαρχοι όλης της χώρας, προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις στη Δικαιοσύνη αναφορικά με τα «πόθεν έσχες» τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συντριπτική πλειοψηφία εξ αυτών, είτε δεν υπέβαλε καθόλου φορολογική δήλωση, είτε το έπραξε εκπρόθεσμα, που και πάλι αποτελεί παράπτωμα. Και όλα αυτά επτά μόλις μήνες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές που, αν μη τι άλλο, θα έπρεπε οι τοπικοί άρχοντες να είναι σε πλήρη εγρήγορση εάν θέλουν να επανεκλεγούν αλλά και οι ψηφοφόροι τους να γνωρίζουν εάν τους βαραίνει κάποιο αδίκημα.

Ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Νικόλαος Αντωναράκος (που είχε εκδώσει παλαιότερα και το πόρισμα για τη δή­λωση «πόθεν έσχες» του πρώην ισχυρού άνδρα του Δημο­σιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη, Σταύρου Ψυχάρη) έχει εισηγηθεί την παραπομπή των δημάρχων στην Εισαγγε­λία, καθώς 17 δήμαρχοι δεν υπέβαλαν καθόλου δήλωση πε­ριουσιακής κατάστασης για το έτος 2015 (οικονομική χρήση του 2014 δηλαδή) και ακόμη 15 αναγκάστηκαν να την υπο­βάλλουν εκπρόθεσμα, μετά από επανειλημμένες οχλήσεις των αρμόδιων Αρχών.

Ανάμεσα στους τοπικούς άρχοντες, υπάρχουν πρόσωπα, όπως, για παράδειγμα, ο δήμαρχος του γραφικού νησιού των Οινουσσών κ. Βογιατζής, που υποστηρίζει ότι ενώ ο νό­μος αρχικά δεν ήταν ξεκάθαρος αναφορικά με το εάν υπο­χρεούται ως δήμαρχος δήμου με μικρό πληθυσμό να απο­στείλει το «πόθεν έσχες», εκείνος το έστειλε αλλά μάλλον αυ­τό κάπου στην πορεία... χάθηκε. «Όπως και αν έχει, σύντομα θα ξεκαθαρίσει μια υπόθεση που από το 2015 μας ταλαιπω­ρεί και θα μπορέσουμε κι εμείς να απολογηθούμε και να δικαιολογήσουμε τη θέση μας», αναφέρει στα τοπικά μέσα ενη­μέρωσης.

Σαφής ο εισαγγελέας

Ωστόσο, ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Νικόλαος Αντωναράκος είναι σαφής. Στην πρότασή του επισημαίνει ότι «κατά το έτος 2015ο έλεγχος των δημάρχων [... ] ήταν υπο­χρεωτικός μόνο για δημάρχους πόλεων μεγαλύτερων των 50.000 κατοίκων», ενώ για τους δημάρχους πόλεων που έχουν κάτω από 50.000 κατοίκους ο έλεγχος των δηλώσεων «πόθεν έσχες» ήταν δειγματοληπτικός. Όπως όλα δείχνουν, αρκετοί από τους προαναφερθέντες δημάρχους υπάγονται σε αυτή την κατηγορία. Αυτή η διάταξη όμως άλλαξε τον Μάιο του 2016 με τον νόμο 4389/2016 που προβλέπει ότι ο έλεγ­χος καθίσταται υποχρεωτικός για όλους τους δημάρχους, ανεξαρτήτως πληθυσμού που έχει ο δήμος τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρχές Δεκεμβρίου του 2017 αναρτήθηκαν στον επίσημο ιστότοπο της Βουλής των Ελλή­νων οι δηλώσεις «πόθεν έσχες» 934 υπόχρεων πολιτικών προσώπων για τα εισοδήματα και την περιουσιακή τους κατά­σταση κατά τα έτη 2013,2014 και 2015. Σε αυτούς περιλαμ­βάνονται οι υπουργοί (εξωκοινοβουλευτικοί και μη), οι βου­λευτές, οι ευρωβουλευτές, οι δήμαρχοι, οι περιφερειάρχες και οι υπεύθυνοι των κομμάτων για τα οικονομικά θέματα. Ήταν η πρώτη φορά που στην αρμοδιότητα της Επιτροπής Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης ενέπιπτε και ο έλεγχος δημάρχων και περιφερειαρχών. Ακόμη και σήμερα παραμένουν αναρτημένες οι δηλώσεις «πόθεν έσχες» τους στην ιστοσελίδα της Βουλής και θα παραμείνουν εκεί για όσο διάστημα διαρκεί η χρονική θητεία τους συν άλλα τρία χρόνια επιπλέον.

Ελλιπή στοιχεία ή ανακριβή

Σχεδόν κάθε χρόνο που δημοσιοποιούνται οι σχετικές δηλώσεις, υπάρχουν κάποιοι βουλευτές (ευτυχώς ελάχιστοι πλέον, καθώς οι διασταυρώσεις είναι συνεχείς) που καταθέ­τουν ελλιπή στοιχεία ή ανακριβή. Όπως μας ενημερώνουν μέ­λη της Επιτροπής, η έλλειψη παρατηρείται ως επί το πλείστον στο πεδίο «Αντικειμενική Αξία Συμβολαίου Απόκτησης». Αυ­τήν τη στιγμή, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής εί­ναι η Τασία Χριστοδουλοπούλου και, ακολούθως, τακτικά μέ­λη ο αρεοπαγίτης Γεώργιος Κοντός, η σύμβουλος του Ελεγκτι­κού Συνεδρίου Ασημίνα Σαντοριναίου, ο σύμβουλος της Επι­κρατείας Αριστόβουλος-Γεώργιος Βώρος, ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Θεόδωρος Μητράκος, η αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμη­σης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστη­ριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγ­χου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης Αννα Ζαΐρη, ο Συνήγορος του Πολίτη Ανδρέας Ποττάκης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γεώργιος Παπαφιλίππου και ο βουλευτής της Νέας Δη­μοκρατίας Κώστας Τσιάρας. Τέλος αναπληρωτής της προ­έδρου της Επιτροπής είναι ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτρο­πής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος στον Νομό Κυκλά­δων Αντώνιος Συρίγος, που είναι απόφοιτος της Νομικής, γνωρίζει τα θέματα αυτά και κατά το παρελθόν έχει διατελέσει και ο ίδιος αντιδήμαρχος στο νησί της Σύρου.

Οι δήμαρχοι που κατά πληροφορίες δεν υπέβαλαν καθόλου «πόθεν έσχες»

Δημήτριος Παυλής       (Τρίπολης)

Ευθύμιος Κοτζάς          (Αρχαίας Ολυμπίας)

Κωνσταντίνος Μελίτος (Αμφίπολης)

Γεώργιος Γκιώνης (Λουτρακίου, Περαχώρας και Αγίων Θεοδώρων)  

Κωνσταντίνος Βεντούρης         (Κιμώλου)

Γεώργιος Κωτσός        (Μουζακίου Θεσσαλίας)

Δημήτριος Δασκαλάκης           (Δοξάτου Δράμας)

Γεράσιμος Δαμουλάκης           (Μήλου)

Ιωάννης Ευαγγέλου      (Κέας)

Αντώνιος Περράκης     (Κανιάνου-Σελίνου Κρήτης)

Χρήστος Καλυβιώτης   (Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Αννας)

Θεόδωρος Σταθάκης    (Κισάμου Κρήτης)

Γεώργιος Τσώνης         (Μεσσήνης)

Παντελής Μουρτζανός (Αμαρίου Ρεθύμνου)

Μιχαήλ Ανι. Πατρός    (Χάλκης Δωδεκανήσων)

Βασίλειος Σπύρου        (Ζαγορίου Ιωαννίνων)

Οι δήμαρχοι που κατά πληροφορίες, σύμφωνα με την πρόταση του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών υπέβαλαν εκπρόθεσμη δήλωση  

Δημήτριος Λουκάς (Λαυρεωτικής)

Ιωάννης Αθανασίου (Αγκισφίου Αιγίνης)

Κωνσταντίνος Τζαφέας            (Μετσόβου Ηπείρου)

Γεώργιος Σωφρόνης (Σαρωνικού Αττικής)

Γιώτα Πούλου  (Λεβαδέων)

Σπυρίδων Παππάς (Φιλιατών Ηπείρου)

Ελευθέριος Βένιος (Φολέγανδρου)

Στέφανος Βογιατζής (Οινουσσών)

Σταμάτης Γαρδέρης (Κύθνου)

Θεοδόσιος Καλαντζάκης (Ιεράπετρας Κρήτης)

Βασίλειος Μαράκης     (Σικίνου)

Αθανάσιος Μποιφαντάς           (Κύμης - Αλιβερίου)

Αντώνιος Νάστας  (Πάργας Ηπείρου)

Σταυρούλα Μπραΐμη-Μπόιση  (Σουλίου Ηπείρου)

Αντώνιος Αντωνάκης   (Σερίφου)

 

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε:

1ον Είναι ακριβή τα ανωτέρω;

2ον Πέραν των Δημάρχων, που δεν έχουν υποβάλλει δήλωση «πόθεν έσχες», έχουν προκύψει ευθύνες για άλλους Δημάρχους (και ποιους), που ενδεχομένως έχουν δηλώσει ελλιπή στοιχεία;

3ον Πότε θα ολοκληρωθεί η ανακριτική διαδικασία για τους Δημάρχους που δεν έχουν υποβάλλει ή υπέβαλλαν εκπρόθεσμα «πόθεν έσχες»;

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

 

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος