Loading...
 Start Page

Αρ.Πρωτ. 3635/20-02-2018

 

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εξωτερικών

Ισχυρές πιέσεις προς την Αλβανία συνεχίζει να ασκεί η Ελλάδα τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να προχωρήσουν στις οφειλόμενες αλλαγές των διατυπώσεων στα σχολικά εγχειρίδια της Γεωγραφίας, όπου καλλιεργείται η αντίληψη του εδαφικού αλυτρωτισμού απέναντι στη χώρα μας. Έπειτα από τεράστιες καθυστερήσεις, για τις οποίες ευθύνεται η αλβανική πλευρά, που επικαλούνταν διάφορες αφορμές, η μεικτή επιτροπή για τα σχολικά βιβλία συνεδρίασε το διήμερο 17 – 18 Ιανουαρίου στα Τίρανα και στην ελληνική πλευρά επικρατεί κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας ότι η οριστική διευθέτηση του επίμαχου ζητήματος βρίσκεται κοντά. Αρχικά επικεφαλής ήταν ο Κώστας Ζουράρις, αλλά λόγω της παραίτησής του δεν ταξίδεψε στην αλβανική πρωτεύουσα.

Παρά τις διακρατικές συμφωνίες για αφαίρεση από τα σχολικά εγχειρίδια και των δύο χωρών κάθε στοιχείου που θα μπορούσε να του αποδοθεί χαρακτήρας επεκτατικός από τη μία χώρα εις βάρος της άλλης, η αλβανική πλευρά δείχνει απρόθυμη να συνεργαστεί και συνεχίζει να προκαλεί και να «μπολιάζει» τους μαθητές της, μεταξύ αυτών και τα Ελληνόπουλα της μειονότητας, με εθνικιστικές και αναχρονιστικές αντιλήψεις για την Ελλάδα, οι οποίες πιθανώς υποκρύπτουν και διάθεση καλλιέργειας στους νέους της γειτονικής χώρας και εδαφικού αναθεωρητισμού απέναντι στη χώρα μας. Η ελληνική πλευρά, σε πολιτικό επίπεδο, έχει διαμηνύσει στην Αλβανία ότι, αν επιθυμεί να ενταχθεί στην Ε.Ε., τότε θα πρέπει να εκπληρώσει όλα τα κριτήρια που έχουν τεθεί, ένα εκ των οποίων είναι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλη τη χώρα.

Επίσης, η Ελλάδα ασκεί πιέσεις και προς τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφιστώντας την προσοχή των Ευρωπαίων διπλωμάτων στην απροθυμία της Αλβανίας. Εκτός από τις πολιτικές πιέσεις, σε εξέλιξη βρίσκεται και η διπλωματική διελκυστίνδα ανάμεσα στην Αθήνα και στα Τίρανα, με αντικείμενο τις διαβουλεύσεις της μεικτής επιτροπής διαλόγου που έχει συσταθεί από την Ελλάδα και την Αλβανία για την απαλοιφή των επίμαχων φράσεων από τα αλβανικά βιβλία.

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων συγκροτείται από πανεπιστημιακούς και υπηρεσιακούς παράγοντες των υπουργείων Εξωτερικών και Παιδείας των δύο χωρών.

Ως αντικείμενο έχει να μελετήσει τον τρόπο με τον οποίο η ιστορία, η γεωγραφία, η φιλολογία, ο πολιτισμός και η οικονομία κάθε χώρας παρουσιάζονται στα σχολικά βιβλία της άλλης, σύμφωνα με το πνεύμα και τους σκοπούς της UNESCO και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Επί υπουργίας Λοβέρδου, το 2014, άρχισαν πάλι οι διμερείς επαφές, ωστόσο, μετά την ανάληψη της κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι προτεραιότητες του ελληνικού υπουργείου Παιδείας άλλαξαν κατεύθυνση και για σχεδόν έναν χρόνο οι επαφές ουσιαστικά ατόνησαν. Επιπλέον, η Αλβανία σε κάθε ευκαιρία «παίζει καθυστερήσεις», κάτι που φάνηκε από τις δύο συνεχόμενες φορές μέσα στο 2017 που ακύρωσε προγραμματισμένες επαφές της επιτροπής, επικαλουμένη τις εθνικές εκλογές της.

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε:

1ον Ποια αποτελέσματα προέκυψαν από την συνάντηση της μικτής επιτροπής στις 17-18 Ιανουαρίου στα Τίρανα;

2ον Ετέθη χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της όποιας συμφωνίας και ποιο είναι αυτό; Αν όχι, γιατί;

3ον Υπάρχουν φόβοι συνέχισης της παρελκυστικής τακτικής των Αλβανών κι αν ναι, με ποιον τρόπο θα αντιδράσετε για να αποφέρει απτά αποτελέσματα;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

Copyright © 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος