Loading...
 Start Page

Αρ.Πρωτ. 3792/27-11-2018

Ερώτηση

 προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων     Δικαιωμάτων

Ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ. Αχαΐας, η αιφνιδιαστική επίθεση με μολότοφ στο Αστυνομικό Μέγαρο της Ερμού των Πατρών, από κουκουλοφόρους.

Η επίθεση έγινε ξημερώματα, όταν ομάδα που αποτελείτο σύμφωνα με εκτιμήσεις από 12 άτομα. Οι κουκουλοφόροι φέρονται να πλησίασαν το κτίριο από τη διασταύρωση των οδών Ερμού και Αλ. Υψηλάντου και αμέσως μετά πέταξαν τουλάχιστον οκτώ βόμβες μολότοφ μπροστά στην είσοδο, οι οποίες και αναφλέγησαν.

Στην συνέχεια εξαφανίστηκαν τρέχοντας στα γύρω στενά, ενώ από τη ρίψη των εμπρηστικών μηχανισμών, προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές. Οι κουκουλοφόροι έδρασαν γρήγορα, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι δεν υπήρχε ισχυρή αστυνομική δύναμη περιμετρικά του κτιρίου.

Υπάρχει όμως και κάτι ακόμα πιο προκλητικό. Οι κουκουλοφόροι δεν θα είχαν αντίρρηση αν υπήρχε θύμα από την επίθεση. Δηλώνουν λύπη που αυτό δεν συνέβη. Στόχος τους ήταν οι αστυνομικοί, ως άτομα και ως υπηρεσιακό σώμα. Και παραμένουν στόχος. Αφήνεται να εννοηθεί ότι κάπως, κάπου, κάποτε θα υπάρξει και συνέχεια. Αυτό, συνιστά περίπτωση τρομοκρατίας. Δεν προκύπτει από κούφια ρητορεία: Προηγήθηκε εμπρηστική επίθεση που λίγο έλλειψε να ξεκάνει άνθρωπο.

Αν επρόκειτο μόνο για λέξεις και για ύφος, το κακό θα ήταν μικρό. Αλλά εδώ μιλάμε για εμπρηστική επίθεση, για στοχοποίηση, για απειλή. Και για σαφώς αναβαθμισμένη ποινική περίπτωση. Η Πάτρα έχει αποκτήσει τρομοκρατικό πυρήνα. Και θα πρέπει σ’ αυτό να δοθεί κάποια απάντηση.

Πρέπει να τελειώνουμε με την καταγγελτική διάθεση, την απαξίωση. Οι καταστάσεις αυτές δεν είναι μόνο υπόθεση της Αστυνομίας.

Η απροκάλυπτη επίθεση εναντίον του Αστυνομικού Μεγάρου, όπως ήταν επόμενο, προκάλεσε την αντίδραση της κοινής γνώμης.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας Σταύρος Τσεκούρας, ανέφερε ότι «ο κίνδυνος για τις ζωές των αστυνομικών, των πολιτών, αλλά και για τις περιουσίες ήταν μεγάλος, ενώ για μία ακόμα φορά θέτει ζήτημα έμψυχων ενισχύσεων, σημειώνοντας ότι το βράδυ της επίθεσης, κάποιες δυνάμεις, όπως η διμοιριά των ΜΑΤ και η ΟΠΚΕ, είχαν μεταβεί στη Λευκίμη, ενώ και άλλοι αστυνομικοί είναι αποσπασμένοι στα νησιά για το μεταναστευτικό».

Ερωτάσθε:

1ον Πώς μπορούν να αισθάνονται ασφάλεια οι πολίτες όταν ακόμη και αστυνομικά τμήματα δέχονται επιθέσεις;

2ον Γιατί είναι ελλιπέστατα –όπως γνωρίζουμε- τα μέτρα φύλαξης του Αστυνομικού Μεγάρου Αχαΐας;

3ον Είναι άγνωστοι οι «γνωστοί-άγνωστοι» κουκουλοφόροι;

4ον Έχουν γίνει έρευνες για τον εντοπισμό τους; Αν ναι, τι έδειξαν; Αν όχι, γιατί;

5ον Ο Εισαγγελέας ενημερώθηκε από το πρωτοσέλιδο κεντρικό θέμα της καθημερινής έγκυρης εφημερίδας «Πελοπόννησος» ότι οι δράστες είχαν προμελετήσει και άριστα σχεδιάσει την δολοφονία του αστυνομικού και μάλιστα εκ των υστέρων, με χυδαία και αλαζονική ωμότητα, έγραψαν ότι «θλίβονται που επέζησε ο φρουρός» (συνημμένο φύλλο 12/10/18) και από τότε μέχρι σήμερα τι ακριβώς έχει πράξει;

6ον Σχηματίσθηκε δικογραφία, βρέθηκαν τα μέλη της δολοφονικής συμμορίας και ποιες κατηγορίες τους απαγγέλθηκαν;

7ον Θεσμικός ρόλος και έργο των Εισαγγελέων ανά την επικράτεια, είναι ναι ή όχι η άμεση επέμβαση των, όταν συντελούνται σε δημόσιους χώρους αυτεπάγγελτα ποινικά αδικήματα;

8ον Η επίθεση σε αστυνομικές δυνάμεις με βόμβες μολότοφ, η διατάραξη της κοινής ασφάλειας και η εν γένει διατάραξη της δημόσιας τάξης, αποτελούν ποινικά αδικήματα;

9ον Η Δικαστική Εξουσία, μέσω των Εισαγγελέων που έχουν την ευθύνη και την αρμοδιότητα επί του έργου της Αστυνομίας , γιατί δεν παρεμβαίνει ως οφείλει και μάλιστα όταν όλα τα ανωτέρω ποινικά αδικήματα τελούνται υπό το άγρυπνο φως της δημοσιότητας;

 

 Ο Ερωτών Βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
Πολιτικό Γραφείο Αθήνα:
Διεύθυνση: Σέκερη 1, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 3624 992
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2021 Νίκος Ι. Νικολόπουλος