Loading...
 Start Page

Αρ.Πρωτ. 3770/27-11-2018

 

Ερώτηση

 προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων     Δικαιωμάτων

 

«Επικρατεί ασυδοσία, ο καθένας κάνει ό,τι θέλει» υποστηρίζει ο πρόεδρος των ιδιοκτητών ταξί της Πάτρας, Παναγιώτης Σκέντζος, για τα φαινόμενα πειρατείας και υποκλοπής μεταφορικού έργου στην περιοχή, φαινόμενα που αποβαίνουν σε βάρος του κλάδου που εκπροσωπεί.

Πρόκειται για οργανωμένες ομάδες και μεμονωμένα άτομα.

Στην πλειοψηφία τους είναι αλλοδαποί (Ρουμάνοι, Βούλγαροι, Αλβανοί), οι οποίοι έρχονται στην Πάτρα και χρησιμοποιούν ΙΧ με πινακίδες χωρών του εξωτερικού.

Δεν λείπουν όμως και οι περιπτώσεις εκείνων που εμφανίζονται να οδηγούν αυτοκίνητα με ελληνικές πινακίδες κυκλοφορίας και να επιδεικνύουν θράσος.

Αντιμέτωπος με μία τέτοια περίπτωση ήλθε ο Π. Σκέντζος πρόσφατα, όταν δέχθηκε απειλή μπροστά σε αστυνομικούς επειδή κατήγγειλε την κλοπή μεταφορικού έργου.

Στις περιπτώσεις που η παράνομη δράση γίνεται από οργανωμένα σχήματα, σύμφωνα με τον πρόεδρο των ιδιοκτητών ταξί, δρουν από πίσω επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου (ξένες και εγχώριες) που αναλαμβάνουν μεταφορικό έργο χωρίς αδειοδότηση.

Η δικτύωσή τους δεν περιορίζεται στους ταξιδιώτες, αλλά οργανώνουν εκδρομές, μετακινήσεις υψηλών προσώπων κ.ά.

«Παίρνουν το καλύτερο κομμάτι της δουλειάς μας παρανόμως, χωρίς να κόβουν τιμολόγιο, χωρίς να αποδίδουν φόρους», είπε ο Π. Σκέντζος. Το φαινόμενο δεν αφορά μόνο τα ταξί, αλλά αυτά υφίστανται περισσότερο τις συνέπειες.

Για τον πρόεδρο των ιδιοκτητών ταξί το πρόβλημα εντοπίζεται στην έλλειψη ενός εξειδικευμένου ελεγκτικού συστήματος. Πολλές φορές οι ελεγκτές, όταν καλούνται να επιληφθούν μιας καταγγελίας, έρχονται αντιμέτωποι με μια σύμβαση την οποία αδυνατούν να ελέγξουν λόγω μη εξειδίκευσης. Άλλες φορές διστάζουν να προχωρήσουν καθώς τα ελεγχόμενα οχήματα μεταφέρουν επιβάτες, τους οποίους δεν θέλουν να φέρουν σε δύσκολη θέση. Το αποτέλεσμα όμως να εξασφαλίζουν με αυτό τον τρόπο την ατιμωρησία τους οι υποκλοπείς  του μεταφορικού έργου.

Ο Π. Σκέντζος εκτιμά ότι αν σταλεί το μήνυμα για αυστηρούς ελέγχους, τότε θα περιοριστεί  δραστικά το φαινόμενο. Η σκέψη του αυτή εδράζεται σε μια πρωτοβουλία που  αναλήφθηκε στα Χανιά από συναδέλφους του, οι οποίοι ζήτησαν και έλαβαν εισαγγελική εντολή να εφαρμόζεται απαρέγκλιτα η κείμενη νομοθεσία.

 Το αποτέλεσμα: Μέσα σε ένα μήνα έγιναν 45 κατασχέσεις σε βανάκια και μικρές λιμουζίνες.

Στην Πάτρα έχουν γίνει συσκέψεις στην Αστυνομική Διεύθυνση και έχουν τεθεί τα ζητήματα. Οι ιδιοκτήτες ταξί δεν έχουν επισκεφθεί τις εισαγγελικές αρχές, όπως έκαναν οι Χανιώτες συνάδελφοί τους, από σεβασμό στην προσπάθεια που κάνει η Αστυνομία κάτω από αντίξοες συνθήκες για να ελέγξει το φαινόμενο.

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε:

1ον Πώς προτίθεσθε ν’ αντιμετωπίσετε το εκτεταμένο φαινόμενο των «μαϊμού»-ταξιτζήδων;

2ον Είναι μέσα στις προθέσεις σας η εντατικοποίηση των ελέγχων μέσω ενός εξειδικευμένου ελεγκτικού συστήματος;

3ον Προτίθεσθε να ενεργοποιήσετε τις Εισαγγελικές Αρχές σ’ όλη τη χώρα, όπως συνέβη στα Χανιά ή μήπως έχει ήδη αναφερθεί στην Εισαγγελία Πατρών η αρμόδια Αστυνομική Διεύθυνση Αχαΐας, η οποία έχει κατ’ επανάληψη ενημερωθεί από τους ιδιοκτήτες ταξί, όπως δημοσίως υποστηρίζει ο πρόεδρος των ιδιοκτητών ταξί της Πάτρας;

4ον Έχει εκδοθεί εισαγγελική εντολή να εφαρμόζεται απαρέγκλιτα η κείμενη νομοθεσία;

5ον Μήπως έχει σχηματισθεί σχετική δικογραφία;

 Ο Ερωτών Βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
Πολιτικό Γραφείο Αθήνα:
Διεύθυνση: Σέκερη 1, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 3624 992
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2021 Νίκος Ι. Νικολόπουλος