Loading...
 Start Page

Αρ.Πρωτ. 3562/20-11-2018

 

Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

 

Μεγάλη ανησυχία και προβληματισμός, επικρατεί, στους κατοίκους του ορεινού Δήμου μας, από το πιθανό ενδεχόμενο να καταργηθεί η έδρα του Κέντρου Εκπαίδευσης, για την Αειφορΐα (ΚΕΑ) - στο οποίο μετατρέπεται, με το ν. 4547/2018 (άρθρο 12) το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κλειτορίας - Ακράτας - από την Κλειτορία και να μεταφερθεί αυτή, στην Πάτρα,

Από την Κλειτορία, τα τελευταία χρόνια της κρίσης, έχουν καταργηθεί και μεταφερθεί, αλλού, πολλές δημόσιες υπηρεσίες και φορείς, όπως η Δ.Ο.Υ., το Ειρηνοδικείο, Τράπεζες, κ.α. και εάν μεταφερθεί και η έδρα του Κ.Ε.Α. - που ιδρύθηκε εδώ και 25 χρόνια (το 1993) και έχει συνδεθεί, έκτοτε, άρρηκτα με την Κλειτορία - στην Πάτρα, το γεγονός αυτό, θα αποτελέσει μεγάλο και ισχυρό πλήγμα, στην τοπική οικονομία και κοινωνία και στην ανάπτυξη της περιοχής, αυτής, του Δήμου μας.

Με το πιθανό αυτό ενδεχόμενο, της μεταφοράς της έδρας του Κ.Ε.Α., θα αποψιλωθεί, εντελώς, και θα «μαραζώσει» αναπτυξιακά η όμορφη Κλειτορία, υπέρ, της συγκέντρωσης, όλων, των υπηρεσιών στην Πέτρα, ενισχύοντας, έτσι, το συγκεντρωτισμό και τη γραφειοκρατία, σε βάρος, της ισόρροπης, περιφερειακής ανάπτυξης και της στήριξης μιας ορεινής και μειονεκτικής περιοχής, που (πρέπει να) αποτελεί στόχο, όλων των δημοσίων υπηρεσιών, αφού, άλλωστε, επιβάλλεται και από το Σύνταγμα μας (άρθρο 101, παρ. 4).

Και η Παιδαγωγική Ομάδα του Κ.Π.Ε., ήδη Κ.Ε.Α., Κλειτορίας - Ακράτας, αποτελούμενη από τους εξαιρετικούς εκπαιδευτικούς Χαρίλαο Μοσχόπουλο (υπεύθυνο Κ.Π.Ε.), Έλενα Ζωδιάτου, Κωνσταντίνο Κυριακόπουλο και Μαριάννα Πασσα, με σχετικό υπόμνημά της, υποστηρίζει ότι η έδρα του Κ.Ε.Α. Κλειτορίας - Ακράτας, πρέπει να παραμείνει στην Κλειτορία για τους παρακάτω λόγους:

Το ΚΠΕ Κλειτορίας έχει μια Πανελλαδική αναγνώριση ως προς την προσφορά του στο χώρο της Εκπαίδευσης και την ιστορικότητα του, καθώς είναι το πρώτο κέντρο που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1993. Ακόμη, αποτέλεσε το Συντονιστικό ΚΠΕ ανάμεσα στα 5 ΚΠΕ που υπήρχαν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Το 2011 συγχωνεύτηκε με το ΚΠΕ Ακράτας και μετονομάστηκε σε ΚΠΕ Κλειτορίας-Ακράτας.

Το ΚΠΕ διαθέτει υποδομές για φιλοξενία και σίτιση μαθητών και εκπαιδευτικών για την υλοποίηση πολυήμερων προγραμμάτων, σεμιναρίων και δράσεων σε κατάλληλα διαμορφωμένους ξενώνες, πρόσφατα ανακαινισμένους και στεγάζεται σε εγκαταστάσεις 2.500ιπ2 που έχουν παραχωρηθεί με σύμβαση από το Δήμο Καλαβρύτων στο ΥΠΠΕΘ μέχρι το 2024. Επίσης, διαθέτει αίθουσες προβολών και εργασίας, αίθουσες γραφείων, εργαστήρια, προαύλιο χώρο 14 στρεμμάτων, καθώς και πλούσιο εξοπλισμό, όπως 70 ποδήλατα βουνού, ηλεκτρονικούς υπολογιστές και λοιπό εργαστηριακό εξοπλισμό που αξιοποιούνται κατά την υλοποίηση προγραμμάτων και δράσεων, καθώς επίσης και βιβλιοθήκη με 2.500 τίτλους βιβλίων. Για την κάλυψη των αναγκών φιλοξενίας υπάρχει διαθέσιμο προσωπικό από το Δήμο Καλαβρύτων.

Το ΚΠΕ Κλειτορίας-Ακράτας διαθέτει εγκαταστάσεις και στην Ακράτα, επίσης παραχωρημένες με σύμβαση από το Δήμο στο ΥΠΠΕΘ μέχρι το 2031, με αίθουσες γραφείων, αίθουσες εργασίας, βιβλιοθήκη και πλούσιο εξοπλισμό.

Το ΚΠΕ βρίσκεται σε μία περιοχή με εξαιρετικό οικολογικό, επιστημονικό, ερευνητικό και εκπαιδευτικό ενδιαφέρον, την Προστατευόμενη Περιοχή του Εθνικού Πάρκου και του Γεωπάρκου Χελμού - Βουραϊκού, η οποία διαθέτει πλούσια ιστορικά, πολιτισμικά και γεωλογικά στοιχεία.

Το ΚΠΕ υλοποιεί όλα τα προγράμματα και τις δράσεις του στην περιοχή αυτή και συνεργάζεται με όλους τους φορείς, όπως με το Δήμο Καλαβρύτων, το Φορέα Διαχείρισης Χελμού-Βουραϊκού, την Πυροσβεστική υπηρεσία, το Δασαρχείο, τη Δημοτική Κοινωφελή επιχείρηση «Σπήλαια των Λιμνών», το Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκτυο Γεωπάρκων, το Αστεροσκοπείο κλπ. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η περιοχή μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικό παράδειγμα οικοτουριστικής και οικονομικής ανάπτυξης βασισμένη στις αρχές της αειφορίας, η οποία αποτελεί πρότυπο και για άλλες περιοχές, γι' αυτό και αξιοποιείται για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Το ΚΠΕ, από την αρχή της λειτουργίας του, έχει αποτελέσει πόρο ανάπτυξης και πόλο έλξης για την τοπική κοινωνία, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Καλαβρύτων. Ο βασικός λόγος είναι ότι όσοι επισκέπτονται το ΚΠΕ γνωρίζουν την περιοχή και στη συνέχεια, αυτό λειτουργεί πολλαπλασιαστικά όσον αφορά την αύξηση της επισκεψιμότητας.

Στο ΚΠΕ τα προγράμματα που υλοποιούνται έχουν έντονα βιωματικό χαρακτήρα, ο οποίος ενισχύεται και από το γεγονός ότι υπάρχει πρόσβαση σε μεγάλη ποικιλία και αριθμό φυσικών πεδίων, καθώς επίσης, και σε πολλά πεδία με ιστορικό και πολιτισμικό ενδιαφέρον. Επιπλέον, λόγω του ότι στην Κλειτορία υλοποιούνται ως επί τω πλείστον πολυήμερα προγράμματα και δράσεις, που αποτελούν εκπαιδευτικές παρεμβάσεις υψηλής ποιότητας, υπάρχει η δυνατότητα για την ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ των μαθητών, των εκπαιδευτικών τους και των εκπαιδευτικών του ΚΠΕ κι έτσι ενισχύεται το εκπαιδευτικό αποτέλεσμα.

Η Παιδαγωγική Ομάδα του ΚΠΕ έχει βιώσει την εμπειρία της συγχώνευσης δύο δομών - του ΚΠΕ Κλειτορίας και του ΚΠΕ Ακράτας - και έχει διαπιστώσει ότι η διάσπαση σε δύο δομές λειτουργεί αρνητικά και για τις δύο, καθώς υποβαθμίζεται και αποδυναμώνεται ο ρόλος του ΚΠΕ και στις δύο περιοχές. Για το λόγο αυτό, πιστεύουμε ότι είναι καθοριστικής σημασίας το να παραμείνει η έδρα του Κέντρου Εκπαίδευσης για την Αειφορία (ΚΕΑ) στην Κλειτόρία, και να μην υπάρξει διάσπαση αυτής σε περισσότερες από μία περιοχές.

Με όλα, όσα, ανωτέρω, τεκμηριωμένα και με στοιχεία, υποστηρίζει η Παιδαγωγική Ομάδα του Κ.Π.Ε., ήδη Κ.Ε.Α. Κλειτορίας - Ακράτας, συμφωνούμε και εμείς και ζητούμε μα παραμείνει η έδρα του Κ.Ε.Α. (πρώην Κ.Π.Ε.) Κλειτορίας - Ακράτας, στην Κλειτόρία και να μην μεταφερθεί, αυτή, στην Πάτρα ή οπουδήποτε αλλού. Είμαι βέβαιος, κ. Διευθυντά, ότι δεν θα συμβάλλετε και εσείς στο μαρασμό της όμορφης Κλειτορίας, δεν θα μεταφέρεται την έδρα του Κ.Ε.Α, σε άλλη πόλη και θα παραμείνει αυτή, στην Κλειτόρία.

 

 

 Ο Ερωτών Βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
Πολιτικό Γραφείο Αθήνα:
Διεύθυνση: Σέκερη 1, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 3624 992
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2021 Νίκος Ι. Νικολόπουλος