Loading...
 Start Page

Αρ.  Πρωτ.  4486  /  20-12-2018

 

Ερώτηση προς τους Υπουργούς

Προστασίας του Πολίτη, Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Οι κάτοικοι έστησαν καρτέρι κι έπιασαν το δράστη που άδειαζε στη θαλάσσια περιοχή των Βραχναιίκων απόβλητα ελαιοτριβείου της περιοχής.

Είναι έργο όμως των πολιτών;

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, βρισκόμαστε μπροστά στο ίδιο πρόβλημα. Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για τις συνθήκες λειτουργίας των ελαιοτριβείων, οι αρμόδιες υπηρεσίες διαπιστώνουν αλλά χωρίς να κάνουν το επόμενο βήμα που είναι η λήψη μέτρων. Έτσι η ελαιοκομική περίοδος περνάει και το θέμα μπαίνει στο συρτάρι.

Η απραξία ήταν αυτή που οδήγησε τους κατοίκους των Βραχναιίκων, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους.

Τι έκαναν; Αυτό που όφειλαν να κάνουν οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Έκαναν περιπολίες στα σημεία που υποπτεύονταν ή γνώριζαν ότι γίνεται η ρήψη των μολυσματικών αποβλήτων. Και κατάφεραν αυτό που δεν κατάφεραν ή δεν θέλησαν να καταφέρουν οι αρμόδιοι. Εντόπισαν μία πηγή ρύπανσης και κάλεσαν τις διωκτικές αρχές να αναλάβουν δράση.

Μία ομάδα κατοίκων απέδειξαν πόσο εφικτό είναι αυτό που οι αρμόδιοι παρουσιάζουν ως ανέφικτο. Κατά καιρούς έχουμε ακούσει δικαιολογίες ότι δεν είναι δυνατός ο εντοπισμός των παρανομούντων εις βάρος του περιβάλλοντος. Φυσικά και είναι ανέφικτος όταν αυτό επιχειρείται από το χώρο ενός γραφείου, ή στο πλαίσιο του ωραρίου ενός υπαλλήλου. Οι έλεγχοι απαιτούν οργάνωση, αποφασιστικότητα, διαθεσιμότητα, υπομονή, μυστικότητα και φυσικά ανεξαρτησία σε σχέση με το ελεγχόμενο περιβάλλον. Αν αυτές οι προϋποθέσεις δεν υπάρχουν, δεν μπορούμε να μιλάμε για διάθεση καταστολής τέτοιων φαινομένων.

Το ζητούμενο είναι επιτέλους να κάνουν οι υπηρεσίες αυτό που πρέπει, δηλαδή το καθήκον τους  και όχι οι πολίτες να τις υποκαθιστούν. Αυτό τουλάχιστον ισχύει σ' ένα κανονικό και οργανωμένο κράτος. Και η χώρα μας, δυστυχώς πολύ απέχει από αυτή την κανονικότητα.

Οι κάτοικοι ζήτησαν και φέτος όπως και κάθε χρόνο την προστασία από την ανεξέλεγκτη διάθεση αποβλήτων ελαιοτριβείων στην ευρύτερη περιοχή… Εις μάτην

Επειδή, ο οδηγός του βυτίου διέφυγε ενώ το όχημα εν συνεχεία κατασχέθηκε και ελήφθησαν δείγματα τόσο από το περιεχόμενό του όσο και από το χώμα όπου είχε ήδη νωρίτερα γίνει απόρριψη των υπολειμμάτων.

Ερωτάσθε κατόπιν όλων τούτων:

  1. Εσείς οι αρμόδιοι Υπουργοί συμμερίζεσθε τις ανησυχίες των κατοίκων και θα πράξετε τα δέοντα, τόσο σε επίπεδο εφαρμογής των κατασταλτικών μέτρων που προβλέπει ο νόμος, όσο και σε επίπεδο πρόληψης;
  2. Ήταν υγρό υπόλειμμα ελαιοτριβείου τελικά το απορριφθέν υπόλειμμα;
  3. Τι έδειξε η χημική εξέταση του δείγματος από το κατασχεμένο όχημα αλλά και από το σημείο όπου τα υγρά χύνονται, στα 50 μέτρα από την Εθνική Οδό, για να καταλήξουν στον Πατραϊκό που έκανε η Χημική Υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης;
  4. Γιατί ο πρώην σκουπιδότοπος δεν έχει καλυφθεί ούτε υπάρχει σωστή διαχείρισή του καθώς το αίτημα των κατοίκων είναι η υγειονομική αποκατάστασή του χώρου από τα υγρά και μολυσματικά για τον υδροφόρο ορίζοντα και το θαλάσσιο αποδέκτη, υπολείμματα των σκουπιδιών;

 

 

 Ο Ερωτών Βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
Πολιτικό Γραφείο Αθήνα:
Διεύθυνση: Σέκερη 1, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 3624 992
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2021 Νίκος Ι. Νικολόπουλος