Loading...
 Start Page

Αρ.  Πρωτ.  4490  /  20-12-2018

 

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας

Συχνές είναι πλέον οι ειδήσεις που βλέπουν το φως της δηµοσιότητας για αυτοκτονίες πολιτών κάθε ηλικίας. Υπολογίζεται ότι καθηµερινά συµβαίνουν στην χώρα µας, δύο αυτοκτονίες και 15-20 απόπειρες. Τα ανησυχητικά αυτά στοιχεία, ξεπερνούν τις θεωρίες και τα σενάρια που αποδίδουν το φαινόµενο µόνο στην οικονοµική κρίση. Οι ειδικοί λένε πλέον ότι πρόκειται για πολυπαραγοντικό φαινόµενο, που σχετίζεται µε τη σύγχρονη ζωή, το άγχος, την κοινωνική απόρριψη ή ακόµη και την αύξηση των ψυχικών νόσων. Σίγουρα στα χρόνια των µνηµονίων καταγράφηκε κατακόρυφη αύξηση.

Σύµφωνα µε την ΕΛΣΤΑΤ, από το 2010 όπου είχαµε 377 αυτοκτονίες, φτάσαµε στο 2014 όπου σηµειώθηκε αριθµός ρεκόρ µε 565 αυτοκτονίες, ενώ τα πιο πρόσφατα στοιχεία, αναφέρουν ότι το 2015 οι αυτοχειρίες έφτασαν τις 529. Το λεγόµενο «ισχυρό φύλο» αποδεικνύεται εξαιρετικά ευάλωτο και µετράει περισσότερα θύµατα σε σχέση µε το γυναικείο.

Ενδεικτικά, το 2014 καταγράφηκαν 450 αυτοκτονίες ανδρών, κυρίως ηλικίας 45 – 55 ετών και γέροντες στην ηλικία των 75 – 85 χρόνων και ακολουθούν οι γυναίκες µε 115 αυτόχειρες. Η περιφέρεια µε τον υψηλότερο δείκτη θνησιµότητας από αυτοκτονία, για το έτος 2015 ήταν η Κρήτη, ενώ η ∆υτική Ελλάδα, βρισκόταν κάτω του µέσου όρου.

Πρόσφατα, βρέθηκε στην Πάτρα ο ψυχίατρος και επιστηµονικός διευθυντής του Κέντρου Ηµέρας για την πρόληψης της αυτοκτονίας «Κλίµακα» Κυριάκος Κατσαδώρος, οποίος µίλησε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος της Κυριακής» για το φαινόµενο της αυτοκτονίας, τονίζοντας ότι πρόκειται πλέον για πρόβληµα δηµόσιας υγείας, που πρέπει να αντιµετωπιστεί από την Πολιτεία «Εµείς θα θέλαµε µια εθνική στρατηγική, η οποία θα αντιµετωπίσει τα προβλήµατα της αυτοκτονικότητας που υπάρχουν στην Ελλάδα της οικονοµικής κρίσης, όπου συνεχίζει και αυξάνεται ο αριθµός των ατόµων που αυτοκτονούν. Πάντα όµως, λαµβάνοντας υπόψη ότι η χώρα µας, βρίσκεται σε πολύ χαµηλά επίπεδα σε σχέση µε άλλες χώρες του κόσµου. Παρόλα αυτά, χρειάζονται παρεµβάσεις για να αντιµετωπίσουµε ένα φαινόµενο που δηµιουργεί τεράστια προβλήµατα», τόνισε ο κ. Κατσαδώρος.

Προφανώς στο κοµµάτι της πρόληψης µπορούν και πρέπει να γίνουν πολλά πράγµατα, συµπλήρωσε ο εκπρόσωπος της «Κλίµακας», αλλά έξω από ταµπού και κοινωνικά στίγµατα, γιατί, αυτοκτονίες γίνονται όχι µόνο σε σπίτια, αλλά παντού, όπως σε σχολεία, σε νοσοκοµεία, σε δηµόσιες υπηρεσίες, κ.ά.  Ο κ. Κατσαδώρος πρόσθεσε ότι, η αύξηση των αυτοκτονιών δεν είναι απλά απόρροια της οικονοµικής κρίσης, αλλά ένα πολυπαραγοντικό φαινόµενο. Οντως, οι οικονοµικές συνθήκες µπορούν να κινητοποιήσουν την ευαλωτότητα ανθρώπων και να φτάσουν στην αυτοκτονία, όµως επειδή είναι και ένα φαινόµενο κρίσης συγκεκριµένης χρονικής στιγµής, πολλές αυτοχειρίες θα µπορούσαν να προληφθούν, αν υπήρχαν πιο λειτουργικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε:

  1. Τι πρόκειται να κάνετε για να βελτιωθούν οι παρερχόμενες υπηρεσίες ψυχικής υγείας;
  2. Έχετε εκπονήσει ένα γενικότερο, στρατηγικό σχέδιο αντιμετώπισης των αυτοκτονιών;

 Ο Ερωτών Βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος