Loading...
 Start Page

Αρ.  Πρωτ.  4489  /  20-12-2018

 

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας

Στην… άκρη βάζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας το αφήγημα για «τάξη» στην αναρχία του χώρου των ιδιωτικών κλινικών και δη για τη… «Θεοτόκο» της Λάρισας, που μετά από πέντε ολόκληρα χρόνια θα σηκώσει και πάλι τα ρολά, με την επίμαχη υπόθεση της μη νόμιμης λειτουργίας της να μπαίνει στο «αρχείo».

Ο λόγος για την ιδιωτική κλινική στο κέντρο της πόλης, η οποία στο παρελθόν λειτουργούσε με την επωνυμία «EURONIEDICA ΘΕΟΤΟΚΟΣ ΑΕ», ενώ τώρα είναι γνωστή ως «ΑΠΟΛΛΩΝΕΙΟ Α.Ε. ΘΕΟΤΟΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ». Πριν από μία πενταετία βρέθηκε στο «στόχαστρο» λόγω σοβαρών παραβιάσεων, που την οδήγησαν στο κλείσιμο. Σήμερα, η υπόθεσή της επανέρχεται στο προσκήνιο. Ειδικότερα, το 2013 η συγκεκριμένη κλινική κατέβασε ρολά, καθώς διαπιστώθηκε, αφενός ότι δεν πληρούσε τις κτιριακές προϋποθέσεις και αφετέρου ότι δεν διέθετε νόμιμη άδεια λειτουργίας.

Πέντε χρόνια μετά και ενώ η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει αλλάξει πλέον «χέρια», πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ανεβάσει και πάλι τον «διακόπτη», κόντρα στις κυβερνητικές «κορόνες» περί αυστηροποίησης των όρων για την άδεια ίδρυσης ιδιωτικών κλινικών. Η επαναλειτουργία της κλινικής φαίνεται πως έχει δρομολογηθεί, καθώς, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου άναψε το «πράσινο φως» κατά την πρόσφατη συνεδρίασή της στις 25 Οκτωβρίου.

Το ζήτημα «καίει» τον χώρο της υγείας στη Λάρισα. Εγείρονται εύλογα ερωτήματα τη στιγμή που το πόρισμα του ΣΕΥΥΠ καταλογίζει συγκεκριμένες ευθύνες, στις οποίες, ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, δεν στέκεται η ηγεσία του υπουργείου, παρά το γεγονός ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου για τη διαμόρφωση του νέου πλαισίου ίδρυσης ιδιωτικών κλινικών εκκρεμεί.

Παράγοντες της αγοράς, πάντως, αναρωτιούνται ποιός «παίκτης» κρύβεται πίσω από αυτό το πλάνο. Όσον αφορά τώρα το πόρισμα του ΣΕΥΥΠ, το οποίο εκδόθηκε το Σεπτέμβριο του 2016, με εισήγηση την ανάκληση της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας της κλινικής, διαπιστώθηκαν τα εξής:

– Το κτίριο στο οποίο στεγαζόταν η κλινική δεν ήταν μέχρι σήμερα ανεξάρτητο και αυτοτελές.

– Η διοίκηση της κλινικής δεν υπέβαλε ποτέ στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας τα θεωρημένα αρχιτεκτονικά σχέδια, ούτε και τον κατάλογο ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.

– Δεν διέθετε νοσηλευτικό προσωπικό, αν και η διοίκησή της βεβαίωνε ότι το 2014 (από 1/1/2014 έως 31/9/2014) είχε νοσηλεύσει 666 ασθενείς.

Επισημαίνεται ακόμη πως μετά το πόρισμα του ΣΕΥΥΠ σχηματίστηκε δικογραφία στην Εισαγγελία της Λάρισας προκειμένου να διερευνηθούν όλες οι παράμετροι της υπόθεσης.

Έτσι, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας αποφάσισε με την υπ’ αριθμ. 6142/4.10.16 απόφασή του να ανακαλέσει την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας της κλινικής γιατί έχει εξαντληθεί η προθεσμία αναστολής λειτουργίας της, δεν υφίστανται θεωρημένα σχέδια από το υπουργείο και δεν πληρούνται οι απαιτούμενες προϋποθέσεις αναφορικώς με τα σχέδια της. Στον απόηχο των παραπάνω εξελίξεων, οι ιδιοκτήτες της κλινικής προσέφυγαν στη δευτεροβάθμια επιτροπή του υπουργείου Υγείας ώστε ο «φάκελος» να ανοίξει και πάλι.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Υγείας έχει δημοσιοποιήσει από τον Ιούνιο του 2018 το νομοσχέδιο για το νέο πλαίσιο άδειας ίδρυσης ιδιωτικών κλινικών, το οποίο όμως δεν έχει ακόμη ψηφιστεί.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω τίθεται πολλά ερωτήματα για την επαναλειτουργία της «Θεοτόκου» Λάρισας  που οφείλετε να απαντήσετε στη Βουλή:

  1. Αληθεύει πως η επαναλειτουργία της κλινικής φαίνεται πως έχει δρομολογηθεί, καθώς, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου άναψε το «πράσινο φως» κατά την πρόσφατη συνεδρίασή της, στις 25 Οκτωβρίου;
  2. Πως μπορεί να αποφάσισε η αρμόδια Επιτροπή στις 25 Οκτωβρίου από τη στιγμή που το πόρισμα του ΣΕΥΥΠ καταλογίζει συγκεκριμένες ευθύνες, στις οποίες ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, δεν στέκεται η ηγεσία του υπουργείου, παρά το γεγονός ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου για τη διαμόρφωση του νέου πλαισίου ίδρυσης ιδιωτικών κλινικών εκκρεμεί;
  3. Που βρίσκεται η δικογραφία, που σχηματίσθηκε μετά το πόρισμα του ΣΕΥΥΠ στην Εισαγγελία της Λάρισας, προκειμένου να διερευνηθούν όλες οι παράμετροι της υπόθεσης;

ΚΟΙΝ.: Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης

 Ο Ερωτών Βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
Πολιτικό Γραφείο Αθήνα:
Διεύθυνση: Σέκερη 1, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 3624 992
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2021 Νίκος Ι. Νικολόπουλος