Loading...
 Start Page

Αρ.Πρωτ. 4523/20-12-2018

 

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών

Ο σύλλογος μόνιμων υπαλλήλων στον ΕΦΕΤ καταλογίζει αδράνεια στις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες, με αποτέλεσμα να βρίσκουν πρόσφορο έδαφος όσοι καλλιεργούν τη σύγχυση, την ανοργανωσιά και τη διάσπαση στον έλεγχο των τροφίμων, επ'ωφελεία τυχοδιωκτών ή κοινών εγκληματιών. Με επιστολή προς τους υπουργούς Οικονομίας, Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης ο σύλλογος αναφέρεται στην υποστελέχωση του Οργανισμού με 260 άτομα σε 9 Περιφερειακές Διευθύνσεις, αντί των προβλεπόμενων 550 σε 13 Διευθύνσεις.

Επιτρέπει σε διάφορα υπουργεία και υπηρεσίες να «τσαλαβουτούν» αυτόνομα και κατά το δοκούν στον έλεγχο, με πλήρη έλλειψη συντονισμού και αδυναμία συγκέντρωσης και συνολικής επεξεργασίας των αποτελεσμάτων των ελέγχων, αγνοώντας τις ετησίως επαναλαμβανόμενες συστάσεις της ΕΕ για ενιαίο σύστημα ελέγχων υπό το συντονισμό ενός μόνο φορέα.

Θεωρεί λογικό να υλοποιεί 50% λιγότερους ελέγχους από αυτούς που θα μπορούσε.

Χρηματοδοτεί τον ΕΦΕΤ οριακά με τα έξοδα μισθοδοσίας και αναμένει τα υπόλοιπα να τα αναζητήσει μέσω της επιβολής προστίμων, διακυβεύοντας την πιθανότητα ελαχιστοποίησης των ελέγχων λόγω χαμηλής εισπραξιμότητας εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Διατηρεί σε ισχύ το νόμο4235/2014 για τα πρόστιμα, ο οποίος μετατρέπει τους ελεγκτές σε συμβούλους, ενώ τα πρόστιμα όταν τελικά επιβάλλονται είναι αμελητέα.

Προς επίρρωση των όσων θίγει ο σύλλογος, να θυμίσουμε ως ενδεικτικό της κατάστασης το περιστατικό πολιτικών διαστάσεων του καλοκαιριού του 2011, οπότε αποπέμφθηκε ο προέδρος του Ενιαίου Φορέα, καθηγητής Μικροβιολογίας Τροφίμων στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, Γιώργος Νυχάς, από τον τότε υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο. Λίγες ημέρες νωρίτερα ο ΕΦΕΤ είχε ανακοινώσει την απόσυρση κατεψυγμένων προϊόντων κρέατος, μολυσμένων με το βακτήριο Escherichia Coli, σε εγκαταστάσεις του Lidl στη βόρεια Ελλάδα.

Η απόφαση της αποπομπής του προέδρου του ΕΦΕΤ προκαλεί την εντονότατη αντίδραση καταναλωτικών οργανώσεων, των Οικολόγων Πρασίνων, ενώ ο Νίκος Χουντής, ως ευρωβουλευτής τότε του ΣΥΡΙΖΑ, καταθέτει ερώτηση στην Κομισιόν. «Η ιστορία αυτή με την ανίχνευση του Ε. Coli είχε προκαλέσει την καθαίρεση του προέδρου του ΕΦΕΤ από την τότε κυβέρνηση, σε μια επίδειξη υποταγής στα γερμανικά επιχειρηματικά συμφέροντα και ενάντια στο συμφέρον της κοινωνίας και δη της δημόσιας υγείας».

Κύριοι Υπουργοί απαντήστε στη Βουλή των Ελλήνων:

  1. Μετά τις καταγγελίες του ΠΑΚΟΕ στον ΕΦΕΤ και την επιπόλαια και αλλοπρόσαλλη απάντηση του στις καταγγελίες και ενώ το ΠΑΚΟΕ έχει προχωρήσει στην παραπομπή του ΕΦΕΤ για παράβαση καθήκοντος στον Άρειο Πάγο και στους άλλους φορείς που έχουν την ικανότητα να επιβάλουν τις κατάλληλες κυρώσεις, εσείς ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβετε ώστε να μην βρίσκουν πρόσφορο έδαφος όσοι καλλιεργούν τη σύγχυση, την ανοργανωσιά και τη διάσπαση στον έλεγχο των τροφίμων, επ' ωφελεία τυχοδιωκτών ή κοινών εγκληματιών;
  2. Μέχρι πότε εσείς θα αγνοείτε τις ετησίως επαναλαμβανόμενες συστάσεις της ΕΕ για ενιαίο σύστημα ελέγχων υπό το συντονισμό ενός μόνο φορέα και ακόμα θεωρείτε λογικό να υλοποιεί 50% λιγότερους ελέγχους από αυτούς που θα μπορούσε;
  3. Έχει σχηματισθεί δικογραφία, μετά τις καταγγελίες του ΠΑΚΟΕ και την μηνυτήρια αναφορά για την παραπομπή του ΕΦΕΤ για παράβαση καθήκοντος στον Άρειο Πάγο;

 

 Ο Ερωτών Βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος