Loading...
 Start Page

Αρ.Πρωτ. 4505/20-12-2018

 

Ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Τραγικές είναι οι στιγμές, έπειτα από έναν αιώνα λειτουργίας, για τη Χαλυβουργική, που πλέον έχει βυθιστεί στο σκοτάδι. Γύρισε ο διακόπτης ένα λεπτό πριν τα μεσάνυχτα της 17ης Δεκεμβρίου στην ιστορική βιομηχανία ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ, λόγω των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ύψους 31,4 εκατ. ευρώ προς τη ΔΕΗ.

Τελικά, φαίνεται πως και η Χαλυβουργική είναι ένα βήμα πριν από το κλείσιμο. Προς το παρόν, βέβαια, απλώς διέκοψε τη λειτουργία της, επειδή η ΔΕΗ κατέβασε τους διακόπτες ρεύματος.

Ο απόγονος μεγάλων επιχειρηματιών προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα για το χάλι μιας εταιρείας- κόσμημα, που πνίγηκε ανάμεσα στις οικογενειακές αντιπαραθέσεις, αλλά και τη σοβούσα κρίση που δεν κατάφεραν- όσοι κυβερνούσαν το εργοστάσιο να χαλιναγωγήσουν.

Εικάζεται ότι πρόκειται για μια μεθοδευμένη χρεοκοπία την οποία ο ίδιος είχε το θράσος να προαναγγείλει με συνέντευξη του δυο 24ωρα πριν η ΔΕΗ διακόψει την παροχή ρεύματος για χρέη 31,4 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για ένα αστείο ποσό σε σχέση με τα υπερκέρδη δισεκατομμυρίων  που αποκόμισαν οι Αγγελόπουλοι από την Χαλυβουργική. Αλλά ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος φαίνεται πως ίσως δεν ενδιαφέρεται για την εμβληματική βιομηχανία που έκανε πάμπλουτη την οικογένειά του, ούτε για τους εργαζομένους που θα μείνουν στον δρόμο. Αυτό που ο ίδιος είπε χωρίς ντροπή είναι ότι έπρεπε να είχε κλείσει την Χαλυβουργική πολύ πριν.

Ο βασικός μέτοχος παριστάνει τον αμέτοχο, σφυρίζοντας αδιάφορα για τα χρέη προς τις τράπεζες που υπερβαίνουν τα τετρακόσια εκατομμύρια ευρώ και τις οφειλές 31,4 εκατομμυρίων ευρώ προς τη ΔΕΗ.

Η παρέμβαση των αρμοδίων υπηρεσιών και βεβαίως της Δικαιοσύνης για τη διερεύνηση του σκανδάλου της ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ είναι επιβεβλημένη.

Όταν οι καταθέσεις δισεκατομμυρίων ευρώ και τεράστιες ποσότητες χρυσού που προέρχονται από τα υπερκέρδη μιας από τις μεγαλύτερες και εμβληματικές βιομηχανίες της χώρας, την ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ, λιμνάζουν στις ελβετικές τράπεζες.

Δεν πρόκειται για αυθαίρετα συμπεράσματα, αλλά για πραγματικότητα την οποία αποκαλύπτουν οι δικογραφίες από την επίμαχη περίοδο που ξέσπασε εμφύλια διαμάχη στην οικογένεια Αγγελόπουλου. Γι’ αυτό οι ευθύνες του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου για το λουκέτο στην ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ είναι εγκληματικές.

Η μεθοδευμένη χρεοκοπία της ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ φέρει προ των ευθυνών τους και όλους τους μεγαλόσχημους τραπεζίτες που δεν φρόντισαν εγκαίρως να διασφαλίσουν τα συμφέροντα των τραπεζών.

Οι οφειλές της ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ στις τέσσερις συστημικές τράπεζες ξεπερνούν τα τετρακόσια εκατομμύρια ευρώ, Η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ έχει χορηγήσει δάνεια διακοσίων εκατομμυρίων ευρώ στην εταιρεία του Κ. Αγγελόπουλου χωρίς καμία ουσιαστική εγγύηση. Γιατί το οικόπεδο της ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ το οποίο είναι ενεχυριασμένο στην τράπεζα δεν έχει καμία αξία, αφ’ ενός γιατί δεν μπορεί να γίνει αλλαγή χρήσης και αφ’ ετέρου γιατί το διαπερνάει ένας χείμαρρος και είναι ακατάλληλο ακόμη και για βιομηχανική χρήση.

Τα υπόλοιπα διακόσια εκατομμύρια ευρώ η ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ τα οφείλει στην Πειραιώς, την ALPHA και την EUROBANAK οι οποίες βέβαια όπως και η ΕΘΝΙΚΗ δεν έκαναν μέχρι τώρα κίνηση για να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους.

Εν τέλει, τα χρέη της Χαλυβουργικής, ποιος θα τα πληρώσει; Ο συνήθης ύποπτος ελληνικός λαός με νέες αυξήσεις στα τιμολόγια;

Το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση.

«Καταδικάζουμε όλες τις κυβερνητικές πολιτικές που οδήγησαν τους εργαζόμενους σε αυτήν την θέση, όπως και την Διοίκηση της Εταιρείας που στην ουσία άφησε το εργοστάσιο στην τύχη του. Καλούμε άμεσα στην Κυβέρνηση να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την οικονομική στήριξη των εργαζομένων στην Χαλυβουργική, αλλά αι να προβεί σε ενέργειες που δεν θα αποτρέψουν το κλείσιμο του εργοστασίου».

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε:

  1. Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσουν οι Τράπεζες για την διασφάλιση των οφειλών;
  2. Γιατί μέχρι τώρα δεν ήγειραν οι Τράπεζες αξιώσεις για τα δάνεια των 400 εκατομμυρίων ευρώ; Υπάρχουν ευθύνες; Έχουν αναζητηθεί; Αποδόθηκαν ή πρόκειται ν’ αποδοθούν;
  3. Τι είδους διασφαλίσεις θα παρέχετε στους εργαζόμενους της «Χαλυβουργικής»;
  4. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις ή πρόκειται να διαμορφώσετε τέτοιες για την επαναλειτουργία του εργοστασίου;

 Ο Ερωτών Βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2022 Νίκος Ι. Νικολόπουλος