Loading...
 Start Page

Αρ. Πρωτ. 2102/02//10/2018

 

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εξωτερικών

Το δημοψήφισμα στα Σκόπια, το οποίο χαρακτηρίστηκε και ως «αντιφατικό» από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, μπορεί να μην διαμορφώνει θεσμικά και νομικά τετελεσμένα, προσφέρει όμως κάποια σημαντικά πολιτικά συμπεράσματα.

Και το κυρίαρχο εξ αυτών μάλλον είναι ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν… αφορά τους πολίτες των δύο χωρών και ως εκ τούτου, συμφωνία χωρίς τη θέληση των λαών δεν μπορεί να υπάρξει.

Οι Έλληνες πολίτες, που σε μεγάλο ποσοστό θεωρούν ως εθνικά επιζήμια τη Συμφωνία των Πρεσπών, τουλάχιστον ως προς το κομμάτι παραχώρησης «μακεδονικής» ταυτότητας και γλώσσας στη FYROM, βρέθηκαν ενώπιον μίας αλλοπρόσαλλης πραγματικότητας στη γειτονική χώρα, όπου μόνο ένας στους τρεις πολίτες φαίνεται να επικροτεί τη συμφωνία ως «όχημα» της ευρωπαϊκής και ευρω-ατλαντικής προοπτικής της χώρας τους, ενώ δύο στους τρεις, διαφωνούν ή αδιαφορούν, στηρίζοντας έτσι τις ακόμα πιο εθνικιστικές και αλυτρωτικές τάσεις του VMRO και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ακόμα και όσοι επικροτούν τη συμφωνία όμως, φαίνεται πως ουδόλως επιθυμούν την ουσιαστική άρση των αλυτρωτικών και ψευτο-μακεδονικών επιδιώξεών τους, δεδομένου πως ακόμα και ο κ. Ζάεφ κατά τη ρητορική του, μάλλον κάνει «μακεδονική παρέλαση», αναφέροντας μεταξύ άλλων πως «η Μακεδονία είναι μία και μοναδική». Δυστυχώς, φαίνεται πως η διαχρονική πλαστογράφηση της ιστορίας δεν επιτρέπει σε κανέναν στη FYROM να αντιμετωπίσει την αλήθεια και να σχεδιάσει το μέλλον της συγκεκριμένης χώρας με όρους φιλίας και καλής γειτονίας, αλλά και σεβασμού προς την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας μας.

Υπό αυτές τις συνθήκες, το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδας θεωρεί πως η Ελλάδα και η νόμιμή κυβέρνησή της, δεν μπορούν να σιωπούν άλλο και να επιτρέπουν τη συνέχιση μίας ιστορίας που εξελίσσεται σήμερα σε φαρσοκωμωδία και αύριο θα εξελιχθεί σε τραγωδία. Είναι η ώρα να διαμηνύσουν προς κάθε πλευρά ότι η Ελλάδα «παγώνει» τη Συμφωνία και απαιτεί πλέον από τη FYROM να εντάξει ρητά και κατηγορηματικά στη Συμφωνία ότι δεν υπάρχει «μακεδονικό έθνος» και ότι ο όρος «Μακεδόνας» αποτελεί φυλετικό στοιχείο της ιδιοσυστασίας των Ελλήνων, αλλά και ότι η γλώσσα των Σκοπίων έχει σλαβική προέλευση.

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε:

1. Ποια είναι η εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης για το δημοψήφισμα και το αποτέλεσμά του στη FYROM; Συμφωνεί ότι παράγει πολιτικά και κοινωνικά συμπεράσματα που καθιστούν ακόμα πιο δύσκολη την προώθηση της Συμφωνίας των Πρεσπών;

2. Γιατί η ελληνική κυβέρνηση, μετά και το δημοψήφισμα, δεν «παγώνει» τη διαδικασία επικύρωσης της συμφωνίας, κάνοντας σαφές στη διεθνή κοινότητα ότι υπό συνθήκες ουσιαστικής αμφισβήτησης, καμία συμφωνία δεν μπορεί να επιβιώσει και κανένα κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας δεν διασφαλίζεται;

3. Προτίθεται το Υπουργείο Εξωτερικών να ζητήσει ρητές και δεσμευτικές προσθήκες στη Συμφωνία για την «μακεδονική εθνότητα» και τη «μακεδονική γλώσσα» ή θα επιμείνει στο σημερινό κείμενο χωρίς αλλαγές;

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος