Loading...
 Start Page

Αρ.Πρωτ.2405/10-10-2018

 

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών

Άσυλο Ανιάτων Πάτρας: Ζητείται να καταβάλει γι’ άλλη μία χρονιά τον ΕΝΦΙΑ, που ανέρχεται στα 962.941,00 ευρώ, δηλαδή, περίπου 1 εκατομμύριο από ένα Ίδρυμα που στηρίζεται στα δικά του έσοδα και συνεπώς δεν επιδοτείται από το κράτος.

Ένα ίδρυμα που αφιλοκερδώς τα μέλη του φιλανθρωπικού Χριστιανικού Σωματείου προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες στους συνανθρώπους μας που υποφέρουν και που δυστυχώς η Πολιτεία δεν διαθέτει στην Αχαΐα ούτε ένα ίδρυμα χρόνιων παθήσεων ή κάτι παρεμφερές.

Για το συγκεκριμένο γεγονός, η πρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος δήλωσε: «Έως σήμερα έχουμε κληθεί να πληρώσουμε περισσότερα από 4.730.682,00 ευρώ μόνο στον ΕΝΦΙΑ, ποσό που αντιστοιχεί στις ανάγκες 5 ετών σε τρόφιμα, φάρμακα, υγειονομικό υλικό για τους 180 κατάκοιτους περιθαλπόμενούς μας, ενώ ταυτόχρονα θα μπορούσαμε να φροντίσουμε ακόμα περισσότερους συνανθρώπους μας με βαρύτατες παθήσεις».

Το Άσυλο Ανιάτων, με τη μεγάλη του κοινωνική προσφορά, αποφάσισε να πουλήσει κάποιο ακίνητό του, ώστε να καταβάλει στο κράτος το 1 εκατομμύριο.

Όμως, το παράλογο είναι ότι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) του κ. Πιτσιλή δεν του δίνει φορολογική ενημερότητα για να πουλήσει το ακίνητό του και με τα χρήματα αυτά να πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ.

Ειλικρινά λυπάμαι, αλλά πρέπει να υπενθυμίσω τι έλεγε για τον ΕΝΦΙΑ τον Αύγουστο του 2014 στη Βουλή ο τότε αντιπολιτευόμενος κ. Τσίπρας και νυν Πρωθυπουργός:

«Πείτε μου πώς θα τον πληρώσουν αυτόν τον φόρο;

Πού θα τα βρουν οι ρημαγμένοι, εδώ και 4 χρόνια από τις πολιτικές σας;».

Και σε άλλη του ομιλία, πλέον ως Πρωθυπουργός, με αγανάκτηση, τόνιζε: «Και μιλάτε, λοιπόν, εσείς (εννοεί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) για υψηλή φορολογία, λες και ξεχνάμε ότι εσείς φέρατε τον ΕΝΦΙΑ, εσείς φέρατε την εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος, 30 δις. φόρους. Να μην τους απαριθμήσω. Με 30 δις. φόρους κατηγορείτε εμάς διαρκώς, που πράγματι έχουμε εξαναγκαστεί σε μία πολύ πιο ήπια δημοσιονομική προσαρμογή σε ό,τι αφορά τη φορολογία…

Και ποια ήταν η απάντηση της αντιπολίτευσης;

Η ΣΙΩΠΗ!

Ενώ η Εισηγητική Έκθεση του προϋπολογισμού δίνει την αδιάψευστη απάντηση:

-Το 2014 το σύνολο των φόρων ως προς το ΑΕΠ ήταν 25%.

- Το 2015 (επί Τσίπρα) διαμορφώθηκε στο 24,9%.

- Το 2016 (πάλι επί Τσίπρα) ήταν 27,3%.

- Το 2017 ήταν 26,4%.

- Και το 2018 προϋπολογίζεται στο 26,1%.

Και κάτι τελευταίο. Το 2011, ο Τσίπρας δήλωνε: «Δηλώνω ότι σε σχέση με το χαράτσι στα ακίνητα, θα καταθέσω το μέρους του λογαριασμού μου που αναλογεί στη ΔΕΗ στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και το μέρος που αφορά στο χαράτσι θα το καταθέσω ως δωρεά στο ΚΕΘΕΑ (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων).

Όπως και να έχει, αυτό όμως δεν απαλλάσσει και εκείνους και εκείνους που δημιούργησαν τον άδικο ΕΝΦΙΑ.

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε:

1ον Θα δοθεί φορολογική ενημερότητα στο Άσυλο Ανιάτων Πάτρας για να μπορέσει να πωλήσει ακίνητό του προκειμένου να μπορέσει ν’ αντιμετωπίσει τη «λερναία ύδρα» του ΕΝΦΙΑ;

2ον Ποιες ανακουφιστικές λύσεις προτίθεσθε να δώσετε στο Άσυλο Ανιάτων Πάτρας;

3ον Όσα υποστηρίζατε ως αντιπολίτευση, ο νυν Πρωθυπουργός κι εσείς –και μνημονεύονται ανωτέρω- θα τα μετουσιώσετε σε πράξη, γύρω από την άδικη φορολογία σε ευαγή ιδρύματα;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2022 Νίκος Ι. Νικολόπουλος