Loading...
 Start Page

Αρ.Πρωτ.2399/10-10-2018

 

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών

Η λειτουργία των ιδιωτικών εργαστηρίων όλων των εργαστηριακών ειδικοτήτων που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ είναι ένας καθημερινός αγώνας επιβίωσης και δημιουργεί κλίμα δυσφορίας, αβεβαιότητας και κατάφωρης αδικίας.

 

Οικονομικά «στραγγαλισμένοι και ευτελισμένοι» δηλώνουν οι εργαστηριακοί γιατροί της Δυτικής Ελλάδας όταν αποζημιώνονται με περίπου ένα ευρώ για τη γενική ούρων και αίματος. Από την άλλη οι ακτινολόγοι αποζημιώνονται για έναν υπέρηχο μαστού ή μαλακών μορίων με τιμή μόλις 7 ευρώ.

Μέσω επιστολής την οποία κοινοποιούν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων ζητούν να μπει τέλος στην οικονομική τους εξαφάνιση.

«Ευτελίζετε τους ιδιώτες βιοπαθολόγους όταν ζητάτε να εκτελέσουν μία γενική ούρων ή μια γενική αίματος με τιμή αποζημίωσης από το κράτος σχεδόν ένα ευρώ και απαξιώνετε τους ιδιώτες ακτινολόγους όταν αποζημιώνεται ο υπέρηχος μαστού ή μαλακών μορίων με τιμή μόλις επτά ευρώ για επιστημονική εργασία έως και μίας ώρας» υπογραμμίζουν στη σχετική επιστολή την οποία υπογράφουν η πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτών Εργαστηριακών Ιατρών Δυτικής Ελλάδος (ΣΙΔΕΙΔΕΛ) Κυριακή Κώτσα και η γ. γραμματέας Ιωάννα Ράλλη.

Όπως υπογραμμίζουν, η επιβολή των τριών μνημονίων και η εφαρμογή των μνημονιακών υποχρεώσεων στον οικονομικό προϋπολογισμό για την υγεία από το 2013 μέχρι και σήμερα υπήρξε δραματική.

Κι εξηγούν:

«Με έναρξη την αναδρομικότητα στην ισχύ του clawback και rebate το 2013 και τα δυσθεώρητα ποσά δεδουλευμένων εξετάσεων που το ελληνικό κράτος εν ονόματι του ΕΟΠΥΥ παρακράτησε από τον ιδιώτη εργαστηριακό ιατρό. Την επιβολή πλαφόν ανά ιατρείο στην μηνιαία παροχή ιατρικών υπηρεσιών στους ασθενείς μας. Τη σύναψη σύμβασης με ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες για ολοκλήρωση λογιστικού ελέγχου με ιδία οικονομική επιβάρυνση ενώ θα έπρεπε να γίνει από κρατικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς. Την τραγική υποκοστολόγηση στις εργαστηριακές εξετάσεις που αποτελούν την ραχοκοκαλιά των βιοπαθολογικών αναλύσεων που επιβλήθηκε τον Ιανουάριο του 2016. Την επιβολή ISO και εξωτερικού ποιοτικού ελέγχου που αύξησε τα λειτουργικά κόστη των εργαστηρίων μέσα στην κρίση έως την εξακολουθητική ισχύ του clawback και rebate όλα αυτά τα χρόνια από το 2013, μέχρι και την τελευταία γνωστοποίηση του clawback 2017 που παρακρατείται σε δόσεις από την αρχή του 2018, μαζί με την μηνιαία παρακράτηση από τον συμψηφισμό ανοικτής περίθαλψης 2012-2015 με βεβαιωμένες οφειλές του ΕΟΠΥΥ, ο ιδιώτης εργαστηριακός γιατρός έχει απογοητευτεί, έχει απελπιστεί, έχει ματώσει και έχει στεγνώσει από οικονομικά και ψυχικά αποθέματα».

Επειδή, όπως αναφέρει η διοίκηση του Συλλόγου «όλα αυτά τα χρόνια της ληστρικής επιβολής μέτρων πολλοί συνάδελφοι έκλεισαν τα ιατρεία τους, ενώ πολλοί άλλοι μετανάστευσαν στο εξωτερικό όπου η οικονομική αντιμετώπισή τους από τα αντίστοιχα συστήματα υγείας είναι τουλάχιστον ρεαλιστική και αξιοπρεπής στην επαγγελματική τους ιδιότητα και προσφορά. Όσοι όμως έμειναν στην Ελλάδα και κράτησαν τα εργαστήριά τους ανοιχτά με χίλιους κόπους και δύσκολες αποφάσεις όπως δυστυχώς η απόλυση υπαλλήλων που οδήγησε σε αύξηση του ποσοστού ανεργίας στην χώρα, προστρέχουν τώρα σε εσάς υψώνοντας για άλλη μία φορά φωνή διαμαρτυρίας και κάνοντας έκκληση επιτέλους για δικαίωση».

Ο Σύνδεσμος Ιδιωτών Εργαστηριακών Ιατρών Δυτικής Ελλάδος (ΣΙΔΕΙΔΕΛ) ζητά να: «Καταργήστε την εφαρμογή clawback και rebate, είναι ένα ληστρικό όπλο εξόντωσης, είναι δίκαιη απαίτησή μας να πληρωνόμαστε για κάθε εξέταση που εκτελούμε, επαναφέρετε την κοστολόγηση των εξετάσεων τουλάχιστον στα επίπεδα του ΦΕΚ 1991»

Ερωτάσθε:

1ον Θα καταργήσετε τις εφαρμογές clawboack και rebate;

2ον Θα επαναφέρετε την κοστολόγηση των εξετάσεων σε αξιοπρεπή επίπεδα;

3ον Ποια γενικότερα μέτρα θα λάβετε για να αρθούν οι κρατικές αδικίες σε βάρος των ιδιωτικών εργαστηρίων;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2022 Νίκος Ι. Νικολόπουλος