Loading...
 Start Page

Αρ.Πρωτ.2268/08-10-2018

 

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών

Δεν τίθεται θέμα μεταβίβασης στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) ακινήτων όπως οι αρχαιολογικοί χώροι, τα μνημεία, ο αιγιαλός και οι παραλίες, οι δασικές εκτάσεις και οι περιοχές Natura τόνισε σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύνουσα σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας - ΕΕΣΥΠ (Υπερταμείο) Ράνια Αικατερινάρη. Άρα δεν τίθεται και θέμα πώλησής τους.

Όμως η ίδια απέφυγε να πει οτιδήποτε για το θέμα που ανέδειξε η εφημερίδα «δημοκρατία» σχετικά με το ότι η διαχείριση των εσόδων από τους χώρους πολιτισμού ουσιαστικά περνά στους δανειστές μέσω του Υπερταμείου!

«Υπήρξαν δυστυχώς πολλές παρερμηνείες. Είναι προφανές, βάσει της κοινής λογικής αλλά και της σχετικής νομοθεσίας, ότι αρχαιολογικά μνημεία, αλλά και μια σειρά από άλλες ειδικές κατηγορίες ακινήτων, όπως αιγιαλοί, παραλίες, περιοχές Natura, δασικές εκτάσεις κ.ά., εξαιρούνται και ως εκ τούτου δεν τίθεται θέμα μεταβίβασης.

Αν κάποια διαθέσιμα στοιχεία είναι ανελλιπή ή μη επικαιροποιημένα στις βάσεις δεδομένων του Κτηματολογίου, είναι ώρα να δουλέψουμε για να το αλλάξουμε - για παράδειγμα, όπως γνωρίζετε, δεν έχουν κυρωθεί ακόμη όλοι οι δασικοί χάρτες, ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί και το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο. Συνεπώς το σύνολο των ακινήτων θα επανελεγχθεί όπως αναφέρεται και στο σχετικό ΦΕΚ και σε αυτό δεν χωρούν παρερμηνείες», δήλωσε η κυρία Αικατερινάρη.

Όμως, όπως αποκάλυψε η «δημοκρατία», στον νόμο 4389/2016 αναφέρεται πως η ΕΤΑΔ μπορεί να μην έχει την κυριότητα ενός ακινήτου (π.χ. ενός αρχαιολογικού χώρου ή μνημείου), αλλά μπορεί να το διαχειρίζεται ώστε τα έσοδα να οδεύουν προς το Υπερταμείο (και στη συνέχεια προς τους δανειστές, όπως είχε συμφωνήσει από την αρχή και ο Γ. Παπανδρέου!). Πρόκειται για κάτι που ούτως ή άλλως κάνει σήμερα η ΕΤΑΔ, η οποία ήδη διαχειρίζεται ή/και έχει την κυριότητα σε 538 αρχαιολογικούς χώρους, συνολικής επιφάνειας 6.200.000 τετραγωνικών μέτρων. Και θα συνεχίσει να τους διαχειρίζεται μαζί με πρόσθετους αρχαιολογικούς χώρους ή μνημεία που, όπως φαίνεται, θα αναλάβει με βάση τη συμφωνία με τους δανειστές.

Συνεπώς κάποια από τα 10.119 ακίνητα που μεταφέρθηκαν όπως όπως, με απλούς κωδικούς, στο Υπερταμείο (χωρίς να γνωρίζουν οι υπεύθυνοι ποια είναι αρχαιολογικοί χώροι και ποια όχι) δεν θα μεταβιβαστούν οριστικά στην ΕΤΑΔ. Η τελευταία μπορεί να μην έχει την κυριότητα, αλλά πιθανότατα θα έχει τη διαχείριση και συνεπώς θα εισπράττει τα έσοδα. Ο πρόχειρος κατάλογος του υπουργείου Οικονομικών δεν ξεκαθαρίζει την κατάσταση, αφού δεν υπήρξε ούτε στοιχειώδης επεξεργασία της λίστας, παρά όσα υποστηρίζουν οι αρμόδιοι. Άλλωστε, μετά τον σάλο που προκλήθηκε το Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ) εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για «αρχική λίστα» ακινήτων που παραδέχεται ότι πρέπει να επαναλεγχθεί.

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε:

1. Πότε θα πάψει να υφίσταται πρόχειρος κατάλογος ακινήτων που είναι (;) προς ένταξη στο Υπερταμείο, ώστε να γνωρίζουμε ποια ακίνητα (αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία, παραλίες, δασικές εκτάσεις) παραμένουν στην δικαιοδοσία του Κράτους;

2. Θα επιτρέψετε να παίρνουν τις εισπράξεις, από αρχαιολογικούς χώρους οι δανειστές;

3. Με ποιο τρόπο θα κατοχυρωθεί πως δεν πρόκειται να υπαχθούν στο Υπερταμείο αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία, αιγιαλοί και παραλίες;

4. Η διαχείριση των εσόδων από αρχαιολογικούς χώρους θα οδεύει προς το Υπερταμείο;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος