Loading...
 Start Page

Αρ.Πρωτ. 2590/17-10-2018

 

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών

Αληθείς είναι οι επιθέσεις κατά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ότι τάχα μου φταίει αυτή που έχασε ο κόσμος τα λεφτά του με τη Folli Follie. Ούτως ή άλλως, οι άνθρωποι έχουν πολλή δουλειά για να απασχοληθούν με αυτά τα… μικρά.

Κι αυτό, διότι ασχολούνται με τα νέα γραφεία τους, που θα βρίσκονται στην οδό Ιπποκράτους. Πρόκειται για το κτίριο όπου βρισκόταν η εταιρεία Hondos Παλλάς (πολυκαταστήματα), η οποία έχει πτωχεύσει και δεν σχετίζεται με τη γνωστή αλυσίδα καταστημάτων Hondos Center.

Το νέο συμβόλαιο μίσθωσης του κτιρίου εγκρίθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου από την επιτροπή και πλέον θα ξεκινήσει η διαδικασία μετεγκατάστασης.

Πρώτα, βέβαια, θα γίνουν κάποιες εργασίες αναδιάταξης του χώρου, η μελέτη για τις οποίες ανατέθηκε στην αρχιτέκτονα Μαργαρίτα Τσούκα, συνιδρύτρια του γραφείου Link Architects.

Στο μεταξύ, εγγράφηκε στα βιβλία του Υποθηκοφυλακείου Σπετσών σε δύο ακίνητα ιδιοκτησίας Δημήτρη και Αικατερίνης Κουτσολιούτσου προσημείωση- υποθήκη ποσού 36.450.000 ευρώ υπέρ ελβετικής εταιρίας με την επωνυμία Petrus.

Η εγγραφή έγινε τη 16η Ιουνίου, δηαλδή περί τις έξι εβδομάδες μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου στη Folli Follie, η οποία συγκεντρώνει αυξημένες πιθανότητες να είναι καταδολιευτική.

Είναι ενδεχόμενο ανάλογες προσημειώσεις να έγιναν και σε άλλα ακίνητα ιδιοκτησίας των ως άνω, σε άλλες περιοχές της Ελλάδος.

«Petrus» είναι η λατινική λέξη για την πέτρα (που χρησιμοποιείται σήμερα ως πρώτο συνθετικό για όλα τα «πέτρο-» ονόματα π.χ. «petroleum», «petrochemicals» k.lp.), όπως και ένα εστιατόριο στη Γενεύη.

Μπορεί να είναι και πραγματική εταιρία, αλλά μάλλον με holding μας μοιάζει.

Σε κάθε περίπτωση, ο δόλος προκύπτει σχεδόν αυτονόητα και μόνο λίγο χρόνο θα προσφέρει στους πραγματικούς ιδιοκτήτες των ακινήτων, εάν στοχοποιοηθούν από τα γαλαντόμα σε δικηγορικά έξοδα των ομολογιούχων…

Επειδή, προβάλει ως παλλαϊκό αίτημα η ανάγκη να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι για το σκάνδαλο Folli Follie.

Επειδή, ανησυχεί ο Γκάμπριελ Γκρέγκο, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Quintessential Capital management και σημειώνει ότι οι επιπτώσεις στο Χρηματιστήριο από το σκάνδαλο θα είναι βραχυπρόθεσμες, αλλά είναι πολύ σημαντικό να μην αποφύγουν οι δράστες την τιμωρία, ώστε να μην υποκινηθούν και άλλοι να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

Ο κ. Γκρέγκο εκφράζει την εμπιστοσύνη του στον οικονομικό εισαγγελέα, Γιάννη Δραγάτση, που έχει αναλάβει την εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση, σημειώνοντας ότι δεν έχει λόγο να πιστεύει ότι οι υπαίτιοι δεν θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των πράξεών τους. Ταυτόχρονα, αποδομεί τη γραμμή άμυνας του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου («δεν ήξερα τι έκανε ο πατέρας μου με τη θυγατρική στην Ασία»), τονίζοντας ότι ο CEO του ομίλου όφειλε εκ της θέσεώς του να γνωρίζει τι συμβαίνει στις διεθνείς δραστηριότητες, αλλά και ότι η έρευνα της QCM ανέδειξε και άλλες περιπτώσεις κλειστών καταστημάτων, εκτός Ασίας, που δηλώνονταν ως ανοικτά (για παράδειγμα στις ΗΠΑ). Κατά τον κ. Γκρέγκο, ο Τζ. Κουσολιούτσος έχει τις ίδιες ευθύνες με τον πατέρα του, Δημήτρη, που ήδη παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Γκρέγκο, το «μαγείρεμα» των βιβλίων της Folli Follie κρατά πολλά χρόνια, ίσως και περισσότερα από δέκα. Η παραποίηση των στοιχείων εκτιμά πως άρχισε για να διορθωθούν τα μεγέθη ενός κακού τριμήνου, αλλά από εκείνο το σημείο άρχισε μία χιονοστιβάδα, που οδήγησε σε μία απάτη τεραστίων διαστάσεων.

Κατά την εκτίμησή του, τέλος η Folli Follie είναι μία εταιρία που δεν έχει πολλές ελπίδες να διασωθεί ούτε και είναι πολύ πιθανό να βρεθεί ένας στρατηγικός επενδυτής, που θα υποστηρίξει οικονομικά την αναδιάρθρωσή της.

Ερωτάσθε:

  1. Τελικά οι τράπεζες Alpha, Εθνική, Eurobank και Πειραιώς κήρυξαν και πότε ληξιπρόθεσμο και άμεσα απαιτητό το χρέος των 45.000.000 ευρώ;
  2. Πότε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζήτησε την παρέμβαση εισαγγελέα;
  3. Γιατί καθυστερεί η δικαιοσύνη και οι αρμόδιες αρχές και δεν προχωρούν σε μια γρήγορη παρέμβαση με απαγορευτικά μέτρα για τις διοικήσεις, με συλλήψεις, εντάλματα έρευνας κ.α.;

 Ο Ερωτών Βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
Πολιτικό Γραφείο Αθήνα:
Διεύθυνση: Σέκερη 1, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 3624 992
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2021 Νίκος Ι. Νικολόπουλος