Loading...
 Start Page

Αρ.Πρωτ. 3342/13-11-2018

 

Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

Ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος μίλησε στο ράδιο Λόγος, για το θέμα του διαχωρισμού κράτους-εκκλησίας και ξεκίνησε την πραγματικά ενδιαφέρουσα άποψή του από το πρόσφατο ταξίδι του στις Βρυξέλες και τον πολιτισμένο τρόπο, όπως τον χαρακτήρισε που αντιμετωπίζεται η εκκλησία.

«Το Βέλγιο είναι μια ουδετερόθρησκη χώρα , επειδή αυτός είναι και ο στόχος της συνταγματικής αλλαγής» ανέφερε . «Το κράτος πληρώνει όλους τους ιερείς όλων των αναγνωρισμένων θρησκειών, στο μητροπολίτη παρέχει άδεια υπουργικού αυτοκινήτου, γιατί θεωρείται αξιόλογο αυτό που κάνει, στα βελγικά και ευρωπαϊκά σχολεία διδάσκεται το μάθημα των θρησκευτικών υποχρεωτικά , αλλά το περιεχόμενο και τους καθηγητές τους ορίζει η μητρόπολη και η αντίστοιχη αναγνωρισμένη θρησκεία. Αυτό το κράτος έχει μεγάλο σεβασμό στην εκκλησία, ζητάει πολλές φορές την βοήθειά της», ολοκλήρωσε.

Σε αντιδιαστολή διερωτήθηκε:

 «Γιατί να εμπιστευτώ το κράτος το δικό μας; Πότε υπήρξε αξιόπιστο; Έγινε ένα θέμα για το ταμείο αξιοποίησης εκκλησιαστικής περιουσίας , το οποίο ιδρύθηκε εδώ και τρία χρόνια επί Σαμαρά. Δυστυχώς στην πατρίδα μας ο τρόπος που αντιμετωπίζεται η εκκλησία είναι κομπλεξικός. Στο Βέλγιο είναι πολιτισμένοι, αναγνωρίζουν την ομάδα των ανθρώπων που πιστεύει και τους στηρίζει» τόνισε ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι φιλόθρησκοι, αλλά πολιτισμένοι. «Εμείς εδώ προσπαθούμε κάθε κίνηση να την υπονομεύσουμε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλά για 10.000 θέσεις εργασίας. Αυτοί οι κακοί παππάδες που τόσα χρόνια καταλαμβάνουν θέσεις, τώρα απελευθερώνονται. Αυτή είναι μια ευθεία προσβολή στους ιερείς. Ποιον κοροϊδεύει;» ρώτησε.

«Αυτό το τόσο σημαντικό θέμα, έρχεται στο τέλος μιας κυβερνητικής θητείας, είναι ένα προεκλογικό πυροτέχνημα. Μακάρι να μπορούμε να κουβεντιάσουμε κάποτε στα σοβαρά, όλα γίνονται επιπόλαια, βιαστικά χωρίς μελέτη.

Την Παρασκευή που συνέρχεται η ιεραρχία θα συζητήσουμε».

«Δεν έχει η εκκλησία αντίρρηση, να συνεννοηθεί» τόνισε, αλλά δεν επιθυμεί να συμμετάσχει σε προεκλογικά παιχνίδια. «Εδώ και τρία χρόνια τι κάνουμε; Ας το λύσουμε από την αρχή μιας κυβερνητικής θητείας, να έχουμε το χρόνο να μελετήσουμε και να καταλήξουμε»

Αναφορά έκανε και στη συνάντησή του με τον κ. Τσίπρα, πριν αναλάβει πρωθυπουργός της χώρας: «Δεν μας κάνετε χάρη» του είχε πει. «Η πληρωμή των ιερέων είναι εις ανταπόδοση της εκκλησιαστικής περιουσίας που σε ποσοστό 96% έχει πάρει το ελληνικό κράτος» τόνισε διατυπώνοντας τις επιφυλάξεις της εκκλησίας για την πληρωμή των ιερέων. «Εσείς δώστε μας να αποκαταστήσουμε τους ακτήμονες και εμείς την πληρωμή των ιερέων. Υπάρχει νομική δέσμευση» ,ανέφερε τονίζοντας ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο θα απευθυνθούν στο ευρωπαϊκό δικαστήριο.

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε:

  1. Πως απαντάτε στις τεκμηριωμένες  και εύλογες επισημάνσεις του Μητροπολίτη κ. Παύλου, που δεν ευνοούν τον διαχωρισμό της Εκκλησίας από το Κράτος;
  2. Πώς απαντάτε στην ξεκάθαρη θέση ότι «αν συμβεί» (ψηφισθεί) θα απευθυνθούν στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο;

 

 Ο Ερωτών Βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2022 Νίκος Ι. Νικολόπουλος