Loading...
 Start Page

Αρ.Πρωτ. 3030/02-11-2018

 

 

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης

Η πιο καυτή εκδήλωση του 1ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Καλαβρύτων ήταν αυτή

του Αγροτικού και Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού για το μέλλον της Ελληνικής Φέτας.

 

Η συζήτηση διεξήχθη στο φόντο των ανακοινώσεων που έγιναν κατά την εναρκτήρια τοποθέτηση της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Ολυμπίας Τελιγιορίδου για αύξηση των ελέγχων για τις «ελληνοποιήσεις» γάλακτος, γαλακτοφόρων ζώων και γαλακτοκομικών, καθώς και τα νέα μέτρα πιστοποίησης ποιότητας και προέλευσης.

Αυστηρό ποιοτικό έλεγχο στην εγχώρια παραγωγή φέτας και ιδιαίτερα για τη «Φέτα ΠΟΠ», προκειμένου να μπει επιτέλους ένα φρένο στην πτώση της τιμής και να σταματήσουν τα ‘λουκέτα’ στις συνεταιριστικές, αλλά και ιδιωτικές μονάδες μεταποίησης και παραγωγής γαλακτοκομικών, ζήτησε ο Παύλος Σατολιάς, πρόεδρος του ΑΓΣ Καλαβρύτων και της «ΝΕΑΣ  ΠΑΣΕΓΕΣ». 

Παράλληλα τόνισε ότι η Πολιτεία δεν έχει εξαντλήσει τα περιθώρια αγοράς της αδιάθετης παραγωγής σε γάλα και φέτα από το κράτος και διάθεσής της στα λαϊκά στρώματα μέσω των προγραμμάτων ΤΕΒΑ.        

«Αν δεν πάρουμε μέτρα και δεν πιστοποιηθεί το εξαγόμενο προϊόν, δεν θα καταφέρουμε να προστατεύσουμε τον Έλληνα κτηνοτρόφο. Η Ευρώπη δεν έχει αιγοπρόβειο γάλα, εμείς είμαστε αυτοί που έχουμε, εμείς πρέπει να το στηρίξουμε», ανέφερε ο Θανάσης Παπαδόπουλος, γενικός διευθυντής του ΑΓΣ Καλαβρύτων.

Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στις νέες επενδύσεις του Συνεταιρισμού που έχουν ως στόχο να βελτιωθεί ο ρυθμός απορρόφησης της ντόπιας παραγωγής γάλακτος και να εξασφαλιστεί η διάθεση ποιοτικά επεξεργασμένων ζωοτροφών στους κτηνοτρόφους.

-Στη δική του παρέμβαση ο ιδιοκτήτης Τυροκομείου Παναγιώτης Μηλιτσόπουλος τόνισε ότι «τα τελευταία χρόνια έχουν παρουσιαστεί σημαντικά προβλήματα και στον ιδιωτικό κλάδο, λόγω «της νόθευσης της εγχώριας ζήτησης με ανεξέλεγκτες εισαγωγές λευκών τυριών και την ελληνοποίηση γαλακτοκομικών, με αποτέλεσμα το ντόπιο γάλα και ολόκληρη η φυσιογνωμία της κτηνοτροφικής παραγωγής μας να έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα».

Στις σύγχρονες μορφές οργάνωσης και ανάπτυξης της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, καθώς και τις δυνατότητες που δίνουν η διαχείριση σε περιφερειακό επίπεδο των επιχορηγούμενων δράσεων του ΕΣΠΑ, εστίασε ο Αθανάσιος Πετρόπουλος, στέλεχος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης της Περιφέρειας.

Για τον νέο θεσμικό πλαίσιο που αφορά τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη συμβολή του μέσα από μείωση του ενεργειακού κόστους σε γεωργία και κτηνοτροφία, μίλησε ο Νίκος Μπαλαμπάνης, αντιπεριφερειάρχης.

Μια στροφή των καταναλωτών διεθνώς, την οποία και μπορούμε να εκμεταλλευτούμε, προς το μη αγελαδινό γάλα περιέγραψε στην ομιλία της στο 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Καλαβρύτων η Έφη Τσακαλίδου, καθηγήτρια στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τονίζοντας ότι «το κατσικίσιο γάλα στο οποία η Ελλάδα έχει μια από τις μεγαλύτερες κατά κεφαλή παραγωγές στον κόσμο, διαθέτει εγνωσμένα υψηλή διατροφική αξία».

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε:

1ον Ποια μέτρα προστασίας της Ελληνικής Φέτας προτίθεσθε να λάβετε, για να μην είναι ακάλυπτοι οι παραγωγοί μας απέναντι σε κυκλώματα Ελληνοποιήσεων και λαθρεμπορίας;

2ον Πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τη διάθεση της Φέτας και με τις παράνομες ‘’ελληνοποιήσεις’’ γάλακτος και από ένα άλλο δρόμο, τον δρόμο που έχει ως στόχο μια επιμονή στην ποιότητα και μια νέα έξυπνη πολιτική που θα αναδείξει το brand name της Φέτας Καλαβρύτων;

 

 Ο Ερωτών Βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2022 Νίκος Ι. Νικολόπουλος