Λίστα αντικειμένων
Συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή η επερώτηση των 8 Ανεξάρτητων Βουλευτών, σχετικά με την ύπαρξη ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΟΣ καθώς και τη δυσαρμονία στοιχείων του Κρατικού Προϋπολογισμού, μεταξύ της Τράπεζας της Ελλάδος και του Υπουργού Οικονομικών.
Εκ μέρους του ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ Κόμματος μίλησε ο Γεν. Γραμματέας κ. Νίκος Νικολόπουλος, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε:
Τα δημοσιονομικά στοιχεία της περιόδου Ιανουαρίου-Αυγούστου 2012/2013, που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Τράπεζα της Ελλάδος και το Υπουργείο Οικονομικών, αποκαλύπτουν την χάλκευση των εθνικολογιστικών μεγεθών και την προσπάθεια της ομάδας Στουρνάρα, να ωραιοποιήσει την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.
Τα ερωτήματα που προκύπτουν από τις αντιφάσεις των στατιστικών στοιχείων μεταξύ Τράπεζας Ελλάδος και Υπουργείου Οικονομικών, είναι καίριας σημασίας και προκαλούν πολλά εύλογα ερωτήματα.
Ο κ. Ν. Νικολόπουλος ιδιαίτερα επέμεινε στη βάση των ερωτημάτων λέγοντας:
Επειδή σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος, το πρωτογενές έλλειμμα διευρύνθηκε και για το επόμενο δίμηνο, με αποτέλεσμα ο Κρατικός Προϋπολογισμός να παρουσιάσει πρωτογενές έλλειμμα ύψους 3,21 δις για το οκτάμηνο Ιανουάριος – Αύγουστος του 2013.
Επειδή αντίθετα με τα στοιχεία του Γραφείου του Προϋπολογισμού του Κράτους και της Τράπεζας της Ελλάδος, στα στοιχεία που παρουσίασε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών η κυβέρνηση βλέπει για το ίδιο διάστημα πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,91 δις €.
Επειδή η Τράπεζα της Ελλάδος προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα περιπλέκει περισσότερο την κατάσταση και αδειάζει εντέχνως τον Στουρνάρα και τούτο επειδή προκύπτουν οι ακόλουθες διαπιστώσεις:
Με κριτήριο τη μέθοδο υπολογισμού του ελλείμματος της κεντρικής κυβέρνησης επί ταμειακής βάσης, η Τράπεζα της Ελλάδος συμπεριλαμβάνει στις δαπάνες του Γενικού Κρατικού Προϋπολογισμού (ΓΚΠ) το ποσό των 4.632 εκατομ. ευρώ, που αφορά παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές του ελληνικού δημοσίου προς τρίτους.
Ορθώς η Τράπεζα της Ελλάδος συνυπολογίζει το ποσό αυτό στο σύνολο των δαπανών του ΓΚΠ, καθότι τα 4.632 εκατομ. ευρώ κάλυψαν διάφορες κατηγορίες κρατικών δαπανών.
Συνεπώς, το ερώτημα που ανακύπτει και με ενδιαφέρον αναμένουμε τον κ. Στουρνάρα να απαντήσει στη Βουλή των Ελλήνων, είναι: Γιατί το Υπουργείο Οικονομικών δεν συμπεριλαμβάνει τις δαπάνες των 4.632 εκατομ. Ευρώ Στο σύνολο των δαπανών του ΓΚΠ, με αποτέλεσμα οι δημοσιονομικές δαπάνες να υποεκτιμούνται και άρα να εμφανίζεται πλασματικά μειωμένο το έλλειμμα του ΓΚΠ και κατά προέκταση το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης;
Η Τράπεζα της Ελλάδος επισημαίνει: “Παράλληλα, στο ταμειακό αποτέλεσμα που δημοσιεύει η Τράπεζα της Ελλάδος δεν περιλαμβάνονται έσοδα ύψους 1,5 δισεκ. ευρώ (υποσημείωση 5 στο σχετικό Δελτίο Τύπου της ΤτΕ) από μεταφορά αποδόσεων Ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος”.
Η Τράπεζα της Ελλάδος για λόγους που δεν διευκρινίζει δεν συνυπολογίζει στο σκέλος των εσόδων του ΓΚΠ, το ποσό των 1,5 δις ευρώ.
Γιατί όμως το Υπουργείο Οικονομικών αθροίζει το ποσό των 1,5 δις ευρώ στα συνολικά έσοδα του ΓΚΠ, με επακόλουθο να υπερεκτιμούνται τα δημοσιονομικά έσοδα και κατά προέκταση να υπερεκτιμάται το πρωτογενές αποτέλεσμα του προϋπολογισμού;
Τελικά κ. Στουρνάρα, το πρωτογενές αποτέλεσμα του ΓΚΠ είναι +2,92 ή -1,75 δις ευρώ;
κ. Προβόπουλε και κ. Στουρνάρα, ποιο είναι τελικά το αληθινό πρωτογενές αποτέλεσμα του κρατικού προϋπολογισμού, +2,92, -1,75 ή -3,21 δις ευρώ;
Γιατί το Υπουργείο Οικονομικών ισχυρίζεται ότι την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2013, οι συνολικές δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού επί δημοσιονομικής βάσης ήταν μόνο 37,4 και όχι 93,4 δις ευρώ;
Ποιες κατηγορίες κρατικών δαπανών κάλυψαν τα πιστωτικά έσοδα των 56,0 δις ευρώ;
Μήπως, το μεγαλύτερο μέρος της δαπάνης των 93,4 δις ευρώ, περνά απευθείας στο δημόσιο χρέος, με ιλαροτραγικό επακόλουθο τα κρατικά ελλείμματα να εμφανίζονται τεχνηέντως μειωμένα και ταυτόχρονα το δημόσιο χρέος να σημειώνει ραγδαία αύξηση;
Ο κ. Νικολόπουλος απευθυνόμενος προς τον παριστάμενο Υπουργό κ. Χ. Σταικούρα, επέμενε λέγοντας:
Οι Έλληνες φορολογούμενοι ζητούν να μάθουν σήμερα από τον παριστάμενο υπουργό αν:
-Αμφισβητεί η κυβέρνηση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος;
-Αμφισβητεί η κυβέρνηση το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους που λειτουργεί στη Βουλή;
-Καθώς από την διάσταση των στοιχείων προκύπτει αναμφισβήτητα «μαγείρεμα» των στοιχείων;
-Τελικά, οι κρατικές δαπάνες αυξήθηκαν η μειώθηκαν;
-Το πρωτογενές έλλειμμα της περιόδου Ιανουαρίου-Αυγούστου 2013, ήταν ναι η όχι, δέκα φορές υψηλότερο από την αντίστοιχη περίοδο του 2012;
-Γιατί τα πιστωτικά έσοδα του Κράτους έφτασαν την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου στο θηριώδες ποσό των 55 δις ευρώ;
Τέλος, ο Γεν. Γραμματέας του ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ Κόμματος έκλεισε λέγοντας:
«Είτε ο κ. Στουρνάρας, είτε ο κ. Γ. Προβόπουλος λένε ψέματα αφού ο μεν Υπουργός υποστηρίζει ότι έσοδα και δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού (βλ. «πρωτογενές πλεόνασμα») πάνε καλά, ο δε επικεφαλής της ΤτΕ (και εξίσου θερμός, εξαρχής, υποστηρικτής των μνημονίων) αναφέρει μέσα από τα επίσημα στατιστικά το ακριβώς αντίθετο.
Πώς είναι δυνατόν, όμως κατά τη διάρκεια του 2013, το δημόσιο χρέος να παρουσιάζει εντυπωσιακή άνοδο και ταυτόχρονα ο κ. Στουρνάρας να διατυμπανίζει την μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων;
Δυστυχώς, για τους δεινοπαθούντες πολίτες από την απάνθρωπη κυβερνητική οικονομική πολιτική, το χρέος, η ανεργία, η παραγωγική δομή, η ανασυγκρότηση του δημοσίου, η αποκατάσταση στοιχειώδους κοινωνικής συνοχής, παραμένουν "καυτές πατάτες" σε συνθήκες παρατεταμένης ύφεσης, τα κρατικά χρέη και τα ελλείμματα διογκώνονται με ανησυχητικούς ρυθμούς και γι αυτό το τρίτο μνημόνιο είναι προ των πυλών».
Αρχική Σελίδα | Login | Sitemap | Επικοινωνία |