Loading...
 Start Page
Η αντιπαράθεση των εισηγητών των κομμάτων για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων - Παρέμβαση Γιάννη Στουρνάρα.

Η αντιπαράθεση των εισηγητών των κομμάτων και του υπουργού Οικονομικών, σχετικά με τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) μπορεί να κωδικοποιηθεί όπως παρακάτω:

 

1) "Σε περίοδο απαξίωσης των ακινήτων, η πολιτική φορολογίας πρέπει να επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά με δικαιότερο τρόπο (...) Αν θα έπρεπε να βάλουμε έναν τίτλο στο νομοσχέδιο, αυτός θα ήταν "Περισσότεροι πληρώνουν λιγότερα"" υπογράμμισε η εισηγήτρια της ΝΔ, Φ. Πατριανάκου. "Ο φόρος περιουσίας είναι μέρος της άμεσης φορολογίας και η σχέση της άμεσης φορολογίας προς την έμμεση, καθορίζει και το δίκαιο του φορολογικού συστήματος" σημείωσε ο Γ. Κουτσούκος (ΠΑΣΟΚ).

- "Όταν ξεκινάμε με στόχο να κλείσουμε τις τρύπες του προϋπολογισμού αποκλείεται η δίκαιη φορολόγηση. Πρόκειται για φόρο κατοχής, χωρίς διάκριση μικρής ή μεγάλης περιουσίας" ανέφερε ο Δημήτρης Γελαλής (ΣΥΡΙΖΑ).

- "Είμαστε υπέρ της απαλλαγής των λατρευτικών χώρων από τη φορολογία ακινήτων, αλλά όχι και της εκκλησιαστικής περιουσίας. Η εκκλησιαστική περιουσία δεν φορολογείται" παρατήρησε ο Δ. Αναγνωστάκης (ΔΗΜΑΡ).

- "Φορολογείτε τους δανειολήπτες που οι τράπεζες τους έχουν κάνει παρακράτηση κυριότητας. Γιατί να μην τα πληρώσουν οι τράπεζες, εφόσον αυτές είναι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων;" αναρωτήθηκε ο Νότης Μαριάς (ΑΝΕΛ), κατηγορώντας την κυβέρνηση πως αντί για φορολόγηση των εφοπλιστών προβλέπει "παροχή" 139 εκ. ευρώ από πλευράς τους. "Η φοροαπαλλαγή των εφοπλιστών προβλέπεται στο Σύνταγμα - απάντησε ο Γ. Στουρνάρας. Δύο φορές έγιναν προσπάθειες να συνεισφέρουν οι εφοπλιστές, μία φορά από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή το 1975 και μία πέρσι από τον Αντώνη Σαμαρά. Αυτό που κάνουμε φέτος, δίνει 145 εκ. περισσότερα απ' ό,τι έδιναν μέχρι τώρα".

- "Στα δέκα καταστήματα Κινέζων και Αφρικανών στην περιοχή της πλατείας Κουμουνδούρου, το ΣΔΟΕ εντόπισε παραβάσεις σε όλα και το 30% δεν είχε κανένα παραστατικό" παρατήρησε στην ομιλία του ο Ηλίας Παναγιώταρος (Χρυσή Αυγή).

2) "Το 75% των πολιτών θα πληρώσει λιγότερο από το 2013. Το 15-20% θα πληρώσει περίπου τα ίδια και ένα 5% είναι εκείνοι που κατά κύριο λόγο είχαν μεγάλες περιουσίες σε εντός σχεδίου οικόπεδα, που θα πληρώσουν περισσότερα απ' το 2013" σημείωσε η Φ. Πατριανάκου (ΝΔ).

- "Για οικόπεδα με ευτελή αξία 500 ευρώ, φορολογείτε το τετραγωνικό με 2 ευρώ. Για οικόπεδα δεκαπλάσιας αξίας ωστόσο, η φορολόγηση είναι μόνον 11,3 ευρώ το τετραγωνικό" σημείωσε ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ). "Ενώ εξαιρείτε τον ΕΝΦΙΑ από την φορολογήσιμη ύλη των επιχειρήσεων, δεν προβλέπετε το ίδιο για τα λαϊκά νοικοκυριά" συμπλήρωσε.

- "Διπλός ληστρικός φόρος επιβάλλεται σε εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους. Έχει καμία σχέση η φιλοσοφία αυτή, με τις ιδεολογικές αρχές που μάθατε στο μπλε βιβλιαράκι της Νέας Δημοκρατίας;" ανέφερε απευθυνόμενος προς την κα Πατριανάκου, ο Νίκος Νικολόπουλος (ανεξάρτητος βουλευτής).

3) "Στα κτηνοτροφικά βοηθητικά κτίσματα, μαντριά στάνες, θερμοκήπια κλπ. η φορολόγηση είναι μηδέν. Στα ημιτελή είναι -60% και στους βοηθητικούς χώρους -90%. Για τα αγροτεμάχια, ο κύριος φόρος ξεκινά από βασικό συντελεστή 1 ευρώ ανά στρέμμα και προσαυξάνεται ή μειώνεται. Το 95% των αγροτών ωστόσο, δεν θα πληρώσει πουθενά πάνω από 2,6 ευρώ ανά στρέμμα" παρατήρησε η εισηγήτρια της ΝΔ.

- Οι κυβερνητικοί βουλευτές, διαμαρτυρόσασταν για το προσχέδιο - και το μόνο που καταφέρατε ήταν να μην φορολογηθούν οι στάνες, αλλά το ίδιο ποσό να μεταφέρεται στα αστικά ακίνητα" παρατήρησε ο Δ. Γελαλής.

- "Για το 90% των καλλιεργειών, ο φόρος ανά στρέμμα δεν θα ξεπερνά τα 2,4 ευρώ. Ένα αγρότης με αρδευόμενη καλλιέργεια 20 στρεμμάτων, θα κληθεί να πληρώσει ένα συμβολικό ποσό, όχι πάνω από 40 ευρώ το χρόνο" επανήλθε αργότερα ο Γιάννης Στουρνάρας.

4) "Καταθέσαμε τις προτάσεις μας στον υπουργό Οικονομικών, για ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα και μας είπε πως είναι ανεφάρμοστες, από τη στιγμή που δεν υπάρχει περιουσιολόγιο. Μπήκαμε σε διαπραγμάτευση - και απ' το αρχικό προσχέδιο, ο λογαριασμός που θα πάει στον Έλληνα πολίτη θα είναι πολύ λιγότερος" σημείωσε ο Γιάννης Κουτσούκος (ΠΑΣΟΚ). "Ο αρχικός στόχος για 2,9 δισ., μειώθηκε στα 2,65 δισ." παρατήρησε η Φ. Πατριανάκου.

- "Παγιώνεται η υπερφορολόγηση της μικρής και μεσαίας ιδιοκτησίας. Οι φόροι είναι 6,5 φορές μεγαλύτεροι από την προ κρίσης περίοδο" αντέταξε ο Δ. Γελαλής (ΣΥΡΙΖΑ).

- "Για μας και για τους περισσότερους Έλληνες πολίτες, το ζητούμενο δεν είναι το αν θα αυξηθούν ή θα μειωθούν οι συντελεστές. Το ζητούμενο είναι πώς θα πληρωθούν, όταν ο άλλος δεν έχει να πληρώσει" παρατήρησε ο Ηλίας Παναγιώταρος (Χρυσή Αυγή).

5) "Πετύχαμε να ελαφρύνουμε τους παραγωγούς και τους φτωχούς - να ληφθούν υπόψη τα πραγματικά δεδομένα. Να υπάρχουν εκπτώσεις από το φόρο από 50% έως και 100% για τους πιο ανήμπορους με όριο τις 9000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα και 1000 ευρώ για τη σύζυγο και κάθε παιδί..." σημείωσε ο Γιάννης Κουτσούκος (ΠΑΣΟΚ).

- "Ο άνεργος με τεκμαρτό εισόδημα από μία κατοικία και ένα αυτοκίνητο θα είναι υποχρεωμένος να πληρώσει" απάντησε ο Δ. Γελαλής. Οι ομιλητές της αντιπολίτευσης, επεσήμαναν πως οι εξαιρέσεις ισχύουν μονάχα για όσους δεν χρωστούν στην Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Ο Ν. Μαριάς, επικαλέστηκε δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία, 730.000 ασφαλισμένοι χρωστούν στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ, ενώ 2,6 εκ. φορολογούμενοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Εφορία. "Οι εξαιρέσεις συνιστούν εμπαιγμό" παρατήρησε ο Δ. Αναγνωστάκης (ΔΗΜΑΡ). "Των απαλλαγών εξαιρούνται όσοι δεν έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους και όχι όσοι οφείλουν στο Δημόσιο" διευκρίνισε ο Γιάννης Στουρνάρας. "Θα πρέπει να αφήσουμε να αυξάνονται τα ληξιπρόθεσμα;" αναρωτήθηκε.

6) "Ο ΕΝΦΙΑ αποτελεί πρόσφορο μέσο και για την εξασφάλιση πολύτιμων πόρων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην οποία αποδίδεται το 11,3% των συνολικών εσόδων, ενώ για το μέλλον διερευνούμε την περίπτωση εκχώρησης στους ΟΤΑ του συνόλου των εσόδων του φόρου" σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας.

- "Το 89% του φόρου θα ενισχύσει τα κρατικά έσοδα για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, ενώ θα οδηγήσει σε απόγνωση τα νοικοκυριά" αντέταξε ο Δ. Γελαλής.

7) "Ο φόρος μεταβίβασης μειώνεται από 8-10% που ήταν πριν, στο 3%" ανέφερε ο Γιάννης Στουρνάρας.

- "Μειώνετε το φόρο μεταβίβασης μόνον αν πρόκειται για αγοραπωλησία και όχι για κληρονομιά ή γονική παροχή, όπου παραμένει στα ίδια επίπεδα, απαγορευτικός. Βασικός στόχος του νομοσχεδίου είναι να συγκεντρωθεί η γη σε λιγότερα χέρια και να διευκολυνθεί η αναπαραγωγή του κεφαλαίου" παρατήρησε ο Ν. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ). Απαντώντας, ο Γ. Στουρνάρας παρατήρησε πως "ειδικά προς συγγενείς, οι συντελεστές στις αποχωριστικές πράξεις είναι πολύ μικρότεροι από το 3% λόγω αφορολόγητων χαμηλών συντελεστών. Θέλετε να αυξηθούν;"

"Είναι κοινώς παραδεκτό, ότι ο φόρος επί της κατοχής ακίνητης περιουσίας έχει το χαμηλότερο δυνατό αντίκτυπο στην ανάπτυξη της οικονομίας σε σχέση με τις φορολογίες που επιβάλλονται στις υπόλοιπα αντικείμενα φόρων (όπως το εισόδημα, η κατανάλωση, οι συναλλαγές κτλ)" ανέφερε στην ομιλία του ο Γιάννης Στουρνάρας.

"Τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ του 2014 αναμένεται να κυμανθούν στο επίπεδο του αθροίσματος των εσόδων του ΕΕΤΑ και του ΦΑΠ του 2013 και, βέβαια, πολύ χαμηλότερα από τα έσοδα των συσσωρευμένων φόρων διαφόρων ετών που κλήθηκαν οι φορολογούμενοι να πληρώσουν μέσα στο 2013. Ο ΕΝΦΙΑ σχεδιάστηκε έτσι, ώστε να ελαφρύνει κατοικίες, μαγαζιά, επιχειρήσεις που πλήρωναν μέχρι τώρα, και να φορολογήσει με λογικό τρόπο τα κτίρια και τη γη που δεν πλήρωναν φόρο, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι δημοσιονομικά ουδέτερο" ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών.

Πηγή

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

Copyright © 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος