Loading...
 Start Page
"Ο Οδοντωτός Διακοφτού-Καλαβρύτων / 120 χρόνια": Η ιστορία και το μέλλον του τρένου, στο λεύκωμα του Γιώργου Νάθενα που παρουσιάστηκε στην Αθήνα

Σε μια εξαιρετικής σημασίας εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 18 Ιανουαρίου το απόγευμα στην αίθουσα τελετών του φιλολογικού σωματείου ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ στην Αθήνα, η παρουσίαση του ιστορικού λευκώματος-βιβλίου του Γιώργου Νάθενα "Ο ΟΔΟΝΤΩΤΟΣ ΔΙΑΚΟΦΤΟΥ-ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ / 120 χρόνια" που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Μίλητος".

 

Την παρουσίαση του βιβλίου έκαναν ο καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων κ. Νίκος Μπελαβίλας, ο τ. πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Σιδηροδρόμου κ. Αντώνης Φιλιππουπολίτης και ο Βουλευτής Αχαΐας κ. Ιάσονας Φωτήλας.

 

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Γιώργος Λαζουράς, ο Δήμαρχος Αιγιαλείας Θανάσης Παναγόπουλος, οι Βουλευτές Αχαΐας κ.κ. Θεόδωρος Παπαθεοδώρου και Νίκος Νικολόπουλος, ο πρέσβης της Ελβετικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα κ. R. Hodel, ο Πρόεδρος της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης κ. Δήμος Βαρβιτσιώτης, ο Πρόεδρος της ΓΑΙΑΟΣΕ Αθανάσιος Σχίζας και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Οδοντωτού Γιάννης Καραπαναγιώτης, που εξήραν το έργο του συγγραφέα, αναφερόμενοι παράλληλα και στην ιστορικότητα του Οδοντωτού αλλά και την αναπτυξιακή του προοπτική. Κοινή συνισταμένη όλων των ομιλούντων υπήρξε η αναγκαιότητα της προβολής του Οδοντωτού Σιδηροδρόμου και η συμπόρευση όλων, ώστε να μπει σε λειτουργία δρομολογίων τουριστικού ενδιαφέροντος ο θρυλικός Μουτζούρης. Ήδη η αρχή έγινε πέρσι το Μάιο με τη σειρά εκδηλώσεων "Εν Συρμώ" με φορέα υλοποίησης τη ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. και με τη συνεργασία των Δήμων Αιγιαλείας και Καλαβρύτων, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και φυσικά του ΟΣΕ. Οι εκδηλώσεις "Εν Συρμώ" θα επαναληφθούν και φέτος το Μάιο, ώστε ο εν λόγω μήνας να θεσμοθετηθεί ως αφιερωματικός στο γραφικό τρενάκι και στη σπάνιας ομορφιάς διαδρομή του, σε συνάρτηση με την τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

 

Στον πρόλογο του βιβλίου, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ κ. Κωνσταντίνος Ν. Πετράκης γράφει χαρακτηριστικά: "Φέτος γιορτάζουμε τα 120 Χρόνια του Οδοντωτού Σιδηροδρόμου Διακοφτού- Καλαβρύτων. Ο Οδοντωτός μας, μέσα σε μόλις 22 χιλιόμετρα γραμμής με αξιοθαύμαστη υποδομή και τεχνικά έργα, σκαρφαλώνει 700 ολόκληρα μέτρα σε μια διαδρομή που εναλλάσσονται απίστευτα τοπία και σε ένα περιβάλλον που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη νεώτερη Ιστορία μας σαν Έθνος. Αποτελεί την στενότερη οδοντωτή γραμμή δημόσιας χρήσης στην Ευρώπη και δεν είναι καθόλου υπερβολή να υποστηρίξει κανείς ότι πρόκειται για το νούμερο ένα εξαγώγιμο σιδηροδρομικό προϊόν της χώρας. Ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδας, κληρονόμος και διαχειριστής του Οδοντωτού, φρόντισε έγκαιρα για το ασφαλές πέρασμα της γραμμής στον 21ο αιώνα. Με ριζική ανακαίνιση επιδομής, προμήθεια νέου, σύγχρονου τροχαίου υλικού και εξασφάλιση της λειτουργικής διαθεσιμότητας μουσειακών μηχανών και οχημάτων. Με μεράκι, τεχνογνωσία, σεβασμό στο διατηρητέο χαρακτήρα του Οδοντωτού και πλήρη γνώση του τουριστικού δυναμικού που διαθέτει. Να είστε βέβαιοι ότι κάθε τοπική γραμμή, όσο μικρή και να δείχνει στον εθνικό σιδηροδρομικό χάρτη, κρύβει πίσω της μια συναρπαστική ιστορία, την οποία πιστεύω ότι το παρόν βιβλίο, ξετυλίγει για εμάς με εξίσου συναρπαστικό τρόπο".

 

Στις 202 σελίδες του βιβλίου, παρουσιάζεται με πλούσιο υλικό, το ιστορικό της λειτουργίας του Οδοντωτού Σιδηροδρόμου από την κατασκευή του μέχρι και σήμερα, με αναφορές στον ρόλο του τρένου στις συνδυασμένες μεταφορές στην ευρύτερη περιοχή, τα μεγάλα έργα αναβάθμισής του, οι σταθμοί και τα μηχανοστάσια, τα βαγόνια και φυσικά το μέλλον της σιδηροδρομικής γραμμής μέσα από προτάσεις και μελέτες. Παράλληλα, γίνεται αναφορά στην καταγραφή του Οδοντωτού στην κοινωνική συνείδηση και τις μνήμες των ανθρώπων αλλά και η αποτύπωσή του στη λογοτεχνία, ενώ παρουσιάζεται και οδοιπορικό στο φαράγγι του Βουραϊκού, που έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO.

Πηγή

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

Copyright © 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος