Loading...
 Start Page
«ΠΛΕΟΝ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΤΡΑΓΙΚΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ  ΚΑΙ ΤΩΝ “ΚΤΙΡΙΩΝ - ΒΟΜΒΩΝ” ΕΠΕΛΗΦΘΗ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ»

Νίκος Νικολόπουλος: «Ελπίζουμε έστω και υστερόχρονα, οι υπεύθυνοι

να λογοδοτήσουν ενώπιον του φυσικού Δικαστή τους και οι αρμόδιοι να αναλάβουν επιτέλους τα αναγκαία μέτρα, ενεργώντας χάριν προστασίας της δημόσιας υγείας και της ζωής κάθε συμπολίτη ή συνανθρώπου μας».

 

Ως γνωστόν, στις 04-08-2017 κατέρρευσε το υπόστεγο των παλαιών κρατητηρίων του Λιμενικού Σώματος, ευρισκομένων εντός της λιμενικής ζώνης, στο παλαιό λιμάνι της Πάτρας, στο ύψος των οδών Όθωνος, Αμαλίας και Αγίου Νικολάου, συνεπεία του οποίου έχασε την ζωή του ένας συνάνθρωπός μας, ο οποίος είχε σπεύσει να βρει εκεί ασφαλές καταφύγιο, περιστατικό που έλαβε τεράστια δημοσιότητα από τα τοπικά, αλλά και τα εθνικά ΜΜΕ, με συνέπεια εκτός της απώλειας της ανθρώπινης ζωής, να αμαυρωθεί ακόμη μία φορά η εικόνα τόσο της Χώρας μας, όσο και της πόλης της Πάτρας.

Από τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκαν στα ΜΜΕ και από αρκετά δημοσιεύματα του τύπου, που συνεχώς εμπλουτίζονται καθημερινώς, αλλά και την ανταλλαγή καυστικών ανακοινώσεων μεταξύ των φερόμενων ως εμπλεκόμενων φορέων της διαχειρίσεως του υπόστεγου που κατέρρευσε την προηγούμενη εβδομάδα, στερώντας άδικα την ζωή ενός συνανθρώπου μας, προκύπτει ότι υπάρχουν σοβαρότατες ευθύνες για το συγκεκριμένο περιστατικό, οι οποίες και θα πρέπει να καταλογιστούν σε όποιον ή σε όποιους κατά Νόμον αρμόζει. Μάλιστα, είναι προφανές ότι οι ευθύνες δεν σταματούν εκεί, καθώς παρόμοια «κτίρια-βόμβες» περιμένουν το επόμενο θύμα τους, ενώ θα πρέπει να διερευνηθεί και εάν η απομάκρυνση των επικίνδυνων υλικών από το κατεστραμμένο υπόστεγο διενεργήθηκε νόμιμα και χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία.

Κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς

Για τον λόγο αυτό, σήμερα ο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος, βουλευτής Αχαΐας Νίκος Νικολόπουλος, με τη συνδρομή του νομικού του παραστάτη Δικηγόρου Αθηνών Αλέξανδρου Ι. Φάρου, κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου ενώπιον της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πατρών, ζητώντας την κατά Νόμον διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και την εν συνεχεία άσκηση ποινικής διώξεως στα πρόσωπα που τέλεσαν άδικες και παράνομες πράξεις.

Αυτό βεβαίως που προβληματίζει, είναι ότι η παραπάνω ενέργεια έρχεται σε συνέχεια πλήθους κοινοβουλευτικών ερωτήσεων, δελτίων τύπου και λοιπών παρεμβάσεων του Νίκου Νικολόπουλου προς τα αρμόδια Υπουργεία και τις λοιπές αρχές, οι οποίες δυστυχώς δεν ελήφθησαν υπόψιν κατά τον δέοντα βαθμό, επιβεβαιώνοντας με τον χειρότερο δυνατό τρόπο τα όσα κατά το παρελθόν καταγγέλθηκαν.

Ελπίζουμε έστω και υστερόχρονα, οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν ενώπιον του φυσικού Δικαστή τους και οι αρμόδιοι να αναλάβουν επιτέλους τα αναγκαία μέτρα, ενεργώντας χάριν προστασίας της δημόσιας υγείας και της ζωής κάθε συμπολίτη ή συνανθρώπου μας.

Δεν τηρήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο Νίκος Νικολόπουλος τόνισε: «Πρέπει να σημειωθεί ότι ενώ στον συγκεκριμένο χώρο υποτίθεται πως είχαν ληφθεί μέτρα απαγόρευσης της εισόδου σε αυτόν, καθόσον ήταν γνωστός τοις πάσι ο κίνδυνος καταρρεύσεώς του, κάθε βράδυ εντός του κτηρίου παρείσφρεαν δεκάδες άτομα, είτε αλλοδαποί, είτε χρήστες ναρκωτικών, γεγονός το οποίο επίσης ήταν γνωστό τοις πάσι και εκ του οποίου συνάγεται ότι ο έλεγχος δεν ήταν ενδελεχής ή τα ληφθέντα μέτρα εντελώς επιδερμικά και πρόχειρα. Συνεπώς, ο κατά Νόμον ή εκ συμβάσεως ή έστω και εκ των συνθηκών αρμόδιος για την διαχείριση του επίμαχου ακινήτου -και λοιπών συναφούς καταστάσεως χώρων-, παρέλειψε να τελέσει τις δέουσες ενέργειες και πράξεις, καθώς και να λάβει τα επιβαλλόμενα αναγκαία μέτρα, εξ’ου και θα πρέπει να κληθεί, ώστε εν τέλει να διαπιστωθεί εάν πράγματι τελέστηκε οιαδήποτε άλλη αξιόποινη πράξη, εκτός βεβαίως αυτής της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας.

Υπάρχουν και άλλα ετοιμόρροπα κτίρια!

Είναι, λοιπόν, εγκληματικό ελάττωμα του Κράτους και των φορέων να … τρέχουν όταν ήδη έχει γίνει ένα κακό. Μόνο που τρέχουν και ερίζουν ανοήτως, αλλά και προσπαθούν μάταια να αποποιηθούν ευθύνες που αναλογούν επιμεριστικά στους υπευθύνους.

Το κτίριο των πρώην κρατητηρίων ου Λιμενικού Σώματος είχε σχεδόν προαγγελθεί ότι θα καταρρεύσει και όμως οι φορείς «έπαιζαν» με τις φράσεις . Ένα «επικίνδυνα ετοιμόρροπο κτίριο» το ήθελαν απλά «ετοιμόρρροπο», και αντιστρόφως. Κάπως έτσι χάθηκε υπεραρκετός χρόνος και, κατά τραγική ειρωνεία, το υπόστεγο κατέρρευσε και ενώ λίγες ώρες νωρίτερα είχε υπογραφεί το πρωτόκολλο κατεδάφισης!

Σήμερα διάβασα ότι συσκέφτηκαν εκπρόσωποι όλων των εμπλεκομένων αρμοδίων φορέων (ΟΛΠΑ, Δήμος, Αστυνομία, Λιμενικό), προκειμένου να λάβουν μέτρα για το κτίριο Λιμένα Πατρών, που εκκενώθηκε μετά τον σεισμό του 2008.

Η λήψη πρόσθετων μέτρων, μετά από το τελευταίο τραγικό συμβάν προδίδει έλλειμμα προληπτικής λήψης μέτρων για ένα επικίνδυνο κτίριο, όπου μέχρι τώρα «τρύπωνε» κόσμος στο εσωτερικό του και ο χώρος μπροστά από αυτό, χρησίμευε ως παρκινγκ!

Υπάρχουν και άλλα κτίρια εντός της λιμενικής ζώνης που (πολύ φοβάμαι) αντιμετωπίζονται με ελαφρότηττα και επιπολαιότητα.

Τσακώνονται για να αποποιηθούν τις ευθύνες τους

Ωστόσο, αντί ο αρμόδιος φορέας, όποιος και εάν είναι αυτός, έστω και καθυστερημένα και μετά το θάνατο ενός συνανθρώπου μας, να αναλάβει δράση, είναι ακόμη πιο θλιβερό ότι έως και σήμερα είμαστε θεατές μίας «δημόσιας αντιδικίας» μεταξύ του Οργανισμού Λιμένος Πάτρας (Ο.Λ.ΠΑ.) και του Δήμου Πάτρας, οι οποίοι ανταλλάσσουν οργισμένες δηλώσεις κτλ, αντί να αναλάβει έκαστος τις ευθύνες που του αναλογούν και στον βαθμό που του αναλογούν. Ενδεικτικά δε, προσκόμισα το από 06/08/2017 Δελτίο Τύπου του Δήμου Πάτρας,μέσω του οποίου ο Δήμος απεμπολεί κάθε εις βάρος του ευθύνη, το από 06-08-2017 δημοσίευμα της εφημερίδας «Πελοπόννησος», σχετικό δημοσίευμα του tempo24.gr, καθώς και του http://www.skaipatras.gr/2017/08/07/patra-sfazonte-dimos-ke-ol-pa-gia-to-ypostego-pou-katerrefse-ekstratia-psevdous-ke-parapliroforisis/, καθώς και ενδεικτικά την υπ’ αριθμ. πρωτ. 2255/27-12-2016 Ερώτησή μου προς τον Υπουργό Υγείας, μετά του από 14-02-2017 Δελτίου Τύπου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, έγγραφα που κρισιολογούνται ως αναγκαία προκειμένου να διαπιστωθεί αρμοδίως η τέλεση οιουδήποτε ποινικού αδικήματος ή έστω να εκκινήσει η σχετική εξ Υμών εισαγγελική έρευνα».

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2023 Νίκος Ι. Νικολόπουλος