Loading...
 Start Page
Νίκος Νικολόπουλος: «Γιατί δεν καταλαβαίνει ο κ. Κατρούγκαλος ότι ο Ράμα  είναι αμετανόητος»;

Από το γραφείο τύπου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδας δόθηκε στη δημοσιότητα το παρακάτω ενημερωτικό δελτίο:

Τα συγκεκριμένα ερωτήματα του Νίκου Νικολόπουλου για το προγκρόμ διώξεων των Βορειοηπειρωτών από την Αλβανική Κυβέρνηση, απαντήθηκαν από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο, δυστυχώς, με διπλωματική μετριοπάθεια…

Θυμίζουμε ότι στην ερώτησή του ο Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής υπογράμμισε ότι στη Χειμάρρα, αλλά και σε άλλες πόλεις της Βορείου Ηπείρου, οι μπουλντόζες του Ράμα εργάζονται νυχθημερόν και ισοπεδώνουν τους κόπους μιας ζωής δεκάδων βορειοηπειρωτών. Κατεδαφίζονται ξενοδοχεία, επιχειρήσεις, σπίτια και υλοποιείται το σχέδιο του Ράμα, που προβλέπει απηνή διωγμό και εξόντωση των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου!

Εξ’ άλλου, τα ερωτήματα ήταν σαφή και σταράτα. Τα παραθέτουμε:

1. Έχετε αντιληφθεί την σοβαρότητα του προβλήματος;

2. Νομίζετε ότι εξαντλείται ο ρόλος και το χρέος σας σε μια- δυο τυπικές ανακοινώσεις διαμαρτυρίας;

3. Έχετε ενημερώσει την Ε.Ε. και στους αρμόδιους φορείς της για την εξοντωτική και απάνθρωπη συμπεριφορά του Ράμα;

4. Ποιες ουσιαστικές, επιτέλους, πρωτοβουλίες προτίθεσθε να αναλάβετε για να μην νοιώθουν οι Βορειοηπειρώτες ότι είναι εγκαταλελειμμένοι και απροστάτευτοι;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: «Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΡΟΜΟ»

Στα συγκεκριμένα ερωτήματα του ανεξάρτητου βουλευτή, η απάντηση του Γιώργου Κατρούγκαλου, είναι, αυτούσια, η εξής:

«Ο σεβασμός των δικαιωμάτων των ομογενών μας αποτελεί αρχή υψίστης σημασίας για την Ελληνική Κυβέρνηση. Έχουμε καταστήσει σαφές προς την αλβανική πλευρά, καθώς και προς τους Ευρωπαίους συνομιλητές μας, ότι η χώρα μας αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην προάσπιση και κατοχύρωση, σε νομοθετικό επίπεδο και κυρίως ουσιαστικά, των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, σε ολόκληρη την αλβανική επικράτεια.

Η οικοδόμηση κράτους δικαίου και η προστασία των μειονοτικών δικαιωμάτων στην Αλβανία, η οποία συνδέεται άμεσα με την προάσπιση των περιουσιακών δικαιωμάτων των μελών των μειονοτήτων, έχουν ορισθεί από το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ ως προϋποθέσεις για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας. Συγκεκριμένα, η ΕΕ υπογραμμίζει την ανάγκη ίσης μεταχείρισης όλων των μειονοτήτων και ακώλυτης άσκησης των δικαιωμάτων τους σε όλη την αλβανική επικράτεια, καθώς και την ανάγκη εξασφάλισης των περιουσιακών δικαιωμάτων των μελών τους.

Εν προκειμένω, οι κατεδαφίσεις πραγματοποιήθηκαν εν μέσω τουριστικής περιόδου, παρά τις αντίθετες νομοθετικές προβλέψεις που απαγορεύουν παρόμοιες δραστηριότητες κατά το εν λόγω χρονικό διάστημα, και ενώ εξακολουθούσε να υφίσταται μερική εκκρεμοδικία, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνει ότι η Αλβανία δεν συμμορφώνεται προς τις απαιτήσεις του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ.

Εν κατακλείδι, όπως τονίσθηκε και στην από 26ης Ιουλίου σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, της Αλβανίας συμπεριλαμβανομένης, υπό τον όρο ότι οι χώρες αυτές παραμένουν προσηλωμένες στους ευρωπαϊκούς κανόνες και στις αρχές του κράτος δικαίου. Οποιαδήποτε παραβίαση των παραπάνω αρχών από υποψήφιο κράτος σημαίνει ότι το κράτος αυτό δεν επιθυμεί κατ' ουσία τον ευρωπαϊκό του δρόμο».

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΜΕ ΦΡΑΣΤΙΚΕΣ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΔΕΝ ΒΟΗΘΑΜΕ ΤΟΥΣ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΕΣ

Σχολιάζοντας, την απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, ο Αχαιός ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος τόνισε:

«Από την μια πλευρά έχουμε επέλαση του Έντι Ράμα, που υφαρπάζει περιουσίες Ελλήνων στη Χειμάρρα και από την άλλη ο κ. Κατρούγκαλος κάνει απλώς υποδείξεις στην Αλβανία, προειδοποιώντας ότι δεν θα μπει στην Ε.Ε., αν δεν συμμορφωθεί με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Με τέτοιες αντιδράσεις, όμως, δεν παρέχεται βοήθεια στους Βορειοηπειρώτες. Ο Ράμα «δεν παίρνει από λόγια» και διπλωματικές προειδοποιήσεις.

Δεν υπονοώ, φυσικά, ότι πρέπει να πάρουμε τα όπλα. Αντίθετα, υποστηρίζω ότι πρέπει να καταστεί σαφές στον Αλβανό Πρωθυπουργό, όχι μόνο από εμάς, αλλά από σύσσωμη την Ευρωπαϊκή ηγεσία, ότι οι… «ταρζανιές» του θα έχουν βαριές επιπτώσεις στην Ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας.

Πριν μία εβδομάδα ο Ράμα συναντήθηκε με την Ιταλό πρωθυπουργό και αμέσως μετά δήλωσε ότι «στα μέσα Μαρτίου του 2018 θ’ αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις ένταξης της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση»!

Τι δεν καταλαβαίνει ο Κατρούγκαλος; Δεν καταλαβαίνει ότι ο Ράμα είναι αμετανόητος; Δεν καταλαβαίνει ότι αγνοεί τις διπλωματικές αντιδράσεις μας, επειδή είναι «γλυκανάλατες»;

Άλλη αντιμετώπιση θέλει ο Αλβανός Πρωθυπουργός για να συμμορφωθεί. Ας το καταλάβουν, άπαξ δια παντός, ο Τσίπρας, ο Κοτζιάς και ο Κατρούγκαλος».

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
Πολιτικό Γραφείο Αθήνα:
Διεύθυνση: Σέκερη 1, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 3624 992
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2021 Νίκος Ι. Νικολόπουλος