Loading...
 Start Page

Αρ.Πρ.:2356 /3/01/17

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

 

 

Το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα Ελλάδος συμμετείχε στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Θανάσης Παναγόπουλος, με κυρίαρχο θέμα τις σοβαρές επιπτώσεις των συγκοινωνιακών έργων στα όρια του Δήμου Αιγιαλείας, με σημείο αιχμής την μη πρόβλεψη της απορροής των ομβρίων υδάτων και τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει από τους εργολάβους, οι οποίες καθιστούν πολλά σημεία επικίνδυνα για πλημμυρικά φαινόμενα, με καταστροφικές συνέπειες για σπίτια και καλλιέργειες.

Για την δικής σας ενημέρωση αλλά κυρίως για τις άμεσες ενέργειές σας , σας ενημερώνουμε εν συντομία ότι αναφέρθηκαν τα εξής:

Απορροή όμβριων υδάτων

Οι υδραυλικές μελέτες και των δύο έργων έχουν γίνει με τις παρακάτω συμβατικές παραδοχές:

1. Το υδραυλικό φορτίο δεν αυξάνεται σημαντικά

2. Η κατασκευή των έργων θα ασχοληθεί με τη διευθέτηση των ομβρίων υδάτων μέσα στα όρια απαλλοτρίωσης των έργων.

3. Οι υπάρχοντες αποδέκτες εξυπηρετούσαν έως τώρα την περιοχή, άρα θα εξυπηρετήσουν και τις νέες κατασκευές αρκεί να συλλέξουμε τα νερά και να τα οδηγήσουμε εκεί.

4. Η κεντρική διοίκηση ή η Περιφέρεια θα ασχοληθούν με το όποιο πρόβλημα διαχείρισης των λεκανών απορροής και των απαιτούμενων έργων στους αποδέκτες των όμβριων υδάτων.

Επειδή όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική , συγκεκριμένα :

1. Το υδραυλικό φορτίο έχει αυξηθεί

2. Οι μη απορροφητικές επιφάνειες έχουν υπερδιπλασιαστεί

3. Το υδραυλικό φορτίο έχει αυξηθεί σημαντικά λόγω αύξησης των μην απορροφητικών επιφανειών της Ολυμπίας Οδού, καθώς και της Ν.Σ. γραμμής. Αυτό προκύπτει αβίαστα και από την διαστασιολόγηση των τάφρων οι οποίες κατασκευάζονται.

4. Οι βροχοπτώσεις έχουν γίνει απότομες – Τεράστιες παροχές σε πολύ μικρό χρόνο

5. Οι υπάρχοντες αποδέκτες έχουν καταστραφεί και δεν έχουν ποτέ οριοθετηθεί

6. Η κατάτμηση και διασπορά της ευθύνης για το πρόβλημα, οδηγεί στη διαιώνισή του.

7. Οι υπάρχοντες αποδέκτες είναι σε κακή κατάσταση, έχουν πολύ μικρότερες διαστάσεις από τις νέες τάφρους, οι οποίες καταλήγουν σε αυτούς και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να παραλάβουν τα προβλεπόμενα όμβρια ύδατα. Εάν δε συνυπολογίσουμε τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα των τελευταίων ετών πρέπει να ανησυχούμε και να προετοιμαστούμε κατάλληλα.

8. Δε γίνεται μια τάφρος 2,00 * 2,00 μ να απολήγει σε υδραύλακα 0,40 χ 0,40 μ.

 

Επειδή, το πρόβλημα δεν είναι άλλο από την απορροή των υδάτων που συγκεντρώνονται σε μεγάλα φρεάτια, αλλά δυστυχώς καταλήγουν σε μικρά αυλάκια αφού οι κατασκευαστικές εταιρίες δεν ήθελαν να ξεφύγουν από τα όρια απαλλοτριώσεων για ευνόητους λόγους.

Επειδή , οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες, γι αυτό ότι είναι να γίνει θα πρέπει να ολοκληρωθεί πριν παραδοθούν οι συγκοινωνιακοί άξονες.

Επειδή, απορρίφθηκε η πρόταση του Υπουργείου να δοθούν χρήματα στο Δήμο για να υλοποιήσει μικρές παρεμβάσεις που δε θα λύσουν το πρόβλημα και επικράτησε η άποψη πως μόνο ο Υπουργός Υποδομών μπορεί να δώσει λύση.

 

Κατόπιν των ανωτέρω , ερωτάσθε :

- Θα προχωρήσετε σε μελέτη “σκούπα” που θα λύνει όλα αυτά τα προβλήματα ; Συγκεκριμένα θα προχωρήσετε σε χρηματοδότηση και υλοποίηση των απαιτούμενων αντιπλημμυρικών έργων, ίσως με κάποια εργολαβία 'σκούπα' και όχι όμως με φορείς υλοποίησης τον Δήμο ή την Περιφέρεια αλλά το ίδιο το Υπουργείο, με τη συμβολή των εργολάβων που βρίσκονται ακόμα στην περιοχή και που θα διευκολύνουν-επιταχύνουν την όλη διαδικασία;

 

- Θα πραγματοποιήσετε άμεσα συνάντηση με τους αρμόδιους φορείς, έτσι ώστε να ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις με σκοπό να εξαλειφθούν τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα που παρουσιάστηκαν κατά μήκος της Εθνικής Οδού τα τελευταία χρόνια;

 

Ο ερωτών βουλευτής

 

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

Copyright © 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος