Loading...
 Start Page

Αρ.Πρ.:2355/3/01/17

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

 

 

Ο Υπουργός Νίκος Παππάς πριν λίγους μήνες από το βήμα της Βουλής, είχε απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση μου, λέγοντας πως: «Πλανώνται όσοι νομίζουν ότι θα εξεύρουν τρόπους υπέρβασης της νομιμότητας. Οι καναλάρχες νομίζουν ότι η δημόσια περιουσία υπάρχει για να τους υπηρετεί και ότι μπορεί κανείς να έχει ιδιωτική επιχείρηση, η οποία να βρίσκεται δυστυχώς στα «κλοπιμαία» και στα «δανεικά και αγύριστα».

Όμως μπαίνουμε στο 2017 και το γλεντοκόπι καλά κρατεί.

Το νεοδιορισθέν διακομματικό ΕΣΡ παραμένει θεατής, μιας παράνομης κατάστασης απόλυτου χάους και αδιαφάνειας, όσον αφορά, τόσο στην κατάληψη των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων, όσο και στην μη είσπραξη των αναμενόμενων εσόδων από το Ελληνικό Δημόσιο, λόγω της ουσιαστικής «υπενοικίασης» της χρήσης ενός Δημόσιου αγαθού προς ιδιώτες, που ονομάζεται: «Ραδιοτηλεοπτικές Συχνότητες».

Είναι απορίας άξιον, το προκύψαν μετά από διακομματικό αλισβερίσι «πολλά υποσχόμενο» ΕΣΡ, γιατί καθεύδει και δεν έχει εφαρμόσει την απόφαση 3578/2016 του ΣΤΕ όσον αφορά τις τηλεοπτικές συχνότητες, «θεμάτων» δε, «μεριμνά και τυρβάζει περί πολλά, ενός δε έστι χρεία…» κατά το ευαγγελικό ρηθέν!

Δεν είναι δυνατόν να διανοηθεί ο νομοταγής και σκληρά φορολογούμενος Έλληνας πολίτης ότι τα νέα μέλη του ΕΣΡ αγνοούν πως η συνεχιζόμενη ανοχή της λειτουργίας τηλεοπτικών σταθμών, οι οποίοι ιδρύθηκαν και λειτούργησαν παρανόμως αντίκειται (!) προς το Σύνταγμα, όταν μάλιστα επικεφαλής του νέου ΕΣΡ διορίστηκε συνταξιούχος πρώην Πρόεδρος του Αρείου Πάγου.

Οι πολίτες ρωτούν: Οι καλά αμειβόμενοι συνταξιούχοι και μη που ορκίστηκαν να υπερασπιστούν τα συμφέροντα του δημοσίου, για πόσο καιρό ακόμα θα επιτρέπουν το «τζάμπα»;

Είναι, μάλιστα αξιοσημείωτο, ότι μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου έχουν αναφερθεί με πλήθος ερωτήσεων κοινοβουλευτικού Ελέγχου στο γνωστό ζήτημα της παράνομης εκπομπής και λειτουργίας τους, κάτι το οποίο ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως «αεροπειρατεία».

Ο Υπουργός Νίκος Παππάς την 1η Ιουλίου 2016, από το βήμα της Βουλής, είπε μεταξύ άλλων: «Νομίζω ότι πρέπει να αναγνωριστεί από εσάς κ. Νικολόπουλε, ότι αυτή η Κυβέρνηση και στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών και στο θέμα του πως διαχειρίζεται τα ζητήματα της τηλεοπτικής διαφήμισης και των παρεμβάσεων που κάνει, έχει κάνει βήματα προς την σωστή κατεύθυνση, διότι και το τέλος χρήσης συχνοτήτων έχουμε εισπράξει και τον φόρο διαφήμισης».

Παρεμπιπτόντως δε, στην ίδια συνεδρίαση, ο Υπουργός Ν. Παππάς αναφερόμενος στην κλοπή της τηλεοπτικής εικόνας του ΣΚΑΙ από την ΕΡΤ κάλεσε τον πολιτικό κόσμο, αυτές τις κρίσιμες ώρες να υψώσει το ανάστημα του και να προστατέψει το δημόσιο συμφέρον λέγοντας ότι: «Η ΕΡΤ έχει προχωρήσει στην αποστολή εξωδίκων και θα προχωρήσει στην κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς για το συμβάν. “Δεν θα το αφήσουμε να περάσει έτσι” υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Υπουργός.

Επίσης στις 29 Αυγούστου 2016 είπε ο κ. Παππάς, ότι η κυβέρνηση, από τον Γενάρη του 2015 έχει καταλογίσει 50 εκ. ευρώ από το τέλος χρήσης συχνοτήτων και το φόρο διαφημίσεων, κάτι που δεν έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και όπως σημείωσε, πρόκειται για φόρους που είχαν ψηφιστεί και δεν καταλογίζονταν.

Δυστυχώς και παρά τον διορισμό του ΕΣΡ, οι όροι της Διαφάνειας και νόμιμου Ανταγωνισμού, που υποτίθεται ότι οφείλουν να υπάρχουν, για την επί ίσοις όροις διάθεση ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων προς επικερδή εκμετάλλευση από ιδιώτες, λείπουν ακόμα.

Το καθεστώς εμπλοκής των παραγόντων που σχετίζονται με την παραγωγή τηλεοπτικού προγράμματος (πχ τηλεοπτικοί σταθμοί) αλλά και με την ψηφιακή μετάδοση του τελικού “προϊόντος” (πχ DIGEA), παρά τις υποσχέσεις δεν άλλαξε, έτσι ώστε να διαμορφωθούν συνθήκες νομιμότητας και επί ίσοις όροις μεταχείρισης περί τη διάθεση ή την εκμετάλλευση τηλεοπτικού σήματος για κάθε εμπλεκόμενο μέρος.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω , ερωτάσθε:

- Καταβάλλεται το τέλος χρήσης συχνοτήτων και ο φόρος διαφήμισης;

 

- Έχουν ερωτηθεί οι νομικές υπηρεσίες εάν τα μέλη του ΕΣΡ υπέχουν και ατομικής ευθύνης (ποινικής και αστικής) για τη ζημία που υφίσταται το δημόσιο από τη μη είσπραξη τελών από τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες, αλλά και τα έσοδα από το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες; Αν δεν έχουν ερωτηθεί, προτίθεστε να τις ρωτήσετε;

 

Ο ερωτών βουλευτής

 

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
Πολιτικό Γραφείο Αθήνα:
Διεύθυνση: Σέκερη 1, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 3624 992
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2021 Νίκος Ι. Νικολόπουλος