Loading...
 Start Page

Αρ.Πρ.:3793/28/02/2017

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

 

 

Δεκάδες τα «καυτά» και αναπάντητα ερωτήματα, πίσω από τα οποία «ρέουν» τεράστια οικονομικά συμφέροντα που πρέπει να τύχουν ποινικής διερεύνησης, αλλά και των επιβεβλημένων εξ του κανονισμού της Βουλής απαντήσεων από τους συναρμόδιους Υπουργούς, που αφορούν τις επιδόσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Περισσότερες από 60 ερωτήσεις του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος στην Βουλή τα τελευταία χρόνια και επανέρχομαι γιατί υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με καθυστέρηση στην επιβολή προστίμων σε βάρος εταιριών και πολυεθνικών που έχουν παρανομήσει.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, όπου χρειάστηκαν 10 ολόκληρα χρόνια .. για να βάλουν πρόστιμο 31 εκ. ευρώ και 2 χρόνια για να την… καθαρογράψουν!

Επειδή εάν είχε επιβληθεί πολύ πιο γρήγορα το πρόστιμο, θα ήταν το Δημόσιο ωφελημένο κατά 14 εκατ. ευρώ και δεν θα κατείχε επί μακρόν παράνομα η Αθηναϊκή Ζυθοποιία το 90% της αγοράς, που σήμερα -σύμφωνα με τον κ. Κυριτσάκη- βρίσκεται στο 50% και τούτο διότι όπως είπε έκανε τελικά τη δουλειά της, η Επιτροπή Ανταγωνισμού όμως με εξοργιστική, καθυστέρηση.

Επειδή ήδη από τις 6/12/2016, ύστερα από δική μου αναφορά στις 7/12/2015 προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με τις αδικαιολόγητες για τον κοινό νου καθυστερήσεις στην υπόθεση της Μπύρας, διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση για Κακούργημα όπως αποκάλυψε ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Δ. Παπαγγελόπουλος στη Βουλή , που θεμελιώνεται ακόμα περισσότερο από τα στοιχεία που ο ίδιος ο κ. Κυριτσάκης αποκάλυψε στις 31/1/2017 στην Βουλή, που τεκμηριώνουν την μέγιστη ζημιά των Καταναλωτών και του Δημοσίου από την απαράδεκτη καθυστέρηση στην έκδοση απόφασης.

Επειδή επίσης όπως ο ίδιος αποκάλυψε λόγω του «κόφτη» το πρόστιμο που επεβλήθη ήταν μόλις το 10% των πωλήσεων της εταιρείας, ήτοι 31 εκ. ευρώ.

Επειδή από τα στοιχεία που κάποιος εύκολα βρίσκει στο διαδίκτυο, αν η απόφαση είχε εκδοθεί 4 χρόνια νωρίτερα, το πρόστιμο θα ήταν περίπου 15 εκ. ευρώ μεγαλύτερο και άρα, 15 εκ. ευρώ έμειναν στην τσέπη της πολυεθνικής.

Επειδή επίσης ο κ. Κυριτσάκης επικαλείται δικαστικές αποφάσεις για την καθυστέρηση στην υπόθεση της Μπύρας, οφείλει ο Υπουργός Δικαιοσύνης να τις αναζητήσει και να τις φανερώσει στη Βουλή αυτές τις δικαστικές αποφάσεις, ώστε να διαλυθεί η σύγχυση που προκύπτει από το απόσπασμα των Πρακτικών της 31ης Ιανουαρίου 2017, στο οποίο μιλάει την μη ανάρτηση των δικαστικών αποφάσεων στην ιστοσελίδα και έτσι αποδέχεται εμμέσως ότι υπήρχε πρόβλημα εφαρμογής του Νόμου και δικαιολογείται λέγοντας ότι υπήρχε «λάθος τεχνικό» και φυσικά να ενημερωθεί το σύνολο του ελληνικού λαού ως προς τις παραδοχές των αποφάσεων αυτών.

Επειδή πρέπει να μας πείτε κ. Υπουργέ, εάν πράγματι υφίστατο «τεχνικό λάθος» και εάν ναι, ποιο ήταν αυτό που οδήγησε στην μη εφαρμογή της Νομοθεσίας, καθώς και εάν θα διαταχθεί σχετική ΕΔΕ.

Επειδή αυτοί που κερδίζουν όταν σημειώνονται καθυστερήσεις ή δυσλειτουργίες στην Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι τα καρτέλ, οι εγκληματίες με τα λευκά κολάρα που καταληστεύουν τον Έλληνα Καταναλωτή και διαλύουν τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις με εκβιασμούς και αθέμιτες πρακτικές.

Επειδή εκτός από την Δικαιοσύνη και τους Οικονομικούς Εισαγγελείς έχουν υποχρέωση να ασχοληθούν και οι συναρμόδιοι Υπουργοί με το ποιοι ευθύνονται και ποιοι είναι αυτοί που κερδίζουν εις βάρος του ελληνικού δημοσίου … από τις καθυστερήσεις…

Επειδή περιέργως δεν εκκλήθηκαν οι προτεινόμενοι, από εμένα, μάρτυρες στην δικογραφία με αριθμό Ω2015/198 που απέρριψε την αρχειοθέτησή της η Εισαγγελία Εφετών και στην συνέχεια διατάχθηκε νέα και όμως πληροφορούμαι οτι στις 21/2/2017 επανυποβάλεται η δικογραφία για αρχειοθέτηση.

Επειδή οι μάρτυρες είναι άνθρωποι υψηλής αξιοπιστίας, ο ένας δε εξ αυτών ανώτατος Δημόσιος υπάλληλος, με σημαντική προϋπηρεσία στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και με πλήρη γνώση (από όσο έχω πληροφορηθεί) των στοιχείων εκείνων που τεκμηριώνουν ζημία του Δημοσίου άνω των 15 εκατομμυρίων ευρώ.

Επειδή τέλος σπουδαίοι δικαστικοί λειτουργοί θεωρούν αδιανόητο να ανοίγει ένα σοβαρό ζήτημα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, κατόπιν των αόριστων καταγγελιών του Προέδρου της και ταυτόχρονα κατόπιν και της δικής μου μηνυτήριας αναφοράς επί αυτών των καταγγελιών, να τίθεται για διερεύνηση ένα σοβαρότατο ζήτημα ζημίας εκατομμυρίων του Δημοσίου και όμως να προτείνεται «να μπει στο αρχείο», εάν ευσταθεί η σχετική ενημέρωσή μου, χωρίς επαναλαμβάνω να κληθεί ούτε ένας μάρτυρας «κατηγορίας» και φυσικά ούτε καν εγώ.

Καλείστε κ. Υπουργέ της Δικαιοσύνης να απαντήσετε με βάση όλα τα παραπάνω αναφερόμενα:

1ον Ποιοι ευθύνονται και γιατί καθυστέρησαν πολλές υποθέσεις μεγάλου οικονομικού ενδιαφέροντος για το Δημόσιο στην Επιτροπή Ανταγωνισμού;

2ον Έχει χάσει πράγματι ή όχι το Ελληνικό Δημόσιο εκατομμύρια ευρώ από την καθυστέρηση αυτών των υποθέσεων;

3ον Ποια είναι η προτεραιοποίηση υποθέσεων και ποια είναι τα κριτήρια γι’ αυτές που κάνει τόσο λόγο ο κ. Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού;

4ον Είναι αληθές ή ψέματα ότι η εν λόγω δικογραφία, η οποία αποτέλεσε την πηγή των διαμαρτυριών του κ. Κυριτσάκη, με το τεράστιο ενδιαφέρον που έχει για το Δημόσιο Συμφέρον, οδεύει προς το αρχείο χωρίς να έχει κληθεί ουδείς ως μάρτυρας πέραν της ιδίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού;

5ον Εσείς κ. Υπουργέ ζητήσατε από την ηγεσία της Δικαιοσύνης να ερευνηθεί αυτή η υπόθεση σε βάθος και εάν ναι, χωρίς την κλήση των προτεινομένων μαρτύρων θεωρείται σύνηθες και δεοντολογικό ότι μια δικαστική έρευνα κακουργηματικού χαρακτήρα που αφορά το Δημόσιο μπορεί να μπει στο αρχείο;

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2022 Νίκος Ι. Νικολόπουλος