Loading...
 Start Page

Αρ.Πρ.:3912/6.3.2017

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

 

Το άκρως επιβαρυμένο εσωτερικό περιβάλλον ασφάλειας, με χρήση βαρέως οπλισμού, όπως ΑΚ-47 Καλάσνικοφ (τελευταίο κρούσμα η επίθεση στο λογιστήριο της εταιρείας Υφαντής), και η εισροή στη χώρα τα τελευταία 20 χρόνια τεράστιων ποσοτήτων λαθραίων όπλων έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ερωτημάτων για το επίπεδο εσωτερικής ασφάλειας.

Αυτή τη στιγμή υπολογίζονται σε πάνω από 100.000 τα αυτόματα τυ¬φέκια εφόδου ΑΚ-47 Καλάσνικοφ που βρίσκονται λαθραία στη χώρα, ενώ σε αυτά δεν περιλαμβάνονται τα κάθε λογής πιστόλια, περίστροφα, χειροβομβίδες, πάσης φύσεως εκρηκτικά κ.λπ.

Σχεδόν 21.000 παράνομα όπλα δια¬φόρων ειδών, περισσότερα δηλαδή από τον αριθμό που αναλογεί στη «δύναμη πυρός» των αστυνομικών της Αττικής, έχουν κατασχεθεί στη χώρα μας από το 2000 έως και τον περασμένο Μάιο, αριθ¬μός που είναι, όπως λένε αστυνομικοί, ένα πολύ μικρό δείγμα των όπλων που «κυκλοφορεί» σε χέρια παρανόμων και εγκληματιών. Από τα κατασχεθέντα, τα 1.675 είναι αυτόματα στρατιωτικά όπλα, κυρίως Καλάσνικοφ, που ανήκαν σε μέλη συμμοριών.

Εκτιμάται ότι από τις αποθήκες της Αλβανίας εκλάπησαν περισσότερα από 120.000 τυφέκια, αυτόματα όπλα, τα 3/4 εκ των οποίων φέρεται ότι κατέληξαν στην Ελλάδα, ενώ τα επόμενα χρόνια μπήκαν και άλλα.

«Η ποιοτική διαφορά που έχει συντελε¬στεί είναι ότι τα όπλα χρησιμοποιούνται όλο και πιο συχνά κατά τη διάρκεια συμπλοκών και ληστειών. Ο ιδιαίτερα βαρύς οπλισμός που διαθέτουν οι κακοποιοί στην Ελλάδα δεν έχει άλλο ανάλογο στην Ευρώπη» τονίζει αξιωματικός της ΓΑΔΑ.

Για τον αριθμό των όπλων που «έφυ¬γαν» προς την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της εξέγερσης στην Αλβανία, το 1997, ο τότε Αλβανός υπουργός Δημόσιας Τάξης Ρουρεντίν Τσέκα, στο περιθώριο επίσημης επίσκεψής του στα Ιωάννινα για υπογραφή συμφωνίας με τις ελληνικές Αρχές σχετικά με την πάταξη της διασυ¬νοριακής εγκληματικότητας, είχε δηλώ¬σει: «Στη διάρκεια της εξέγερσης κλάπηκαν από τις λεηλατημένες αποθήκες γύρω στα 600.000 όπλα παντός τύπου. Περισσότερα από 100.000 αυτόματα και πιστόλια έχουν φτάσει στη χώρα σας, από τις πληροφορίες που διαθέτουμε. Βρείτε τα και γυρίστε τα πίσω»!

«Στην Αθήνα υπάρχουν περισσότερα από 1.000 σπίτια που αποτελούν "καβάτζες" με Καλάσνικοφ και άλλα όπλα, που τα μοιρά¬ζουμε σε μικρές παρτίδες, και στην υπόλοιπη Ελλάδα πάνω από 5.000 κρύπτες, βασικά σε Στερεά,Ήπειρο και Πελοπόννησο» υπολο¬γίζει αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Τα ΑΚ-47 με πτυσσόμενο κοντάκι πωλούνται περίπου 1.200 έως 1.500 ευρώ μαζί με δύο γεμιστήρες που έχουν 60 σφαίρες. Ακόμη, μεγάλη ζήτηση έχουν οι κυκλικοί γεμιστήρες των 100 σφαιρών, οι οποίοι πωλούνται 500 ευρώ!

Και ο αριθμός αυτός αυξάνεται δρα¬ματικά κάθε μέρα. Κάθε χρόνο υπολο¬γίζεται ότι διαπράττονται περίπου 7.000 ληστείες -σχεδόν 20 κάθε ημέρα-, οι περισσότερες με Καλάσνικοφ.

Από το 2010 έως σήμερα οι νεκροί κατά τη διάρκεια ληστειών με ΑΚ-47 υπολογίζονται σε 65. Επιπλέον, κάθε μήνα υπάρχουν επτά έως δέκα ανταλ¬λαγές πυροβολισμών και συμπλοκές αστυνομικών με κακοποιούς. Μία στις τρεις σοβαρές ληστείες στη χώρα μας καταλήγει σε συγκρούσεις ίων δραστών με διερχόμενους αστυνομικούς και σε πυροβολισμούς κατά πολιτών Κάθε χρό¬νο η ΕΛ.ΑΣ. κατάσχει περίπου 170-200 τέτοιου είδους όπλα και περίπου 550 πι¬στόλια που θεωρούνται «σταγόνα στον ωκεανό» μπροστά στον όγκο της διακί¬νησης όπλων...

Στην Ελλάδα μπαίνουν όμως και και¬νούργια ΑΚ-47 Καλάσνικοφ, που κατα¬σκευάζονται κυρίως στη Βουλγαρία, αλλά και στη Σερβία.

Τα βουλγαρικά Α-47 πωλούνται πολ¬λές φορές και με σιγαστήρα προκειμέ¬νου να διευκολύνονται στις νυχτερινές -κυρίως- επιθέσεις τους.

Τα Καλάσνικοφ μπαίνουν με φορτη¬γά, ενώ μερικά μεταφέρονται μαζικά με πολυτελή SUV που κινούνται μέσα από χωματόδρομους στα ελληνοαλβανικά σύνορα, όταν λιώνουν τα χιόνια.

Όπλα έρχονται στην Αθήνα και μέσω Κρήτης, αφού μεγάλα φορτία ξεφορτώ¬νονται στα απομονωμένα και ανεξέλε¬γκτα νότια παράλια του νησιού, κυρίως από πλοία με ουκρανικά πληρώματα. Τα όπλα μοιράζονται μετά σε εκατοντάδες άτομα στην Αθήνα και την επαρχία, και οι κακοποιοί μπορούν να τα βρουν μέσω τριών τεσσάρων μεσαζόντων, χέρι με χέρι.

Για την αντιμετώπιση αυτής της κα¬τάστασης, αρχικά είχε υπάρξει από την ΕΛ.ΑΣ. η ιδέα -κατόπιν εισηγήσεως μέ¬σων «επιχειρησιακών» στελεχών- δη¬μιουργίας ειδικών μονάδων με βαρύ οπλισμό, ικανών να αντιμετωπίσουν τους βαριά οπλισμένους κακοποιούς των αστι¬κών κέντρων, αλλά και να αποτελέσουν «ασπίδα» σε τυχόν δράση παραστρατι¬ωτικών ομάδων τύπου UCC κ.λπ. Το όλο σχέδιο πάντως εγκαταλείφθηκε μετά την έλευση της νέας κυβέρνησης το 2015.

Το σχέδιο ήταν οι νέες μονάδες να επανδρώσουν αρχικά τα αστυνομικά τμήματα των περιοχών της Αττικής που έχουν αυξημένη εγκληματικότητα και εν συνεχεία όλη την επικράτεια, ειδικά στα βόρεια σύνορα με Αλβανία, Σκόπια και στη Θράκη.

Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι ο υπουρ¬γός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς πρόσφατα έθεσε θέμα αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος από τα Τίρανα, προτού καν συζητηθεί η ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε.

Οι αμετανόητοι των Τιράνων, δια¬βρωμένοι σε σοβαρότατο βαθμό από τα ακραία στοιχεία του Κοσσυφοπεδίου, από τις μαφίες και τους εμπόρους ναρ¬κωτικών και ανθρωπίνων οργάνων των UCK - UCC, προσπαθούν επίσης να δημιουργήσουν θέμα μειονότητας, «πε¬ριουσιών των Τσάμηδων», σχεδιασμούς επί χαρτών της «Μεγάλης Αλβανίας» και προσφάτως επέτυχαν να εκβιάσουν και τη μη εφαρμογή από την Αλβανία της υπογεγραμμένης συμφωνίας Ελλάδος - Αλβανίας για καθορισμό ΑΟΖ στο Ιόνιο. Λόγω της μαφιόζικης, προ-νεωτερικής συγκροτήσεως της αλβανικής κοινωνίας, την οποία ούτε ο Χότζα δεν κατάφερε να «εκσυγχρονίσει», έστω σε επίπεδο παραπετάσματος, οι αναθεωρητικές κι¬νήσεις των Τιράνων είναι ανησυχητικές.

Διότι έχουν «προεκτάσεις» που φθά¬νουν σε συγκεντρώσεις όπλων και εκρηκτικών στη Δ. Ελλάδα (όπου και οι αλβανικές διεκδικήσεις), στη στρατολόγηση μισθοφόρων μέσα από την επίφοβη δε¬ξαμενή εγκληματικών στοιχείων, χούλι¬γκαν ποδοσφαιρικών ομάδων και κυρίως λόγω της υψηλής «διεισδυτικότητας» σε κάθε επίπεδο της οικονομικής, κοινωνι¬κής ακόμη και εκπαιδευτικής δραστηρι-ότητος της χώρας μας.

Εξάλλου, στενά παρακολουθούνται από την ΕΛ.ΑΣ. αλλά και από ξένες δυνάμεις ασφαλείας οι περίπου 110 ισλαμιστικοί «άτυποι χώροι λατρείας» στην Αττική, δεδομένης της εμπλοκής που έχει διακριβωθεί ατόμων που πέρασαν από την Τουρκία, προερχόμενα από τη Συρία, σε μείζονες τρομοκρατικές επιθέσεις (Παρίσι, Βρυξέλλες).

Με δεδομένη την ύπαρξη τέτοιων πο¬σοτήτων όπλων, τις Αρχές ανησυχεί η πιθανή «σύγκλιση» τουλάχιστον κάποιων «σκληρών» του ελληνικού τρομοκρατι¬κού χώρου με τις διάφορες «κοινότη¬τες» λαθρομεταναστών, η δημιουργία «δεσμών συντροφικότητας» που σφυρη¬λατούνται στις φυλακές μεταξύ σκληρών Αλβανών κακοποιών, νονών και ηγετικών μορφών ελληνικού εγκληματικού «παν¬θέου» και εγκλείστων στελεχών της νεο- τρομοκρατίας.

Η σύγκλιση αυτή ανοίγει διάπλατα τις πόρτες της τεχνικής αναβαθμίσεως της εγχώριας τρομοκρατίας και του κοινού ποινικού εγκλήματος με πολεμικού τύπου οπλισμό και εκρηκτικά, διαχέει τον οπλι¬σμό που έρχεται άφθονος από τα αλβα¬νικά κυκλώματα, δημιουργεί «ψημένους» στην ανομία και τη βία ακτιβιστές και με τη σειρά της αναβαθμίζει τις δραστηριό¬τητες των αλλοδαπών παρέχοντας νομική-πολιτική κάλυψη και ένταξη τους στις «εθνικές» δομές αποσταθεροποιήσεως.

Είναι προφανές ότι στην παρούσα οι¬κονομική κατάσταση της χώρας, με τη γεωπολιτική της ευρύτερης περιοχής στο «κόκκινο», ένα τέτοιο εκρηκτικό μείγμα αλλοδαπής και εγχώριας βίας και ανομίας είναι «παράθυρο τρωτότητας» πρώτης γραμμής.

Από εκεί και πέρα, πολλοί Έλληνες πολίτες αρχίζουν να λαμβάνουν τα μετρά τους: οικίες περικυκλωμένες με στρατι¬ωτικών προδιαγραφών συρματοπλέγμα¬τα κάνουν την εμφάνιση τους, χιλιάδες μονοκατοικίες, αλλά και πολυκατοικίες αρχίζουν και προμηθεύονται γεννήτριες, αφού είναι πιθανόν να χτυπηθούν κέντρα διανομής ηλεκτρικού ρεύματος με στόχο να απενεργοποιηθούν συστήματα έγκαι¬ρης προειδοποίησης, κάμερες, συναγερ¬μοί κ.λπ.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι πρώτη φορά ύστερα από δεκαετίες οι Έλληνες πολίτες βάζουν και πάλι στα σπί¬τια τους όπλα για αυτοπροστασία...

Το 2013 ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας παραδέχτηκε σε τηλεο¬πτική συνέντευξη του ότι «η χώρα είναι γεμάτη με Καλάσνικοφ. Αυτό το πράγμα δεν είναι κάτι το οποίο είναι εύκολο να αντιμε-τωπιστεί», και πρόσθεσε ότι πλέον οι δι¬ωκτικές Αρχές είναι αντιμέτωπες με μια άλλης τάξης εγκληματικότητα. «Η χώρα έχει ατελείωτα σύνορα, πρέπει να σας πω ότι η ακτογραμμή της Ελλάδας είναι ίση με την ακτογραμμή της Αφρικής. Επίσης έχου¬με χερσαία σύνορα σε ορεινούς όγκους, τα οποία δεν φυλάσσονται. Αρα λοιπόν το θέμα δεν είναι πώς μπήκαν, νομίζω ότι μπορούμε να υποθέσουμε πώς μπήκαν. Αυτό το οποίο έχει τεράστια σημασία είναι να δούμε πώς αυτά τα όπλα χρησιμοποιούνται και έχουν αλλάξει συνολικά τις συνθήκες ασφάλειας στην Ελλάδα<» είπε ο κ. Δένδιας.

Από τότε, λιγότερα από 200 ΑΚ-47 έχουν κατασχεθεί στα χέρια εγκλημα¬τικών οργανώσεων. Τα υπόλοιπα αρκούν για να εξοπλίσουν έναν στρατό διπλάσιο από τον Ελληνικό!

Κατόπιν όλων τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1ον Έχετε συνειδητοποιήσει την σοβαρότητα της κατάστασης με την ύπαρξη τόσων «αδέσποτων» καλάσκικοφ, ιδίως στην Αττική και την Βορειοδυτική Ελλάδα;

2ον Αν ναι, γιατί δεν έχετε εμπεδώσει το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες;

3ον Είναι στις προθέσεις σας η δημιουργία ειδικών μονάδων με βαρύ οπλισμό για να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά η εγκληματική δράση των κακοποιών που διαθέτουν καλάσνικοφ;

4ον Έχετε σχέδιο αντιμετώπισης για την «όσμωση» που παρατηρείται ανάμεσα σε «σκληρούς» κακοποιούς και εγκληματίες λαθρομετανάστες;

5ον Είναι μέσα στις προθέσεις σας ο εντοπισμός και η κατάσχεση των παράνομων όπλων, που υπάρχουν στην Ελλάδα;

6ον Με ποιο τρόπο θ’ αναχαιτίσετε το λαθρεμπόριο όπλων που γίνεται ιδίως στα βόρεια σύνορα της χώρας μας;

 

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2022 Νίκος Ι. Νικολόπουλος