Loading...
 Start Page

Αρ.Πρ.:4010/08.03.17

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

 

Επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος και άλλων αρμοδίων παραγόντων, για αδυναμία επίτευξης του στόχου που είχε θέσει το Υπουργείο Υποδομών για την λειτουργική παράδοση της ΕΟ Πατρών – Κορίνθου μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες της εφημερίδας Πελοπόννησος που δεν έχουν διαψευσθεί, η παραχωρησιούχος Ολυμπία Οδός φέρεται να έχει αποστείλει επιστολή στην ηγεσία του υπουργείου, με την οποία ζητά παράταση κατά μια εβδομάδα, της παράδοσής του οδικού άξονα σε λειτουργική κυκλοφορία, επικαλούμενη «λόγους ανωτέρας βίας» εξαιτίας του σφοδρού κύματος κακοκαιρίας που έπληξε την περιοχή της Βορειοδυτικής Πελοποννήσου μεταξύ 6 και 12 Ιανουαρίου και «κατέστησε αδύνατη τη συνέχιση των Κατασκευών (…) επί επτά συναπτές ημέρες.

Η παραχωρησιούχος αναφέρει ότι η σφοδρότατη αυτή κακοκαιρία και οι συνέπειές της, οι οποίες δεν μπορούσαν να προβλεφθούν σε τέτοια έκταση, ούτε να αντιμετωπισθούν ή να μετριασθούν ακόμη και με την επίδειξη άκρας επιμέλειας, συνιστά «Γεγονός Ανωτέρας Βίας». Το υπουργείο Υποδομών φέρεται να έχει απαντήσει κατ’ αρχάς αρνητικά στο αίτημα που κατέθεσε η κοινοπραξία, το οποίο όμως θα εξεταστεί από αρμόδια επιτροπή για την επίλυση της διαφοράς, στην οποία ορίστηκε ως πραγματογνώμονας και γνωστός μετεωρολόγος της ΕΜΥ.

Είναι γνωστό πως μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ καλές και δεν δημιουργήθηκε κανένα πρόβλημα στην εκτέλεση των εργασιών λόγω καιρού. Παρ’ όλα αυτά η πρόοδος του έργου δεν ήταν κατά την περίοδο αυτή σύμφωνη με το Χρονοδιάγραμμα Στόχου και οι καθυστερήσεις που έχουν καταγραφεί έως τα τέλη Νοεμβρίου 2016 από τον Ανεξάρτητο Μηχανικό (…) είναι σημαντικές».

Αρχές του 2016, μιλούσαμε για τέλος του 2016. Βαδίζοντας μέσα στο 2016, αρχίσαμε πλέον να μιλάμε για αρχές του 2017. Προς το φθινόπωρο ακούσαμε ότι η παράδοση της «Ολυμπίας» θα πήγαινε προς τα τέλη Μαρτίου.

Επειδή ήδη τρέχει αδυσώπητος ο Μάρτιος, που είχε οριστεί ο εορτάσιμος μήνας της απόδοσης. Και μπορεί κανείς να εικάσει βασίμως ότι τίποτε δεν πρόκειται να τηρηθεί κατά τα χρονοδιαγράμματα, διότι η έξωθεν καλή μαρτυρία έχει ξοδευτεί στην άσφαλτο των 140 χλμ. του έργου.

Επειδή μένει ανικανοποίητο το δημόσιο αίσθημα, που θα ήθελε έναν καταλογισμό για τις καθυστερήσεις και τα βασανιστήρια των οδηγών, μένει αναπάντητο το οξύ ερώτημα του δημοκρατικού ελλείμματος (ένας κατασκευαστικός φορέας που λειτούργησε χωρίς δημόσια αναφορά αλλά με μεγάλη πολιτική κάλυψη), ενώ εγείρονται και ζητήματα οικονομικών συνεπειών.

Οφείλονται καθαρές δημόσιες εξηγήσεις και όχι μόνον αυτές.

Κατόπιν των ανωτέρων ερωτάτε ο αρμόδιος Υπουργός:

1ον Παράταση μπορεί να χορηγηθεί στη δηλωθείσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ημερομηνία λειτουργικής ολοκλήρωσης του Αυτοκινητόδρομου, όπως αυτή περιλαμβάνεται στην από 25-07-2016 Συμφωνία;

2ον Η χώρα μας θα κινδυνεύει με επιστροφή χρηματοδοτήσεων που διατέθηκαν για το έργο εάν παραβεί την αναφερθείσα συμφωνία;

3ον Το σκηνικό «παράδοσης τέλη Μαρτίου» ήταν εικονικό, προσχηματικό και εν τέλει άπιαστο;

4ον Ο Υπουργός θα δεχθεί τις υπερβάσεις;

5ον Ποιες είναι οι εκκρεμότητες;

 

 

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2022 Νίκος Ι. Νικολόπουλος