Loading...
 Start Page

Αρ.Πρ.:4450/23/03/2017

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

 

Πληθαίνουν οι φωνές που μιλούν για διάλυση της Ε.Ε., με τον Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εσταίν να δηλώνει πως «η Ευρώπη πρέπει να κάνει μια νέα αρχή με μια συμπαγή ομάδα: τις χώρες που ίδρυσαν την Ένωση, μαζί με Ισπανία, Πορτογαλία και Αυστρία».

Σε συνέντευξή του στο ιταλικό περιοδικό L’ Espresso, ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας σημειώνει ότι «οι διαπραγματεύσεις με τις πρώην κομμουνιστικές χώρες δεν έγιναν με τον πρέποντα τρόπο, διότι δεν τονίσθηκε ότι η Ευρώπη αποτελεί και ένα πολιτικό σχέδιο. Επιτρέψαμε να επιδιώξουν και να πετύχουν μόνον πολιτικά οφέλη». Σημειώνει δε πως οι χώρες αυτές έπρεπε να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση «περίπου δεκαπέντε χρόνια μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου».

Κατά την άποψή του η ενωμένη Ευρώπη θα μπορούσε να λειτουργήσει αποτελεσματικά αν περιοριζόταν στις έξι χώρες που την δημιούργησαν, συν την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Αυστρία. Ο Βαλερί Ζισκάρ ντ΄Εσταίν θεωρεί, παράλληλα, ότι με το ευρώ «επετράπη στην Ιταλία, Ελλάδα και Ισπανία να αυξήσουν υπερβολικά το χρέος τους, επειδή τα επιτόκια ήταν πάρα πολύ χαμηλά». Προβλέπει, δε, ότι «τώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αυξήσουν τα επιτόκια, θα πρέπει να κάνει το ίδιο και η Ευρώπη, και οι χώρες με το μεγαλύτερο χρέος θα υποστούν τις μεγαλύτερες συνέπειες».

Κάνοντας εκτιμήσεις για το μέλλον της Ευρωζώνης, ο Γάλλος κεντροδεξιός πολιτικός θεωρεί ότι η χώρα του, μαζί με την Γερμανία, θα πρέπει να αναλάβουν μια νέα, κοινή πρωτοβουλία, μετά τις γαλλικές προεδρικές εκλογές. Εξηγεί, δε, στο ιταλικό περιοδικό ότι η ιδέα του ονομάζεται «Ευρώπη» για να την ξεχωρίσει από την «Ευρωπαϊκή Ένωση». Πρόκειται για συμφωνία ανάμεσα στις έξι χώρες του ιδρυτικού πυρήνα της Ένωσης (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Βέλγιο Ολλανδία και Λουξεμβούργο) και στην Πορτογαλία, την Ισπανία και την Αυστρία.

Τα μέλη της «Ευρώπης», σύμφωνα με τον ντ’ Εσταίν, θα πρέπει να ενοποιήσουν το οικονομικό τους σύστημα: προϋπολογισμό, φόρους και, στο τέλος, το δημόσιο χρέος τους. Στον πολιτισμό, όμως, στην παιδεία, στην υγεία, θεωρεί ότι θα πρέπει να διατηρήσουν αυτόνομες πολιτικές.

Τέλος, αναφερόμενος στη χώρα μας σημείωσε ότι «H Ελλάδα έχει μια ζωτική πολιτιστική σημασία για την Ευρώπη. Διαβάζω ένα βιβλίο αφιερωμένο στον Έκτορα, που έγραψε μια εξαιρετική γαλλίδα ακαδημαϊκός, η Ζακλιν Ντε Ρομιγί, από το οποίο προκύπτει ξεκάθαρα πόσο εμείς οι ευρωπαίοι εμπνεόμαστε από την μεσογειακή ιστορία της εποχής εκείνης. Πέρυσι επισκέφθηκα την Ραβένα, πρωτεύουσα της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και πανέμορφη πόλη. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για Ευρώπη χωρίς την Ιταλία και την Ελλάδα. Αλλά η τελευταία αυτή χώρα έχει τεράστια προβλήματα χρέους, που περιπλέκονται από τις μικρές διαστάσεις της οικονομίας της».

Μας θέλει στην Ευρώπη ο Ζίσκερ ντ Εστέν, αλλά κομψά δεν μας κατατάσσει στην πρώτη ταχύτητα και πρόσφατα το ίδιο «εισπράξαμε» στις Βερσαλίες από τους «τέσσερις» μεγάλους της Ευρώπης.

Η Μέρκελ, άλλωστε, το είχε προαναγγείλει στο περιθώριο των εργασιών της τελευταίας, ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στη Μάλτα, λέγοντας:

«Δεν μπορούν όλες οι χώρες να συμμετάσχουν με τους ίδιους ρυθμούς στη διαδικασία της Ευρωπαϊκής ενοποίησης».

Επακολούθησε η πρόσφατη διάσκεψη των Βερσαλλιών. Ο Ιταλός Πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι τάχθηκε υπέρ «μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης με μεγαλύτερη ολοκλήρωση και διαφορετικά επίπεδα ολοκλήρωσης».

Ο Φρανσουά Ολάντ υπογράμμισε: «Τάσσομαι υπέρ της ύπαρξης νέων μορφών συνεργασίας, υπέρ αυτών που λέμε διαφοροποιημένες συνεργασίες… Η ενότητα δεν σημαίνει ομοιομορφία».

Πόσο πιο καθαρά να το πουν;

Οι ηγέτες στη διάσκεψη των Βερσαλλιών με τις αποφάσεις τους ακυρώνουν την αλληλεγγύη και την ισοτιμία ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ.

Η Ελλάδα, υπό το πρίσμα των τελευταίων δραματικών αποφάσεων, οφείλει να δει το δικό της εθνικό συμφέρον.

Τα γεγονότα αυτά «κραυγάζουν» …. Βαδίζουμε ολοταχώς σε άλλο νόμισμα. Στο «μαλακό» ευρώ ή στην δική μας δραχμή, το ίδιο είναι…

Το δίλημμα που μπαίνει είναι: Θα πάρουμε την τύχη της Πατρίδας και της ζωής μας στα χέρια μας ή θα παραμείνουμε παρίες και ικέτες των Ευρωπαίων δανειστών – δυναστών;

Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος ζητά να αποκτήσει η χώρα άμεσα ένα σχέδιο διαχείρισης εθνικής κρίσης.

Επειδή, η άρνηση της αποδοχής της πραγματικότητας έχει σαν αποτέλεσμα την αδυναμία της προετοιμασίας της χώρας και την απαρχή μιας οδυνηρής περιπέτειας…

Επειδή, μετά τα ανωτέρω δεν υπάρχουν δραχμιστές και μη…

Επειδή ,από εδώ και πέρα θα υπάρχουν δόλιοι και «αυτιστικοί» πολιτικοί.

Επειδή, πρέπει να αποφασίσουμε σε ποιον δρόμο θα πορευτούμε αυτόν της συντεταγμένης εξόδου ή τον άλλο της παραίτησης;

Ο Πρωθυπουργός πρέπει ως μπροστάρης να ηγηθεί της νέας εθνικής μας προσπάθειας, με την «φυγή προς τα μπρος».

Κατόπιν τούτων ερωτώντα ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Οικονομικών:

1. Συμμερίζεσθε τις ανησυχίες που προκύπτουν για περαιτέρω επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας, εξ αιτίας των εξελίξεων που έχουν δρομολογήσει οι τέσσερις μεγάλοι της Ευρώπης;

2. Υπό το πρίσμα των ανωτέρω σαφών προθέσεων των «ισχυρών» της Ευρώπης, θα λάβετε την πρωτοβουλία της σύνταξης ενός εθνικού σχεδίου διαχείρισης και αντιμετώπισης της υπό διαμόρφωσης νέας κατάστασης;

 

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος