Loading...
 Start Page

Αρ.Πρωτ.4630/29-03-2017

 

Στο Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα Ελλάδος απευθύνθηκαν εκατοντάδες συμπολίτες μας αλλά και επιχειρήσεις, αφού από τις 23 Μαρτίου χάνουν κυριολεκτικά τη γη “κάτω από τα πόδια” τους. Συγκεκριμένα οι διατάξεις του πρόσφατου νόμου 4446/2016 ενεργοποιούνται, και ως εκ τούτου μπαίνει τέλος σε όλες τις διμερείς σχέσεις για την «είσπραξη απαιτήσεων τρίτων» που έχουν περίπτερα, super markets, πρακτορεία ΟΠΑΠ, καταστήματα λιανικής όπως για παράδειγμα Γερμανός, wind, κ.α. με φορείς όπως η ΔΕΗ, οι οργανισμοί τηλεπικοινωνιών, κοινής ωφέλειας.

Βάσει του νόμου οι πληρωμές λογαριασμών θα πρέπει πλέον να γίνονται αποκλειστικά μέσω αδειοδοτημένων ιδρυμάτων πληρωμών ή ηλεκτρονικού χρήματος, δηλαδή από τις τράπεζες και μια μόνο ιδιωτική εταιρεία που έχει αναπτύξει τέτοια δραστηριότητα.

Έτσι χιλιάδες πολίτες, ακόμα και στο πιο απομακρυσμένο σημείο της Ελλάδας, για τις αυτές τις καθημερινές τους συναλλαγές, θέλοντας και μη, θα περιμένουν στις ουρές των τραπεζών.

Όπως μας κατήγγειλαν στο Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα Ελλάδος, κατ' αυτόν τον τρόπο, η Κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα μόνο σε μια εταιρεία, εν προκειμένω στη Viva Wallet, να καρπώνεται τα οφέλη από τα εκατομμύρια πληρωμών που κάνουν οι πολίτες σε ΔΕΚΟ, τηλεφωνία κ.α.

Για το ίδιο θέμα το γύρο του διαδικτύου κάνουν δημοσιεύματα τα οποία αναφέρουν ότι “μονοπωλιακό καθεστώς στις υπηρεσίες εξόφλησης λογαριασμών υπέρ τρίτων δημιουργεί φωτογραφική διάταξη του υπουργείου Οικονομικών. Σήμερα στην Ελλάδα νόμιμα αδειοδοτημένος Πάροχος είναι η Viva Wallet γνωστή ως «ηλεκτρονικό πορτοφόλι».

Έτσι, με την εφαρμογή του νόμου η είσπραξη λογαριασμών ΔΕΚΟ, τηλεφωνίας, ενέργειας κ.α. θα μπορούν να γίνονται είτε στις ίδιες τις εταιρείες αλλά για λογαριασμό τους η πληρωμή θα μπορεί να γίνεται αποκλειστικά από τις τράπεζες, που δεν εντάσσονται στο καθεστώς των αδειοδοτημένων ή από «ηλεκτρονικά πορτοφόλια», που αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο το Viva Wallet.

Το γεγονός ότι η VIVA αποτελεί σήμερα στην Ελλάδα τον μοναδικό πάροχο είσπραξης πληρωμών έναντι τρίτων-σύμφωνα με τις διατάξεις που προβλέπονται από το Ν. 4446/2016 - επιβεβαιώνει και η ίδια η εταιρεία «διαφημίζοντας» μάλιστα αυτή τη δυνατότητα που της παρέχει ο νόμος με επιστολή της προς δυνητικούς πελάτες.

Σε έγγραφο μάλιστα που παρουσιάζει το “iefimerida.gr”, η Viva Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες απευθύνεται μεν σε παραγωγούς θεαμάτων για συνεργασία στη διάθεση εισιτηρίων, παραδέχεται δε ότι σήμερα στην Ελλάδα αποτελεί τον μοναδικό πάροχο είσπραξης πληρωμών υπέρ τρίτων”.

Επειδή, το μονοπωλιακό καθεστώς που δημιουργείται στην αγορά θα πλήξει χιλιάδες επαγγελματίες για τους οποίους η είσπραξη λογαριασμών υπέρ τρίτων αποτελεί ένα σημαντικό έσοδο.

Επειδή μετά από την ψήφιση του Ν/Σ, σούπερ μάρκετ, ψιλικά, πρακτορεία ΟΠΑΠ και άλλες επιχειρήσεις που σήμερα δέχονται πληρωμές έναντι τρίτων με την εφαρμογή της διάταξης χάνουν αυτή τη δυνατότητα και μαζί με αυτή ένα έσοδο για την επιβίωσή τους.

Επειδή, δεν μπορεί μια διάταξη να αποκλείει και να δημιουργεί μονοπωλιακό καθεστώς υπέρ μίας εταιρείας.

Επειδή,την ώρα που με συνεντεύξεις της η Viva δηλώνει ότι υπάρχουν περισσότεροι από 500 και πλέον εγχώριοι και αλλοδαποί πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών, ο πίνακας Μητρώου Ιδρυμάτων Ηλεκτρονικού Χρήματος της Τράπεζας της Ελλάδος, διαψεύδει τους παραπάνω ισχυρισμούς, καταδεικνύοντας ότι το μοναδικό αδειοδοτημένο ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος με έδρα την Ελλάδα είναι η VIVA ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Α.Ε.

Καλείστε να απαντήσετε στις παρακάτω ερωτήσεις

1. Με ποια λογική και ποιο σκεπτικό «εν τοις πράγμασι» μια και μόνο εταιρεία, η VIVA, θα μπορεί να επωφελείται από τα εκατομμύρια πληρωμών σε ΔΕΚΟ, τηλεφωνία κ.α. εις βάρος των καταναλωτών, αλλά και των χιλιάδων μικρών και μεγαλύτερων επιχειρήσεων που διενεργούν πληρωμές και εισπράξεις απαιτήσεων τρίτων στη χώρα;

2. Πώς είναι να «επιβάλλεται» μονοπωλιακό καθεστώς στις υπηρεσίες εξόφλησης λογαριασμών υπέρ τρίτων;

3. Υπάρχει παρόμοια ρύθμιση σε άλλη χώρα της Ε.Ε;

4. Μήπως επιβάλλεται κάτι τέτοιο από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία;

5. Η συγκεκριμένη εφαρμογή επιβαρύνει ή όχι το πορτοφόλι των καταναλωτών και πλήττει ή όχι τα έσοδα του κράτους από το Φ.Π.Α.;

6. Η διάταξη που έχει τεθεί σε ισχύ από τις 22.03 και προβλέπει ότι μόνο οι νομίμως αδειοδοτημένοι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών ή αντιπρόσωπος αυτών θα μπορούν να δέχονται πληρωμές, το γεγονός αυτό αποκλείει ή όχι χιλιάδες επιχειρήσεις από μεγάλες εταιρείες μέχρι περίπτερα και καταστήματα ψιλικών, που δέχονται εισπράξεις λογαριασμών, με μοναδική εξαίρεση αυτή της VIVA ; Με τη συγκεκριμένη διάταξη δεν μπαίνουν σε ρίσκο και τα πολιτιστικά θεάματα που αποτελούν προϊόν ειδικής μεταχείρισης ως προς την προβολή και τη διάθεσή τους ; Το γεγονός αυτό θα έχει σαν συνέπεια το ύψος του αντίτιμου των συναλλαγών, να μετακυληθεί στον καταναλωτή; Μια τέτοια εξέλιξη δεν θα συρρικνώσει τον ήδη πολύπαθο κλάδο παραγωγής πολιτιστικών θεαμάτων;

7. Μήπως γνωρίζετε ποιων τα «θηριώδ稻 οικονομικά συμφέροντα θα εξυπηρετήσει αυτή η διάταξη;

8. Ποιοι είναι οι μεγαλομέτοχοι της VIVA AE;

9. Στην VIVA ΑΕ συμμετέχει, και εάν ναι με ποιο ποσοστό ο Όμιλος Λάτση;

10. Είναι στις προθέσεις του υπουργείου οικονομικών να προχωρήσει σε διευκρινήσεις-εξαιρέσεις , έτσι ώστε να ξεκαθαρίσει άμεσα το τοπίο;

 

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2022 Νίκος Ι. Νικολόπουλος