Loading...
 Start Page

Αρ.Πρωτ. 4629/29-03-2017

Ερώτηση προς Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης

 

Ενώ ακόμη δεν έχουμε φθάσει καν στην μέση με τις υποθέσεις διαφθοράς του ποδοσφαιρικού στοιχήματος με τα στημένα παιχνίδια, νέα «φυντάνια» ξεπηδούν με μοναδικό στόχο την απομύζηση των πενιχρών οικονομικών πόρων των πολιτών και ιδιαιτέρως των πιο ευαίσθητων όπως η νεολαία.

Πως αλλιώς να εξηγήσει κανείς την παράνοια που έχει δημιουργηθεί με το τηλεπαιχνίδι «Survivor» (ο επιζήσας), όπου σύμφωνα με δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, εκατομμύρια ευρώ παίζονται κάθε μέρα μέσω εταιριών στοιχήματος!

Κι ενώ τα εκατομμύρια ευρώ «πάνε κι έρχονται» στα χέρια στοιχηματικών εταιρειών και παικτών, έχουν ήδη εγερθεί τεράστια ζητήματα που έχουν σχέση με την «υφή» του παιχνιδιού και τα μηνύματα που εκπέμπει, τα οποία έχουν τύχει έντονης κριτικής.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωση της Γ’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης αναφέρεται:

«Σήμερα το Survivor μάς διδάσκει ότι καμία ξεφτίλα, καμιά μικρή προδοσία, κανένα συναισθηματικό ξεγύμνωμα, κανένα κάρφωμα του διπλανού σου δεν είναι ντροπή προκειμένου να επιβιώσει κανείς. Η πειθαρχία, η τυφλή υπακοή στους άνωθεν κανόνες, ακόμα και τους πιο γελοίους και παράλογους, είναι αυτονόητη και επιβεβλημένη για όσους θέλουν να παραμείνουν στο παιχνίδι. Όλα αυτά πρέπει να εμπεδώσουν έγκαιρα οι μαθητές μας»

Ο αντίλογος αφορά το έργο των καθηγητών ώστε να δώσουν στα παιδιά τα κίνητρα να κάνουν κάτι άλλο, όπως πχ να διαβάσουν ένα βιβλίο, να μπουν στο διαδίκτυο και να ενημερωθούν για την ιστορία μας.

Μία άλλη άποψη συμπυκνώνεται ως εξής: Το survivor το ζούμε έτσι κι αλλιώς, αφού υπάρχουν παιδιά που πεινάνε στα σχολεία.

Το σκεπτικό που αναπτύσσει η Γ’ ΕΛΜΕ για να στηρίξει τις θέσεις της είναι το ακόλουθο:

Δεν πρόκειται για δασκαλίστικη γκρίνια που οι μαθητές «δεν διαβάζουν τα μαθήματά τους» εκείνη την ώρα της προβολής. Οι αξίες που επιβάλλονται μέσα από την τηλεοπτική εικόνα είναι απόλυτα αντίθετες με αυτές που επιχειρούμε κοπιωδώς κι απελπισμένα να εμπνεύσουμε τους μαθητές μας . Γι αυτό έχουμε χρέος να τις στηλιτεύσουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο.

 

Το ΣΚΑΪ το κανάλι με την πιο εχθρική στάση απέναντι στους κοινωνικούς αγώνες και την πιο φιλική στην πολιτική καταστροφής των δικαιωμάτων μας και ιδιαίτερα αυτών της νέας γενιάς, προβάλλει ένα ακραία διαστροφικό, ανταγωνιστικό, “αθλητικό παιχνίδι”, στο οποίο ανώνυμοι και διάσημοι αποκομμένοι από το κοινωνικό περιβάλλον, διεκδικούν μέχρι «τελικής πτώσεως» το έπαθλο που συνήθως είναι η …τροφή ! Αφού δεν έχει άρτο, πάρτε θεάματα… με άρτο!

 

Σταδιακά, ο ανταγωνισμός μεταξύ ομάδων και ατόμων οδηγεί στην ανάδειξη του νικητή μέσω της απόρριψης των άλλων, της ψυχολογικής ή σωματικής κατάρρευσης (που εξιτάρει τους θεατές), του τελικού αποκλεισμού. «Όποιος μένει πίσω θα πρέπει να φτύνει αίμα», λέει μια παίκτρια.

 

Το κοινό παρακολουθεί τις αντιδράσεις, τις αντοχές και τις συμπεριφορές των «μαχητών» συμμετέχοντας μέσω SMS που αποφέρουν κέρδη σε τηλεοπτικές/πολυεθνικές εταιρείες.

 

Με άλλα λόγια: ατομικισμός, προδοσία, αλληλοεξόντωση, απαξίωση των άλλων, κατάρρευση των ηττημένων, αποκλεισμός των αδύναμων…

Η τηλε-πραγματικότητα μοιάζει να αντανακλά τον κοινωνικό δαρβινισμό ενός συστήματος που ξέρει πώς να διαλύει κάθε ανθρώπινο δεσμό, πρωτίστως στο πεδίο της εργασίας, ή των εξετάσεων όπου κυριαρχεί το «ο θάνατός σου, η ζωή μου».

Για την «επιβίωση του πιο προσαρμοσμένου» (survival of the fittest) μίλησε ο Δαρβίνος, όμως τόσο στον Άγιο Δομίνικο όσο και στον εργασιακό στίβο η καλή φόρμα, η fitness σε κάνει survivor, σε κάνει «απασχολήσιμο».

Η πειθαρχία, η τυφλή υπακοή στους άνωθεν κανόνες, ακόμα και τους πιο γελοίους και παράλογους, είναι αυτονόητη και επιβεβλημένη για όσους θέλουν να παραμείνουν στο παιχνίδι. Όλα αυτά πρέπει να εμπεδώσουν έγκαιρα οι μαθητές μας.

Δεν είναι «απλά ένα παιχνίδι» είναι η επιβολή του βάρβαρου, παράλογου, παρηκμασμένου πολιτισμού του κυρίαρχου συστήματος στα παιδιά μας απ αυτούς που τα έχουν στερήσει το πραγματικό παιχνίδι, το γέλιο, τη χαρά και την ελπίδα!

Λοιδορία, ρουφιανιά, προδοσία !

Πέρα από τις απόψεις που διατυπώνει η Γ’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, σοβαρή τηλεκριτική και άνθρωποι του πνεύματος είναι εξοργισμένοι με το “Survivor”, προεκτείνοντας τις απόψεις των καθηγητών.

Το “Survivor” είναι ένα χαμηλής αισθητικής και επιπέδου πρόγραμμα, που στόχο έχει να φυλακίσει οικειοθελώς σε μια ακτή 20 ανθρώπους και αφού τους υποσιτίσει συστηματικά και τους μετατρέψει σε πρωτόγονα πεινασμένα αγρίμια, να τους βάλει στη διαδικασία κανιβαλισμού της προσωπικότητας τους, μέσω λοιδορίας, ρουφιανιάς και προδοσίας μεταξύ τους, με έπαθλο μια μερίδα φαγητού μετά από κάθε αγώνισμα! Ο αρχιδολοπλόκος–νικητής θα λάβει ως έπαθλο 100.000 ευρώ «για το κατόρθωμα του» να ξεπαστρέψει συναισθηματικώς, ψυχικώς και φυσικώς από «το νησί» όλους τους υπολοίπους υποσιτιζόμενους ανταγωνιστές του!

Και φυσικά υπάρχει πάντα το επιχείρημα ότι αν θέλεις μπορείς να γυρίσεις κανάλι στο δέκτη σου. Αλλά αυτό είναι το επιχείρημα της διαπλοκής. Είναι το επιχείρημα όσων τους αρέσει ο «βιασμός» της ψυχής τους, όσων είναι παραδομένοι στη μοίρα τους. Όσοι όμως έχουν παιδιά γνωρίζουν ότι αυτό δεν είναι επιλογή. Ξέρουν ότι ισοδυναμεί με διατάραξη της οικογενειακής ειρήνης σε κάθε σπίτι, αφού η συγκεκριμένη εκπομπή προβάλλεται στις 21.00’, ώρα που τα περισσότερα παιδιά είναι ακόμη ξύπνια. Έτσι εισβάλει η βία, ο φτηνός υλισμός και η ματαιοδοξία στις ζωές μας. Κατά δεκάδες οι καταγγελίες από γονείς και καθηγητές καταφθάνουν στο γραφείο μου, διαμαρτυρόμενοι για την ώρα προβολής, αλλά και για το επίπεδο και τα μηνύματα που η εκπομπή αυτή προβάλει σε μαθητές όλων των ηλικιών, αλλά και στους ενήλικους, αφού ως «ήρωες» προβάλλονται μητέρες και πατέρες-διαγωνιζόμενοι που άφησαν τις οικογένειες τους και τα παιδιά τους για να ζήσουν «την περιπέτεια στο «νησί», και να γυρίσουν με τα 100 χιλιάρικα έχοντας στο μεταξύ «φάει» όλους τους υπόλοιπους συμπαίκτες τους!

Μιλούμε δηλαδή για ένα πρόγραμμα πραγματικά αντικοινωνικό που προάγει μόνο τα αρνητικά χαρακτηριστικά της ανθρώπινης φύσης και αντιθέτως με αυτό που λέγεται, κανένα απολύτως αίσθημα κοινωνικότητας και συνεργασίας παρά μόνο προσχηματικά, αφού στο τέλος κάθε εβδομάδας κάποιος πρέπει «να φαγωθεί» μέχρι ενός!

Πέραν όμως του γεγονότος ότι ο αρμόδιος εισαγγελέας θα έπρεπε ήδη να έχει επέμβει για το αντικοινωνικό και απάνθρωπο concept του «παιχνιδιού» αυτού που δύναται υπό προϋποθέσεις να οδηγήσει σε ακραίες καταστάσεις όπως νευρικό κλονισμό, υποσιτισμό, αυτοκτονία και εγκληματικές ενέργειες, ζήτημα μεγάλο γεννάται από την τεράστια υπόθεση του στοιχηματισμού στα λεγόμενα «αγωνίσματα» και στις ψηφοφορίες αποχώρησης των διαγωνιζόμενων.

Μιλούμε για την πιθανότητα διάπραξης σοβαρότατων αδικημάτων όπως αυτά της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της διενέργειας και συμμετοχής σε παράνομα τυχερά παίγνια και της νομιμοποίησης εσόδων που προέρχονται από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα μαύρου χρήματος).

Φυσικά δεν είναι τυχαίο ότι τέτοιες εκπομπές γυρίζονται σε τριτοκοσμικές χώρες, όπου ο νόμος και τα ανθρώπινα δικαιώματα υπολείπονται τραγικά των αναπτυγμένων κρατών, ωστόσο το αποτέλεσμα δηλαδή το τηλεοπτικό προϊόν προβάλλεται στην Ελλάδα, κατόπιν εντολής από ελληνικό τηλεοπτικό κανάλι και συνεπώς η Ελληνική Δικαιοσύνη οφείλει να επέμβει άμεσα.

Αναφέρουμε χαρακτηριστικά ότι ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ με ανακοίνωση του καθιστά σαφές προς όλους ότι η μαγνητοσκοπημένη προβολή κάθε επεισοδίου «καθιστά, ενδεχομένως, επισφαλή την έκβαση οποιουδήποτε στοιχηματισμού».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΚΑΪ:

«Στον ΣΚΑΪ πληροφορηθήκαμε ότι η εκπομπή SURVIVOR, έχει γίνει αντικείμενο στοιχήματος από φορείς διοργάνωσης στοιχηματισμού, που εδρεύουν τόσο εντός της Ελλάδος όσο και εκτός αυτής.

Ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ μεταδίδει αυτήν την σειρά εκπομπών, με χρονική υστέρηση από τη διεξαγωγή των δρώμενων, όπως είναι φυσικό, διότι:

• Ο χώρος διεξαγωγής των δρώμενων απέχει από την Ελλάδα όσο σχεδόν η μισή υδρόγειος,

• Η παραγωγή (λήψη και μοντάζ) λαμβάνει χώρα από την εταιρία παραγωγής στον Αγ. Δομήνικο,

• Η ώρα έναρξης της μετάδοσης εκάστου επεισοδίου λαμβάνει χώρα, με την αναγκαία χρονική υστέρηση σε σχέση με την ώρα μαγνητοσκόπησης.

Κατά συνέπεια το γεγονός και μόνο αυτό, αντικειμενικά καθιστά, ενδεχομένως, επισφαλή την έκβαση οποιουδήποτε στοιχηματισμού, κάτι το οποίο οφείλουμε να επισημάνουμε. Εξαίρεση αποτελεί ο τελικός του Survivor που θα μεταδοθεί ζωντανά το καλοκαίρι.

H ανακοίνωση αυτή απευθύνεται προς το αμιγώς τηλεοπτικό κοινό, προς τους συμμετέχοντες σε οποιονδήποτε στοιχηματισμό, προς τους διοργανώνοντες τα κουπόνια κάθε στοιχήματος και ορίζοντες τις αποδόσεις αλλά και προς κάθε αρμόδια εποπτεύουσα αρχή της Ελλάδος, των λοιπών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της ευρύτερης περιοχής».

Τα εκατομμύρια «χορεύουν» και ο ΣΚΑΪ απορεί!

Από την ως άνω ανακοίνωση του ΣΚΑΪ μεγάλη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο κατά τ’ άλλα ενήμερος σταθμός «πέφτει από τα σύννεφα» που το Survivor παίζεται από στοιχηματικές εταιρίες, ενώ στην ίδια συχνότητα προβάλλεται εκπομπή που «εξειδικεύεται» στο θέμα του παράνομου στοιχήματος κάθε Δευτέρα βράδυ! Περαιτέρω η ίδια η ανακοίνωση διατρέχεται από μια βαθειά ανησυχία (έως και βεβαιότητα) ότι τα στοιχήματα του Survivor χειραγωγούνται και μάλιστα αναφέρονται και οι λόγοι χειραγώγησης.

Τι λέει λοιπόν ο σταθμός; Βασικά λέει ότι αν είναι μία φορά εύκολο να στηθεί αγώνας ποδοσφαίρου είναι εκατό φορές πιο εύκολο να στήσεις τα αγωνίσματα του Survivor! Πίσω από τις γραμμές λέει επίσης ότι θεωρούν ως σταθμός σχεδόν βέβαιο ότι τα στοιχήματα έως τώρα έχουν χειραγωγηθεί, αλλά για την πράξη αυτή δεν ευθύνεται το κανάλι αλλά μάλλον όσοι βρίσκονται στον Άγιο Δομήνικο, από την «παραγωγή», τον παρουσιαστή και τους προμηθευτές καρύδας μέχρι τον υπεύθυνο μοντάζ! Για το λόγο αυτό, λέει κλείνοντας το κανάλι προς τις εποπτεύουσες και διωκτικές αρχές, «μην κατηγορήσετε εμάς αν και όταν όλα αυτά αποκαλυφθούν»!

Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Μόνο η Δικαιοσύνη μπορεί να το κρίνει κατόπιν ενδελεχούς έρευνας, καθότι κάποιος θα μπορούσε να υποθέσει ότι ο σταθμός μαζί με την παραγωγή είναι οι πιο προφανείς ύποπτοι για τη χειραγώγηση του στοιχήματος (εφόσον φυσικά εξαιρούνται οι διαγωνιζόμενοι καθότι υποτίθεται (δεν) έχουν επαφή με τον έξω κόσμο).

Για τις ανάγκες όμως μιας πιθανής εισαγγελικής έρευνας, αναφέρω ότι δημοσιεύματα στον τύπο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έγραφαν πριν την αποχώρηση ενός παίκτη:

“Πονοκέφαλο στην ελληνική παραγωγή του Survivor προκαλούν διαρροές ειδήσεων σχετικά με το παιχνίδι, αφού μετά την αποκάλυψη του Τούρκου παραγωγού την περασμένη εβδομάδα ότι θα αποχωρήσει η Σόφη Πάσχαλη, μια νέα είδηση που αποκαλύπτει το τι μέλλει γενέσθαι είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας. Το γύρο του διαδικτύου κάνει συγκεκριμένα η πληροφορία ότι στον σημερινό αγώνα ασυλίας, τη δοκιμασία κερδίζει η ομάδα των «Διασήμων» και ως εκ τούτου οι αντίπαλοί τους θα κληθούν να βγάλουν τους τρεις υποψηφίους προς αποχώρηση. Μένει βέβαια να δούμε αν και αυτή η πληροφορία είναι ακριβής. Στην περίπτωση της Σόφης Πασχάλη πάντως, οι διαρροές ήταν απολύτως αληθείς…” πηγή: paraskhnio.gr

Κι όντως, ώ τι σύμπτωση, η πληροφορία βγήκε ακριβής!

Ακόμη στο Facebook χρήστες όπως η ακόλουθη δημοσίευαν και άλλες λεπτομέρειες στοιχηματικού ενδιαφέροντος, άγνωστο πως έφθασαν στην κατοχή τους:

 

Πηγή: http://www.lifo.gr/articles/mikropragmata/138657

Γνωστές αθλητικές ιστοσελίδες που ούτως ή άλλως έχουν και στοιχηματικό κοινό αποκάλυψαν κι άλλη μία πτυχή της υπόθεσης καθώς Έλληνας ποδοσφαιριστής γνωστής Κυπριακής ομάδας φαίνεται πως «μαντεύει» με ακρίβεια από την Κύπρο που βρίσκεται…. τι θα γίνει στο Survivor… δυο μέρες μετά!

Παραθέτω δημοσιεύματα σχετικά:

1. Ο Σοϊλέδης ξέρει τι θα γίνει στο Survivor (pic)

http://www.gazzetta.gr/plus/article/1064090/o-soiledis-xerei-ti-tha-ginei-sto-survivor-pic

 

 

2. Θα μας τρελάνει ο Σοϊλέδης... Ξέρει τι θα γίνει στο Survivor!

https://www.sportdog.gr/hot-dog/lifestyle/article/387706/tha-mas-trelanei-o-soiledis-kserei-ti-tha-ginei-sto-survivor-foto

3. Ο Σοϊλέδης ξέρει και ποιος θα αποχωρήσει από το Survivor;

http://www.sdna.gr/politiko-deltio/psyhagogia/article/312211/o-soiledis-kserei-kai-poios-tha-apoxorisei-apo-survivor

Όλα αυτά θα ήταν από αστεία έως γελοία αν χιλιάδες άνθρωποι και κυρίως νέοι άνθρωποι και παιδιά δεν ήταν παγιδευμένοι στον εθισμό που προκαλούν προγράμματα όπως το συγκεκριμένο. Και το χειρότερο παίζουν στοίχημα και κάποιοι θησαυρίζουν εκμεταλλευόμενοι την άγνοια, την αθωότητα ή και την ανοησία.

Γι’ αυτό όμως υπάρχει το Κράτος και η Δικαιοσύνη. Ας προστατεύσουμε λοιπόν το Ελληνικό κοινό και την κοινωνία μας από τους παγκόσμιους «αετονύχηδες» της υποκουλτούρας και της διαφθοράς και τους εγχώριους συνεργάτες τους που θεωρούν τους Έλληνες για ανόητους και μας ταΐζουν επί δεκαετίες με σανό από ραδιοφώνου και τηλεοράσεως και περιμένουν ότι θα μείνουν ανενόχλητοι στο καταστροφικό τους έργο.

Το Σύνταγμα και ο ρόλος του ΕΣΡ

Οι αρχές της διασφάλισης της ποιότητας των ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών, του σεβασμού της αξίας του ανθρώπου, καθώς και της προστασίας της παιδικής ηλικίας και της νεότητας απορρέουν ευθέως από το άρθρο 15 παρ. 2 του Συντάγματος, εξειδικεύονται στην κείμενη νομοθεσία και αποτελούν τους βασικούς άξονες της σύννομης λειτουργίας των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης.

Το ΕΣΡ, λαμβάνοντας υπόψη το ευάλωτο της παιδικής ψυχής, τη μη αναπτυγμένη κρίση και τη συναισθηματική και πνευματική ανωριμότητα των ανηλίκων, καθώς και το ότι οι ανήλικοι είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στα μηνύματα και τις εικόνες που μεταδίδονται μέσω της τηλεόρασης, έχει κατ’ επανάληψη εκδώσει οδηγίες και υποδείξεις προς τους τηλεοπτικούς σταθμούς και έχει επιβάλει υψηλά πρόστιμα, θεωρώντας την προσβολή των δικαιωμάτων των ανηλίκων ως επιβαρυντική περίπτωση. Στο πλαίσιο αυτό, έχει κριθεί ότι η χρησιµοποίηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του κάθε ατόµου, η υποβολή του σε ευτελιστικές, ακραίες ή επιβαρυντικές για τη σωµατική και ψυχική υγεία δοκιµασίες, µε σκοπό την αύξηση της τηλεθέασης, την απόκτηση δηµοσιότητας και τον προσπορισµό κέρδους, ιδίως στο πλαίσιο διαγωνιστικών εκποµπών (reality επιβίωσης), αποτελούν µορφές προσβολής της ανθρώπινης αξίας και της προσωπικότητας. Η βαρύτητα της συντελούµενης ή επαπειλούµενης προσβολής επιτείνεται λόγω της φύσης του τηλεοπτικού µέσου, της εµβέλειάς του και του αόριστου αριθµού προσώπων στα οποία απευθύνεται.

 

Με γνώμονα τη συνταγματική επιταγή για την προστασία της παιδικής ηλικίας και της νεότητας, οι ανήλικοι δεν πρέπει να εξωθούνται σε υιοθέτηση συμπεριφορών που δεν συμβαδίζουν με την ηλικία τους, Ιδίως πρέπει να αποφεύγεται η μετάδοση σκηνών ή περιεχομένου προγράμματος που προκαλεί στους ανηλίκους ανασφάλεια ή φόβο, ή τους παροτρύνει άμεσα ή έμμεσα σε επιθετικές συμπεριφορές, σε χρήση ή άσκηση βίας, σε υιοθέτηση προτύπων συμπεριφοράς που δεν συνάδουν με τους ηθικούς και νομικούς κανόνες της σύγχρονης κοινωνίας ή τους παροτρύνει σε εθισμούς και δραστηριότητες που είναι επιβλαβείς για τους ίδιους ή τους εξοικειώνει με βίαιες συμπεριφορές και τους καθιστά απαθείς απέναντι σε ενδεχόμενες επιθετικές ή βίαιες πράξεις της καθημερινότητας.

 

Κατά το παρελθόν τα πρόστιμα για τηλεοπτικά προγράμματα αναπαράστασης της πραγματικότητας ή εκπομπές κοινωνικού περιεχομένου ήταν αρκετά τσουχτερά. Το ζητούμενο όμως δεν είναι η τιμωρία και ο παραδειγματισμός. Το ζητούμενο είναι ο σεβασμός των συνταγματικών επιταγών. Η ομαλή κοινωνική συμβίωση, η προστασία της ηθικής, πνευματικής και πάνω απ’ όλα σωματικής ανάπτυξης των ανηλίκων. Ζούμε σε μια εποχή πού προσπαθεί να επιβάλλει μια αντιστροφή της ηθικής. Τα παιδιά που δεν έχουν διαμορφώσει ακόμα αξίες βομβαρδίζονται με μηνύματα που οδηγούν στην καλλιέργεια μίας ηθικής σύγχυσης. Ο έξυπνος, ο δυνατός, ο μάγκας, ο “cool” είναι αυτός που υποβάλει τον εαυτό του σε επικίνδυνες δοκιμασίες και πετυχαίνει να βγει ζωντανός, με οποιοδήποτε κόστος. Οι άλλοι θεωρούνται δειλοί και συχνά αποκαλούνται «κότες». Το πρόσφατο δυστύχημα στην Εθνική Οδό δεν είναι παρά ένα σημείο των καιρών μας. Ο survivor είναι ο μάγκας! Ως πότε όμως; Μήπως πρέπει να το ξανασκεφτούμε;

Ως γνωστόν, οι αρμοδιότητες του ΕΣΡ είναι να:

Ελέγχει το περιεχόμενο των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών προκειμένου α) να τηρούνται οι προβλεπόμενοι στο Σύνταγμα σκοποί της αντικειμενικής και με ίσους όρους μετάδοσης πληροφοριών και ειδήσεων καθώς και προϊόντων του λόγου και της τέχνης και β) να εξασφαλίζει την ποιοτική στάθμη των προγραμμάτων, που επιβάλλει η κοινωνική αποστολή της ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης και η πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας, τον σεβασμό της αξίας του ανθρώπου και την προστασία της παιδικής ηλικίας και της νεότητας.

Απευθύνει προς δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς, οδηγίες, συστάσεις ή ερωτήματα, γνωμοδοτεί σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων των οικείων νόμων και κανονιστικών πράξεων.

Τέλος, ελέγχει εν γένει την τήρηση των διατάξεων που διέπουν τη λειτουργία των δημόσιων και των ιδιωτικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών επιχειρήσεων και επιβάλλει τις προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις.

Καθίσταται προφανές ότι οι συναρμόδιοι Υπουργοί οφείλουν να μελετήσουν τα σχετικά video του “Survivor” και να πράξουν τα δέοντα.

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε:

1ον Θα ζητήσετε να διενεργηθούν έλεγχοι από το ΕΣΡ για την τήρηση της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας; Τι προτίθεται να πράξει το ΕΣΡ από τα καταγγελλόμενα, τόσο από άποψης επιπέδου θεάματος και αισθητικής, όσο και από πλευράς ώρας προβολής;

2ον Θα αναλάβετε όλες τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες για την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων (φυσικών και ηθικών αυτουργών), για όλες τις ανωτέρω καταγγελλόμενες πράξεις και παραλείψεις, επιβάλλοντας τις αυστηρότερες των προβλεπόμενων κυρώσεων και ποινών;

3ον Τι προβλέπεται νομικά εάν κι εφόσον προκύψει σοβαρός τραυματισμός, θάνατος, ανθρωποκτονία ή άλλη εγκληματική στο πλαίσιο αυτού του ευσχήμως αποκαλούμενου παιχνιδιού; Ισχύει το δίκαιο της Ελλάδας ή του Αγίου Δομίνικου, καθότι το προβάλλον κανάλι είναι ελληνικό;

4ον Στην περίπτωση ενός τέτοιου δυσάρεστου περιστατικού οι διοργανωτές του παιχνιδιού δεν φέρουν ευθύνη (και παρά τις υπεύθυνες δηλώσεις των παικτών) για το γεγονός ότι υπέβαλλαν τους συμμετέχοντες σε απάνθρωπες και ακραίες συνθήκες διαβίωσης;

5ον Θα προστατεύσετε, μέσω νομοθετικής διάταξης, την μαθητιώσα νεολαία μετακινώντας υποχρεωτικά εκπομπές «ριάλιτι» μετά τις 23.00’, έτσι ώστε τουλάχιστον τα παιδιά έως 15 ετών να προστατεύονται από τέτοια φθοροποιά προγράμματα;

6ον όπως πληροφορούμεθα «Τούρκος παραγωγός ο οποίος έχει στην κατοχή του τα δικαιώματα του survivor δηλώνει ότι μετά το 20% τηλεθέαση, ότι εισπράττει χρήματα ανά δευτερόλεπτο…», πώς δικαιολογείτε το γεγονός ότι τέτοια υπέρογκα ποσά αυτή την στιγμή -εν μέσω capital controls- φεύγουν από την χώρα μας;

7ον Τι προτίθεται να πράξει η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων σχετικά με τα καταγγελλόμενα για το στοίχημα σε ριάλιτι εκπομπές όπως το Survivor;

8ον Θα επέμβει ο αρμόδιος εισαγγελέας για να διερευνήσει εις βάθος τα στοιχεία για το ενδεχόμενο χειραγώγησης των στοιχημάτων στο Survivor με αποτέλεσμα κάποιοι να θησαυρίζουν ληστεύοντας τα άβουλα θύματα τους αφού εκ των προτέρων γνωρίζουν τι θα συμβεί και να προλάβουμε έτσι χιλιάδες άλλες περιπτώσεις το επόμενο διάστημα;

9ον Πως είναι δυνατόν να επιτρέπεται ο στοιχηματισμός σε κάτι που ενδεχομένως μπορεί να είναι σκηνοθετημένο όπως π.χ. η νίκη, η ήττα σε αγωνίσματα τα οποία δεν ανήκουν σε καμία θεσμική αθλητική δομή;

10ον Θα επέμβει ο αρμόδιος εισαγγελέας διατάζοντας την άμεση παύση προβολής του συγκεκριμένου παιχνιδιού στην Ελλάδα, καθότι πέραν του ποταπού και προσβλητικού για την ανθρώπινη υπόσταση περιεχομένου του, πλέον μετά τις συνεχείς αποκαλύψεις αποτελεί ενδεχομένως πηγή παράνομου στοιχηματισμού με απρόβλεπτες διαπλοκές, καθότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την ύπαρξη πολυεθνικής εγκληματικής οργάνωσης η οποία διαχειρίζεται τα παράπλευρα «δικαιώματα» του «παιχνιδιού»;

11ον Είναι πιθανόν μέσω του στοιχηματισμού σε αγωνίσματα του Survivor κάποιοι να «ξεπλένουν» εκατομμύρια βρόμικου χρήματος με τον ποιο «νόμιμο», αλλά και «σίγουρο» τρόπο, αφού εφόσον κάποιος είναι στην «παραγωγή» του παιχνιδιού μπορεί όχι μόνο να γνωρίζει το αποτέλεσμα, αλλά και να τα «στήνει» αφού με ένα-δυο «πεινασμένους» παίχτες μπορεί να διαμορφώνει τα αποτελέσματα όπως ακριβώς τα θέλει;

 

Ο ερωτών Βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

 

Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2022 Νίκος Ι. Νικολόπουλος