Loading...
 Start Page

Αρ.Πρ.:4513/27-3-2017

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

 

Κόντρα στις εισηγήσεις δύο υπουργείων και με διαδικασίες fast track, πριν καν προλάβουν να φτάσουν στην Καβάλα οι ελεγκτές-επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης, η Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας εξέδωσε απόφαση έγκρισης της νέας εταιρείας του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη με την επωνυμία «Λιπάσματα Νέας Καρβάλης Α.Ε.».

Τόσο το υπουργείο Εργασίας όσο και το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης είχαν γνωμοδοτήσει αρνητικά στην αίτηση μεταβίβασης της άδειας παραγωγής και εμπορίας αμμωνίας, οξέων και αζωτούχων λιπασμάτων από την «ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ» στη νεοϊδρυθείσα εταιρεία.

Παρ' όλα αυτά, με απόφαση την οποία υπογράφει ο αντιπεριφερειάρχης κ.Θόδωρος Μαρκόπουλος, που συνδέεται πολιτικά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η εταιρεία πήρε την άδεια.

Η «Εφ.Συν.» είχε αποκαλύψει μόλις τέσσερις μέρες πριν από την αδειοδότηση το σκάνδαλο των Λιπασμάτων Καβάλας (18.2.2017, «Οι ευλογημένες τοξικές μπίζνες του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη») και τις πρόσφατες μεθοδεύσεις μιας εταιρείας με χρέη που ξεπερνούν συνολικά τα 240 εκατομμύρια ευρώ (προς ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΙΚΑ, τράπεζες και εργαζόμενους).

Η «Εφ.Συν.» είχε αποκαλύψει τον τρόπο δημιουργίας διάδοχων εταιρειών με σκοπό η επιχείρηση του Λαυρεντιάδη να αποφύγει τις σοβαρές ευθύνες που της αναλογούν

Στις 16 Ιανουαρίου 2017 η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ισχυριζόταν σε επίσημο έγγραφό της προς το υπουργείο Εργασίας πως η εταιρεία από την οποία ζητούνταν η άδεια δεν ήταν η γνωστή ELFE (πρώην Βιομηχανία Λιπασμάτων Καβάλας) αλλά η διάδοχη εταιρεία ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ.

Ο ισχυρισμός ήταν εσφαλμένος, όπως και τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομίας.

Σφοδρές ήταν οι αντιδράσεις τόσο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση, όσο και του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέα Νεφελούδη, ο οποίος δήλωσε ότι θα ασκήσει προσφυγή κατά της απόφασης αδειοδότησης.

«Αμφισβητώ πλήρως ότι η εταιρεία "Λιπάσματα Νέας Καρβάλης" είναι διάδοχο σχήμα της ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ, η οποία έκλεισε. Υπάρχει μία αλλαγή εταιρειών "σαν τα πουκάμισα", η τελευταία που δημιουργήθηκε έχει ως διαχειριστή στο Δ.Σ. έναν υπερήλικα πρώην αστυνομικό από την Κύπρο και τους γιους του, που ο ένας φτιάχνει θερμοσίφωνες», τόνισε ο Α. Νεφελούδης.

«Η αδειοδότηση παραμένει έωλη. Την ίδια στιγμή η ιδιοκτησία της βιομηχανίας λιπασμάτων συνεχίζει να μην εφαρμόζει την εργατική νομοθεσία», δήλωσε για το θέμα ο Αλέξης Χαρίτσης.

Αξιοπερίεργο παραμένει και το γεγονός πως ενώ η ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ έκλεισε στα μέσα Δεκεμβρίου 2016, η ισχύς της άδειας λειτουργίας της έληξε στις 22/02/2017, σύμφωνα με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη.

Την ίδια μέρα, με επιστολή του προς τον αντιπεριφερειάρχη (και συγκεκριμένα στο τμήμα χορήγησης αδειών), ο νομικός σύμβουλος της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας αποκαλύπτει πως ενώ του ζητείται γνωμοδότηση, η Περιφέρεια δεν του έστειλε τις έγγραφες αντιρρήσεις των υπουργείων.

«Δεν υπάρχει κανένα έγγραφο του αν. υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης προς την Περιφέρεια, παρά μόνο ένα δελτίο Τύπου», ισχυρίστηκε στο περιφερειακό συμβούλιο ο Θ. Μαρκόπουλος.

Ενδεικτικό της υπόθεσης είναι πως όλα αυτά διαδραματίζονται ενώ και τα δύο συναρμόδια υπουργεία έχουν ζητήσει με επίσημα έγγραφα (στις 3/2/2017 κατατέθηκε το έγγραφο του υπουργείου Οικονομίας που «αγνοεί» ο αντιπεριφερειάρχης) να μην αδειοδοτηθεί η εταιρεία, αν δεν προσκομιστούν οι επικαιροποιημένες μελέτες ασφάλειας που οφείλουν να πληρούν τις προδιαγραφές της κοινοτικής συνθήκης SEVEZO 3 - μεγάλων βιομηχανικών ατυχημάτων.

Εκτός από τον ορατό περιβαλλοντικό κίνδυνο από την υφιστάμενη λειτουργία του εργοστασίου -βάσει των κενών ασφάλειας που έχει αναδείξει πρόσφατη μελέτη του ΕΜΠ- «στον αέρα» παραμένουν και οι εργαζόμενοι.

Με τη μεταβίβαση της παραγωγικής δραστηριότητας με τον συγκεκριμένο τρόπο, 182 εργαζόμενοι κινδυνεύουν να χάσουν, εκτός από τις δουλειές τους, τα χρωστούμενα και το δικαίωμα των αποζημιώσεων.

Πρόσφατα εκδικάστηκε στα διοικητικά δικαστήρια η δεύτερη από τις τρεις ομαδικές αγωγές που έχουν ασκήσει οι εργαζόμενοι (η τρίτη εκδικάζεται στις 28 Μαρτίου).

Καθημερινά βρίσκονται έξω από το εργοστάσιο διεκδικώντας να επαναπροσληφθούν και να αναγνωριστεί η διαδοχή των εταιρικών σχημάτων.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω, ερωτάσθε :

1. Αληθεύει, ότι δεν απεστάλησαν εγγράφως οι αντιρρήσεις των συναρμοδίων Υπουργείων για την έκδοση της άδειας λειτουργίας;

2. Έχουν προσκομιθεί οι επικαιροποιημένες μελέτες ασφαλείας;

3. Είναι πλέον, σύννομη, ισχυρή και εφαρμοστέα η απόφαση της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας;

4. Γιατί εγκρίθηκε η άδεια λειτουργίας στη νέα εταιρεία «Λιπάσματα Νέας Καρβέλης Α.Ε.», ενώ υφίσταται κενά ασφαλείας, βάσει πρόσφατης μελέτης του ΕΜΠ;

5. Τι προτίθεσθε να πράξετε για την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας που σύμφωνα με τον Υπουργό κ. Χαρίτση δεν εφαρμόζετε;

 

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2022 Νίκος Ι. Νικολόπουλος