Loading...
 Start Page

Αρ.Πρ.:4702/1.4.2017

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

 

 

 

Σε λιγότερο από 8 ώρες από την κατάθεση ερώτησης μου στη Βουλή για το ριάλιτι του “Survivor”, αποκαλύφθηκε το μεγάλο ψέμα της παραγωγής του ΣΚΑΪ, τόσο για τον τρόπο που διεξάγεται το παιχνίδι, όσο και για τις συνθήκες ασφάλειας των συμμετεχόντων.

Η είδηση για το τροχαίο ατύχημα που συνέβη χθες στον Άγιο Δομίνικο δήθεν έσκασε σαν «βόμβα», ενώ η αλήθεια είναι ότι το ατύχημα, μάλλον συνέβη μέρες πριν…

Οι σοβαροί τραυματισμοί, όπως είναι φυσικό, προκάλεσαν σοκ στην κοινή γνώμη και ταυτόχρονα δημιούργησε εύλογες απορίες, αφού το ατύχημα συνέβη κατά την μεταφορά των μαχητών με βαν στο «συμβούλιο του νησιού», όπου θα ανακοινωνόταν ο παίκτης που θα αποχωρούσε από την ομάδα τους.

Ιδού η πρώτη απορία: Μα δεν ζουν αποκλεισμένοι σε νησί και μεταφέρονται με βάρκες, όπως μας «σερβίρουν» καθημερινά;

Δυστυχώς χρειάστηκε αυτό το ατύχημα για να αποκαλυφθεί ένα από τα πολλά ψέματα στον βωμό μιας εντυπωσιακής τηλεοπτικής εικόνας με σκοπό την τηλεθέαση και την αισχροκέρδεια μέσω της εκμετάλλευσης των συμμετεχόντων-πειραματόζωων.

Το ατυχές αυτό γεγονός έφερε στο φως ένα σημαντικό μέρος από την σκληρή πραγματικότητα για τους παίκτες του ριάλιτι, που για έπαθλο μια μερίδα φαγητό, διακινδυνεύουν τη σωματική και ψυχική τους υγεία καθημερινά.

Για να μπαίνουν, όμως, τα πράγματα στη θέση τους έχουμε και λέμε:

Ο ΣΚΑΪ ανακοίνωσε το απόγευμα, 30.3.2017, πως στο αποψινό επεισόδιο θα υπάρξει ενημέρωση γύρω από το τροχαίο με τραυματίες δύο συμμετέχοντες. Με απλά μαθηματικά, μιας και το ίδιο το κανάλι είχε ανακοινώσει ότι τα επεισόδια προβάλλονται με μερικές μέρες χρονική διαφορά από την βιντεοσκόπηση τους, συμπεραίνεται πως το τροχαίο έχει συμβεί εδώ και περίπου 3-4 μέρες.

Και επί 3-4 μέρες σκηνοθετούσαν σε κάθε λεπτομέρεια το επεισόδιο – μελό που προβλήθηκε την Πέμπτη 30/3, με τους τραυματίες στο νοσοκομείο, τις αγκαλιές και τις «ευχαριστίες των τραυματιών προς την παραγωγή». Ένα επεισόδιο-ύμνος στο Σύνδρομο της Στοκχόλμης, όπου το θύμα χιλιο-ευχαριστεί το βασανιστή του για το πόσο καλά τον περιποιείται!

Η αλήθεια μάλλον είναι κάπως αλλιώς όμως, αφού πριν την ανακοίνωση του ατυχήματος (λίγο πριν το επεισόδιο της Πέμπτης), όταν δηλαδή "έσκαγαν" επί 3-4 ημέρες στην επικαιρότητα οι υποτιθέμενες διαρροές γύρω από το τι θα φάνε οι νικητές των αγωνισμάτων ή το ποιος θα αποχωρήσει από το παιχνίδι, ο σκοπός ήταν ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης, μέχρις ότου το κανάλι αποφασίσει τι θα γίνει με τους τραυματίες. Αλήθεια όμως τι σημαίνει αυτό για όλους όσους έπαιζαν τα χρήματα τους στις δεκάδες στοιχηματικές εταιρίες; Ο σταθμός που ήξερε από τη Δευτέρα ή Τρίτη ότι κανείς στο επεισόδιο της Πέμπτης δεν θα αποχωρήσει, αφού οι συμμετέχοντες ήταν στο νοσοκομείο, γιατί άφησε την κοινή γνώμη στο σκοτάδι;

Οι υπεύθυνοι της παραγωγής του παιχνιδιού αποφάσισαν ωστόσο να κρύψουν το σοκαριστικό νέο του τροχαίου, να αφήσουν τους πάντες στο σκοτάδι συμπεριλαμβανομένου τις Αρχές, το κοινό και ιδίως τους συγγενείς των συμμετεχόντων!

Οι στοιχηματικές όμως ήταν αλήθεια στο σκοτάδι;

Η «ενδιαφέρουσα» ανακοίνωση του ΣΚΑΪ

Εκ των υστέρων όμως πλέον γεννούνται κι άλλα ενδιαφέροντα ερωτήματα. Τη Δευτέρα 27/3/2017, η Διεύθυνση Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων του σταθμού εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση με την οποία ενημέρωνε το κοινό ως εξής:

«Στον ΣΚΑΪ πληροφορηθήκαμε ότι η εκπομπή SURVIVOR, έχει γίνει αντικείμενο στοιχήματος από φορείς διοργάνωσης στοιχηματισμού, που εδρεύουν τόσο εντός της Ελλάδος όσο και εκτός αυτής.

Ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ μεταδίδει αυτήν την σειρά εκπομπών, με χρονική υστέρηση από τη διεξαγωγή των δρώμενων, όπως είναι φυσικό, διότι:

•Ο χώρος διεξαγωγής των δρώμενων απέχει από την Ελλάδα όσο σχεδόν η μισή υδρόγειος,

•Η παραγωγή (λήψη και μοντάζ) λαμβάνει χώρα από την εταιρία παραγωγής στον Αγ. Δομήνικο,

•Η ώρα έναρξης της μετάδοσης εκάστου επεισοδίου λαμβάνει χώρα, με την αναγκαία χρονική υστέρηση σε σχέση με την ώρα μαγνητοσκόπησης.

Κατά συνέπεια το γεγονός και μόνο αυτό, αντικειμενικά καθιστά, ενδεχομένως, επισφαλή την έκβαση οποιουδήποτε στοιχηματισμού, κάτι το οποίο οφείλουμε να επισημάνουμε. Εξαίρεση αποτελεί ο τελικός του Survivor που θα μεταδοθεί ζωντανά το καλοκαίρι.

 

H ανακοίνωση αυτή απευθύνεται προς το αμιγώς τηλεοπτικό κοινό, προς τους συμμετέχοντες σε οποιονδήποτε στοιχηματισμό, προς τους διοργανώνοντες τα κουπόνια κάθε στοιχήματος και ορίζοντες τις αποδόσεις αλλά και προς κάθε αρμόδια εποπτεύουσα αρχή της Ελλάδος, των λοιπών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

 

Ευχαριστούμε πολύ

Διεύθυνση Επικοινωνίας& Δημοσίων Σχέσεων»

 

Η ως άνω ανακοίνωση του ΣΚΑΪ προς κάθε ενδιαφερόμενο αποκτά πλέον ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον πέραν του ότι προσπαθεί «να αθωώσει» το κανάλι από οποιαδήποτε εμπλοκή του στη χειραγώγηση στοιχημάτων… Κι αυτό διότι τώρα πια πρέπει να αποκαλυφθεί το πότε εξεδόθη: πριν ή μετά το ατύχημα. Διότι αν εξεδόθη μετά το ατύχημα, τότε η θέση του σταθμού επιβαρύνεται πλήρως σε ότι αφορά μια ενδεχόμενη έρευνα από τον αρμόδιο εισαγγελέα, αφού σε συνδυασμό με την απόκρυψη του ατυχήματος επί 3-4 ημέρες και την προβολή μηνυμάτων για το ποιος θα αποχωρήσει την Πέμπτη και ποιοι θα κερδίσουν τα έπαθλα στα επεισόδια της Δευτέρας, Τρίτης και Τετάρτης, ξεκάθαρα έκανε «πλάτες» στην απρόσκοπτη λεηλασία χρημάτων μέσω του στοιχηματισμού.

Πέραν τούτου όμως απορία γεννάται και με τα έσοδα που αποκόμισε η παραγωγή μέσω SMS και τηλεφωνημάτων κατά την τελευταία διαδικασία αποχώρησης, η οποία μάλιστα ήταν “Jack Pot”, αφού οι προς αποχώρηση παίκτες δεν ήταν τρεις, αλλά τέσσερις, ανεβάζοντας έτσι στο full την κερδοφορία της «Μπίζνας»… H εισαγγελική έρευνα θα πρέπει να διερευνήσει της μαρτυρίες των ίδιων των «ψηφισάντων» παικτών, οι οποίοι αποκάλυψαν στο τηλεοπτικό «γιαλί», αμέσως μετά την ψηφοφορία ότι είχαν προαποφασίσει πως θα ψηφίσουν (να προκύψει ισοψηφία), έτσι ώστε οι προς αποχώρηση να είναι 4 και όχι 3 όπως γινόταν μέχρι τότε. Αλήθεια πόσοι άνθρωποι έχασαν τα λεφτά τους μόνο και μόνο επειδή έπαιζαν τις προηγούμενες μέρες στο στοίχημα χωρίς να γνωρίζουν ότι οι παίκτες είχαν «στήσει» μεταξύ τους την ψηφοφορία; Αλήθεια μήπως αυτή η «απόφαση» των παικτών αύξησε και τα έσοδα από τα SMS και τα τηλέφωνα για την «Παραγωγή» και το Σταθμό;

Υπογραμμίζεται ότι ποσά εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ («μαύρων») παίζονται καθημερινά σχετικά με προβλέψεις που αφορούν στο μέλλον των παιχτών ή των αγωνισμάτων, ενώ είναι σαφές ότι «νόμιμο στοίχημα» για το Survivor δεν είναι λογικό να υπάρχει διότι το «παιχνίδι» αυτό είναι κονσέρβα. Είναι σαν να στοιχηματίζει κάποιος σε ένα αγώνα ποδοσφαίρου που διεξήχθη 4 μέρες πριν!

Μετά τα παραπάνω, ποιος μπορεί να διανοηθεί ότι ΑΜΕΣΑ δεν πρέπει να διαταχθεί εισαγγελική έρευνα με αφορμή όσα συμβαίνουν μέσα (ασφάλεια, αξιοπρέπεια και εκμετάλλευση των συμμετεχόντων) και γύρω (σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διακίνηση μαύρου χρήματος) στο SURVIVOR.

 

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

• Θα κινηθεί η Δικαιοσύνη έτσι ώστε να διερευνηθούν εις βάθος τα ως άνω καταγγελλόμενα, πριν είναι πολύ αργά και υπάρξουν περαιτέρω σοβαροί τραυματισμοί ή ακόμη και απώλειες ζωών;

• Θα κινηθεί άμεσα η Δικαιοσύνη για την προστασία της κοινής γνώμης από τους όσους εμπλέκονται σε χειραγωγούμενους στοιχηματισμούς στο Survivor;

• Θα κινηθεί η Δικαιοσύνη το συντομότερο, έτσι ώστε να απαλλάξει και να προστατέψει γονείς και παιδιά τους από την έκθεση τους σε εκπομπές όπως το Survivor και άλλα “reality shows”;

 

Κοιν. Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος

Κοιν. ΕΣΡ

Κοιν. Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων

 

 

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος